Budi dio naše mreže

"Umjetnost zapisana u genima" bila je tema HKR-ovih Novih valova u četvrtak, 19. svibnja u kojima je gostovala hrvatska fotografkinja, slikarica, kiparica, pjesnikinja te spisateljica, albanskog porijekla Ljiljana Llilli Koci. Urednica i voditeljica emisije je Tihana Semijalac.

/ im

Ljiljana Llilli Koci počasna je članica Svjetske unije književnika i umjetnika te članica Hrvatskog Društva Pisaca. Rođena je u albanskoj obitelji, dinastiji tradicionalnih obrta filigrana i fotografije.

Ljiljana Llilli Koci kazala je da je od malena vezana za umjetnost, a najveća podrška u svemu od početka joj je obitelj. “I otac i majka su nas poticali na kreativnost. Sve se svodilo na crkvu, školu i radnju. Doma smo čitali i radili nešto. Obitelj je najviše utjecala moja obitelj, a kreativnost čovjek ima ili nema. Rođen s tim. No, bitno je da imate nekoga da vas podrži. Moram zahvaliti i svojoj teti Luciji koja mi je uvijek kupovala bojanke i bojice. Druga teta Neta mi je donijela zlatno nalivpero iz Amerike. To i danas čuvam. S njim sam pisala poeziju, svoje doživljaje i kratke priče. Bitno je da imate i prijatelje. Prijatelje koji će nas kritizirati u radu jer kad vas pozitivna kritika iskritizira vi daje najbolje rezultate. Učite kroz sam proces stvaranja”, istaknula je.

Nakon osnovne škole upisuje gimnaziju, ali to nije bilo dovoljno da razvije sve svoje talente koje ima. “Otac me je kao mentor usmjerio da završim uz gimnaziju i obrtničku školu, majstor fotografije. Poslije sam krenula na slikarstvo koje sam i magistrirala”, rekla je.

Govoreći o svojoj pjesmi svetom Mihaelu koju je posvetila ukrajinskom narodu rekla je: “Od malena štujem sv. Mihaela i on je meni uzor. To me držalo i poticalo sve ove godine. Nedavni rat koji je započeo u Ukrajini me je potaknuo da razmislim na koji način utješiti ljude onda sam napisala pjesmi sv. Mihaelu za taj narod. To je situacija koju su ovi prostori već doživjeli. To je dio nas i suosjećamo sa svime što taj narod u Ukrajini proživljava”.

Naglasila je povezanost albanskog naroda i fra Andrije Kačića Miošića. “Fra Andrija Kačić Miošić je vrlo značajan u hrvatskom narodu, ali i u albanskom. Povezivao je ta dva naroda tako što je napisao knjigu Razgovor ugodni naroda slovinskoga koja se nekada čitala u osnovnim školama, a nadam se i danas. Međutim, on je u tom djelu opjevao jednog od najvećih albaniskih heroja Gjergja Kastrioti – Skenderbega”, rekla je.

Ljiljana Llilli Koci promiče i značaj žena u albanskoj kulturi. A na pitanje kako ona danas vidi albanske žene u suvremenom društvu rekla je: “Albanska žena u suvremenom društvu. “Albanska žena se ne razlikuje od bilo koje druge žene u svijetu. Albanski svijet je malo drugačije od ostatka svijeta pa možda čak naprednije. Prvi predsjednik Republike Kosovo je bila žena i danas je žena. Vlast se ipak daje ženi”.

Govoreći o svojoj poeziji kazala je da piše od najranije dobi. “Nisam imala hrabrosti objavljivati svoju poeziju jer treba hrabrosti ogoliti sebe pred drugima. Pišete na otvoren način. Obraćate se ujedno sebi i svijetu”, istaknula je.

“Jedna od najvažnijih stvari je hrabrost, zatim znati što želiš reći svijetu, podijeliti svoju nutrinu s cijelim svijetom, imati iskrene prijatelje i naoružati se ljubavlju. Imam jednu krilaticu koja me vodi svaki dan to je pjesma Majke Terezije”, zaključila je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja