Budi dio naše mreže

Tišina na sedmercu - izložba o rukometnoj reprezentaciji gluhih bila je tema HKR-ovih Novih valova dobrote u subotu, 18. lipnja u kojima je gostovala Martina Vargek - kustosica Hrvatskog športskog muzeja koja je predstavila ovu izložbu. Urednik i voditelj emisije je Borna Marinić.

/ md

Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih u svibnju je osvojila zlatnu medalju na 24. olimpijskim igrama gluhih u brazilskom Caixas do Sulu nakon što je u finalu svladala Njemačku s 32-21, što je ujedno bio povod ove emisije. “Tišina na sedmercu” izložba je o rukometnoj reprezentaciji gluhih koja prikazuje razvoj sporta i povijest Hrvatske rukometne reprezentacije gluhih kroz brojne fotografije, tekstove te razne sportske predmete.

Izložba “Franjo Bučar” otvorena je povodom 30–godišnjice djelovanja Hrvatskog športskog saveza gluhih i može se razgledati u Varaždinu. Izložba je prvi put bila predstavljena javnosti povodom dodjele Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ u zgradi Hrvatskog sabora, i to 2018. godine. Nastala je na temelju građe iz fundusa Hrvatskoga športskog muzeja i dosad je gostovala u nekoliko gradova, a prikazuje život Franje Bučara i njegovo djelovanje u razvoju sporta u Hrvatskoj. Autorice izložbe su Đurđica Bojanić i Martina Vargek.

Borna Marinić i Martina Vargek

“Prikazana je na 11 panoa koji prikazuju život Franje Bučara. Na prvih nekoliko panoa osvrćemo se na njegov privatan život, obrazovanje i vjenčanje. Može se razgledati mnogo predmeta, a izložba je posebna po tome što su svi predmeti zapravo dio fundusa Hrvatskog športskog muzeja. Na ostalim panoima može se vidjeti djelovanje Bučara, a izložba završava panoom naziva ‘Sjetit će se oni mene’ iza koje stoji jedna zanimljiva priča”, kazala je Vargek i nastavila o priči koja se krije iza posljednjeg panoa: “Franjo Bučar ležao je bolestan u krevetu kada je njegova domaćica išla provjeriti poštu i rekla mu je da za njega nema nikakve pošte na što je on rekao ‘Neka, sjetit će se oni meni’, a da smo ga se zaista sjetili dokazuje ova izložba s predmetima koje čuvamo”, ističe Vargek.

Izložba Franjo Bučar / Foto: Facebook Gradski muzej Varaždin

Izložba “Tišina na sedmercu” prva je autorska izložba kustosice Martine Vargek te je otvorena u ožujku ove godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Ističe kako je na samoj izložbi radila gotovo godinu dana te je trebala prikupiti jako puno materijala i upoznati mnogo sportaša. “Možda najveći problem bio je izbor literature koje zapravo i nije bilo, tako da imam jako puno usmenih izvora. Tu bih svakako istaknula Marija Lušića koji mi je jako puno pomogao oko podataka te me upoznao s mnogim sportašima kako bih napravila prikaz izložbe”, kazala je Vargek.

Martina Vargek / Foto: Foto: Facebook Gradski muzej Varaždin

Rukomet za gluhe gotovo se ne razlikuje od klasičnog rukometa, a jedina razlika je u tome što neki igrači nose slušni aparat koji skidaju kada ulaze u dvoranu. Na pitanje kako gluha osoba može čuti zvuk sudca tijekom igre, Vargek je istaknula da su sve gluhe osobe prilično vizualna bića. “Nešto što mi ne primjećujemo oni će vidjeti”, ističe.

Rukomet se prvi put pojavio u Varaždinu 1930. nakon čega je došao i u Zagreb. “Na izložbi sam istaknula jedan program na kojem se može vidjeti rukomet na srednjoškolskom igralištu u Klaićevoj ulici. U drugom dijelu izložbe prikazujem razvoj škola za gluhe i obrazovanja za gluhe. Kako se pojavila tjelovježba tako se pojavila i želja za sportom kod gluhih osoba”, naglasila je Vargek.

Do sada su igrači na Europskom rukometnom prvenstvu gluhih osoba osvojili 7 medalja. “Prvo natjecanje krenulo je 1995. godine. Zatim olimpijskih medalja imaju sveukupno 13. Godine 1993. imaju prvi službeni nastup kao Hrvatska rukometna reprezentacija. Svjetski prvaci bili su 2 puta s time da je prvo natjecanje bilo 2014. godine u Turskoj, a drugo u Brazilu 2018. godine”, kazala je.

Ova izložba prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama na način da pomoću QR koda, osobe mogu odabrati cjelinu koja ih zanima. “Također u videomaterijalima su i titlovi ukoliko gluha osoba ne poznaje znakovni jezik”, zaključila je Martina Vargek, kustosica Hrvatskog športskog muzeja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja