Budi dio naše mreže

O svetosti kao idealu kršćanskog života govori novi serijal emisija HKR-a "Hrvatski sveci i blaženici" nedjeljom u 18 sati. U serijalu predstavljamo već proglašene svece, ali i blaženike i blaženice iz hrvatskoga naroda. Sugovornici u emisiji su voditelji kauza i promotori štovanja hrvatskih svetaca i blaženika, a urednica emisije Dalija Mock.

/ HKM

Katolička Crkva u Hrvata diči se kršćanstvom već četrnaest stoljeća. Za sada imamo samo tri kanonizirana sveca: Nikola Tavelić, Leopold Mandić i Marko Križevčanin. Jesu li nam dovoljno poznati – svjedočanstvo njihove vjere i kršćanski primjer? Pobožnosti našega naroda obiluju štovanjem brojnih svetaca koji pripadaju sveopćoj Crkvi. Neki su po izraženom štovanju toliko zaživjeli kao da su naši. Ipak, dužnost nam je znati što je Nebu dala hrvatska vjernička duša u svecima i blaženicima. U ovom serijalu slušateljima će se predstaviti već proglašene svece, ali i blaženike i blaženice iz hrvatskoga naroda: Alojzije Stepinac, Augustin Kažotić, Julijan iz Bala, Jakov Zadranin, Gracija iz Mula, Ozana Kotorska, Ivan Merz, Marija Bernadeta Banja, Miroslav Bulešić, Serafin Glasnović Kodić, Anton Muzić i Marija Petković. Sugovornici u emisiji su voditelji kauza i promotori štovanja hrvatskih svetaca i blaženika. Na zanimljiv i dinamičan način u svakoj emisiji donosit će biografske crtice, duhovne poticaje pojedinog Božjeg ugodnika, zanimljivosti kako se pripremala beatifikacija ili kanonizacija i koliko se na to čekalo, te kako se nakon svega nastavilo štovanje. A na kraju svake emisije bit će i Duhovni poticaj o svetosti.

Shvatila sam koliko malo znamo o našim svecima i njihovom putu nasljedovanja Krista. Uvijek su nekako ‘strani’ sveci privlačniji

Urednica emisije je Dalija Mock, kojoj je ideja za emisiju, kako svjedoči, “sinula” u razgovoru s vršnjacima, komentirajući vrline, kreposti, naših svetaca i blaženika. “Shvatila sam koliko malo znamo o njihovom putu nasljedovanja Krista. Uvijek su nekako ‘strani’ sveci privlačniji”, kaže urednica emisije “Hrvatski sveci i blaženici”. Želja joj je, ističe, da slušatelji što bolje upoznaju ove uzore vjere, Kristove svjedoke, kako bi, nadahnjujući se na njihovim svetim primjerima, Riječ Božju što bolje prihvatili i primijenili u svom životu.

“Emisija je namijenjena i malima i velikima, slušateljima svih životnih dobi koji mogu ohrabreni iskustvima, zgodama i nezgodama naših svetaca i blaženika, dalje kročiti ovom zemljom prema Vječnosti. Nadam se da će sadržaj emisija svima nama biti poticaj da se rasplamsa ono svjetlo vjere i svetosti koje je smo primili u svetom krštenju”, naglašava Dalija Mock.

Tada sam, možda upravo po zagovoru bl. Julijana, shvatila da ljude samo treba saslušati.

Govoreći o svecu s kojim se kroz pripreme emisije posebno povezala ističe blaženog Julijana iz Bala. “Njega nazivaju i tješiteljem ucviljenih. Ostao je zapamćen u narodu kao onaj koji donosi mir i pomiruje posvađane. U životu mi se često događalo da su mi moji bližnji, poznati, ali i nepoznati, prilazili i ‘plakali’ na ramenu. Iskreno, često mi ih je bilo teško i ‘naporno’ slušati. Nedostajalo mi je strpljenja. I onda sam tražila postoji li neki svetac koji pomaže ucviljenima i naišla da je to bl. Julijan iz Bala. Pomislila sam: ‘E, ti si taj kojeg trebam, svima ću govoriti da tebi plaču, a ne meni’. I tako sam svima govorila o sv. Julijanu, nek’ se njemu mole”, kroz smijeh svjedoči urednica nove HKR-ove emisije.

“Međutim”, kaže Dalija Mock, “umjesto olakšanja, prilazilo mi je više ljudi. I onda sam pustila sve kočnice. Tada sam, možda upravo po zagovoru bl. Julijana, shvatila da ljude samo treba saslušati. Vježbam se u strpljivosti, a drugima je lakše”, zaključuje i poziva sve slušatelje HKR-a da emisiju u novoj sezoni prate nedjeljom od 18 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja