Budi dio naše mreže

U emisiji HKR-a "Novi valovi dobrote" urednika i voditelja Borne Marinića, u srijedu 8. travnja gostovao je hrvatski dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik romske nacionalne manjine - Stanoje Nikolić.

/ fe

Stanoje Nikolić dolazi iz naselja Capraške poljane kraj Siska. Nakon ratnog puta koji ga je snašao kao mladića od 17 godina, Nikolić nije stao činiti sve što je u njegovoj mogućnosti kako bi izgradio bolje društvo, poboljšao životne uvjete svoje obitelji, svojih prijatelja i sunarodnjaka.

Godine 1991. dvadeset i troje pripadnika romske nacionalne manjine iz Capraških poljana, uključujući i Nikolića, dragovoljno se prijavilo u Hrvatsku vojsku. “Sudjelovao sam u Domovinskom ratu jer sam tu rođen, ovo je moja zemlja, tu su rođena moja braća i moje sestre. Smatrao sam da sam dužan braniti svoje ognjište i kuću. Hrvatska je moja Domovina.”

Razmišljao sam i činio što sam mogao da sačuvam glavu i da se vratim obitelji

U njegovom potezu nazire se još jedna dimenzija žrtve, a to je činjenica da je netko morao brinuti o široj obitelji. Stoga Nikolić čini što mora da bi njegov otac mogao ostati u naselju kao pripadnik Narodne zaštite i brinuti o obitelji i prijateljima.

Borna Marinić (lijevo) i Stanoje Nikolić (desno) / Foto: HKM /

“Rat je bio rat. Tu nema pravila. Razmišljao sam i činio što sam mogao da sačuvam glavu i da se vratim obitelji. Na početku rata i u godinama koje su slijedile bilo je velikih problema s infrastrukturom: kućama, prilazima naselju, cestama… No to se do danas sve izgradilo i infrastruktura se poboljšala.”

Želimo uživati u Hrvatskoj kao i ostatak naroda. Diskriminaciji se želimo suprotstaviti obrazovanjem

Gost emisije “Novi valovi dobrote” doživio je i potres koji je krajem prošle godine pogodio to područje. Kako je rekao voditelju Borni Mariniću, u trenutku potresa bio je u krevetu i jedva je izašao iz kuće. ” Tri puta sam završio na podu dok sam pokušavao izaći iz kuće. Prva pomisao mi je bila da moram spasiti djecu. Hvala Bogu u tom trenutku djeca su se igrala vani. U naselju je bilo mnogo panike, a zahvaljujući Gradu Sisku, Centru za socijalnu skrb, Caritasu i Crvenom križu te saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju – pokrenuli smo akciju pomoći stradalnicima u selu. Dva do tri dana u našem mjestu niste mogli doći do vode i kruha.”

Edukacijom predstavnika Roma, djece u školama, u suradnji s ljudima na pozicijama u školstvu i politici, Nikoliću je želja ukazati na činjenicu da Roma ima više od 35.000 u Republici Hrvatskoj, a ne 15.000 kako se govori još od starog popisa stanovništva.

“Tražit ćemo sva prava koja nam pripadaju kao stanovnicima ove države. Želimo uživati u Hrvatskoj kao i ostatak naroda. Diskriminaciji se želimo suprotstaviti obrazovanjem. S obrazovanjem ćemo postići sve rezultate koje očekujemo. Želimo da se našoj djeci pruži obrazovanje, daljnje školovanje, da se direktno upisuju na fakultet i da ta djeca pronađu posao. Veliki broj obrazovanih Roma ne može pronaći posao u svojoj struci”, istaknuo je Nikolić.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja