Budi dio naše mreže

"Humanitarne aktivnosti učenika i profesora Druge ekonomske škole u Zagrebu" bila je tema HKR-ovih Novih valova dobrote, u utorak, 10. svibnja u kojoj su gostovale ravnateljica Ana Naletilić, profesorica strukovnih ekonomskih predmeta Ana Karlović i učenica Ivka Mijić. Urednica i voditeljica emisije je Snježana Krinić Grubić.

/ im

Profesorica strukovnih predmeta Druge ekonomske škole u Zagrebu Ana Karlović kazala je da je upravo emisija “Novi valovi dobrote” potaknula ih na humanitarni rad u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu. “Kada sam poslušala emisiju o Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu odlučila sampokrenuti akciju. Cijelo ovo polugodište mi imamo termin koji je rezerviran za učenike i profesore koji su volontirali u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu. Naš dan je ponedjeljak. Za nas je to nešto posebno. Oduševlila nas je pristupačnost svih volontera u Pučkoj kuhinji i jednostavnost fra Vilčeka Novačkog koji uvijek s osmijehom i radošću svakog korisnika dočeka. Ono što je najvažnije od svega toga je da čovjek u potrebi treba tu materijalnu pomoć, ali on treba i susret, i toplinu, i podršku. Fasciniralo nas je vidjeti da fra Vilček Novački zna svakog korisnika po imenu i kako svakom korisniku pokloni svakome jedan osmijeh. Drago nam je da smo dobili priliku volontirati na Svetom Duhu. Sve ono što mi trebamo je jedna riječ, poruka ohrabrenja”, istaknula je.

Učenica Ivka Mijić redovito sudjeluje u svim humanitarnim akcijama pa tako redovito volontira i u Pučkoj kuhinji. Kazala je da je to za nju to bilo jedno posebno iskustvo. “U interesu nam je bilo pomoći ljudima kojima je najpotrebije. Prvo smo sortirali voće i povrće, a potom smo dijelili obroke. Bilo je jako lijepih trenutaka, ali i teških kada bi netko tražio porciju više, a nije bilo”, rekla je Ivka Mijić.

Govoreći o osobnom dojmu tih susreta Karlović je istaknula kako ju ponajviše dotiče ta jednostavnost, poniznost i prihvaćenost. Dodala je kako ju iznova facinira to što se “svaka osoba koja dođe gore osjeća voljeno i prihvaćeno”. “Svaka osoba koja dođe gore osim hrane dobije i ljudsku riječ. Ljudski susret je ljubav na djelu. Pozvala bih sve da dođu na Sveti Duh i da vide kako izgleda konkretna kršćanska ljubav na djelu”, istaknula je.

Pozvala bih sve da dođu na Sveti Duh i da vide kako izgleda konkretna kršćanska ljubav na djelu

Ravnateljica Ana Naletilić podsjetila je kako od samih početaka u školi postoji volonterski klub koji je do sada organizirao mnogobrojne humanirarne akcije. Istaknula je da je posebnost škole upravo u tome što u svim akcijama žele sudjelovati i učenici i profesori.

A na pitanje jesu li pomagali u Udruzi “Savao” Karlović je istaknula kako su više puta pomagali u Humanitarnoj udruzi “Savao”.  “Voloniramo petkom i uvijek u nenastavno vrijeme. Nas kao kolektiv oduševljavaju naši učenici koji to žele. Oni odrade petkom nastavu, odu doma i dođu u 18 sati volontirati. Kod Humanitarne udruge ‘Savao‘ doživjeli smo jedno veliko prihvaćanje od ostalih volontera. Sudjelujemo u pripremi hrane. Ono što nam je posebno privuklo pažnju je jednostavnost volontera. Susret s korisnicima se jednostavno ne da opisati riječima to nas je sve dotaknulo. Svi ti korisnici žele jednu stvar. Čovjek bez obzira u kakvoj se materijalnoj situaciji nalazi želi uho koje će nas saslušati, jezik koji će nas znati ohrabriti, podići i ruke koje će nas zagrliti. i mi smo sve to tamo doživjeli. Svaki put kada završi volontiranje učenici pitaju kada ćemo opet ići”, istaknula je.

Čovjek bez obzira u kakvoj se materijalnoj situaciji nalazi želi uho koje će nas saslušati, jezik koji će nas znati ohrabriti, podići i ruke koje će nas zagrliti.

“U sjećanju mi je ostala ponajviše želja volontera koji žele pomoći drugima da im bude posebnije. Dokaz koliko svijet može biti bolje mjesto kada se svi tako udružimo nekome pomoći”, rekla je Mijić.

Govoreći o suradnju s časnim sestrama karmelićankama Ana Karlović je istaknula da ih ponjaviše u toj suradnji privlači toplina, ljudskost i sebedarije i kako se časne s punom ljubavlju brinu o malenima. “Učenici jako vole igru i druženje s djecom. Radosni smo. Uvijek mislimo da mi idemo dati ljubav. Mislimo da mi kroz volontiranje darujemo ljubav, a zapravo puno više primimo. Doći gore, igrati se i skakati s djecom je nešto neopisivo. To su susreti koji čovjeka oplemene.Čovjek daje, a puno više primi. Uvijek se sjetim riječi časne sestreKatarine: ‘Ako želiš ljubav, prvo tu ljubav trebaš dati‘.

Mislimo da mi kroz volontiranje darujemo ljubav, a zapravo puno više primimo.

Ravnateljica Ana Naletilić kazala je da u pripremaju i nove akcije, a jedna od njih je i prikupljanje plastičnih čepova za liječenje oboljelih od leukemije. Dodala je da roditelji podržavaju akcije.

“Podrška roditelja i podrška kolega u zbornici daje nam vjetar u leđa da nastavimo činiti dobra djela. Nekad je dobro i izgoriti radeći na Božjoj njivi, ali bolje to nego da zahrđamo”, naglasila je Karlović.

Govoreći o dobroti Ivka je istaknula: “Dobrota je da sve u životu radimo s ljubavlju i iskrenošću i da ništa ne tražimo za to zauzvrat”. “Dobrota je činiti drugima na način da kako želiš da i tebi čine dobro i ne činiti drugima loše onako kao ti ne želiš da tebi čine loše”, istanula je ravnateljica Naletilić. “Dobrota je čisto sebedarje. Pokretačka snaga koja nas pokreće i da uvijek idemo u susret drugoj osobi, ne očekujući ništa zauzvrat. Dobrotom hranimo našu dušu”, zaključila je Kralović.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja