Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice s. Karoline Miljak u petak, 25. lipnja, gostovala je ravnateljica pastoralnog centra za Rome, Petrijanec -  Varaždinska biskupija i tajnica Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije Kristina Čačić.

/ mp

Kako je istaknula Kristina Čačić govoreći o svojem putu približavanja romskoj zajednici, cijeli njezin radni vijek vezan je uz romsku zajednicu jer je prvo radila u osnovnoj školi kao vjeroučiteljica u Petrijancu. Naglasila je kako je pastoralni centar za Rome, Petrijanec –  Varaždinska biskupija izgradio Malteški red u suradnji s Varaždinskom biskupijom.

“Kada sam završila Katehetski institut na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dobila sam posao u Petrijancu u osnovnoj školi. Ondje je interkulturalna zajednica te sam kao vjeroučiteljica zapazila djecu Rome. Naime, oni izabiru katolički vjeronauk i ja sam im bila prva vrata evangelizacije. U školi se susrećete s roditeljima i lijepo smo se i srdačno povezali. Biskup Josip Mrzljak prepoznao je moj rad s vjeroučenicima te sam postala tajnica Povjerenstva za pastoral Roma.

U radu ste me prepoznali i Vi te sam po pitanju pastoralnog rada s Romima Vaše duhovno dijete. Drago mi je da smo otvorili pastoralni centar za Rome koji je otvoren od veljače ove godine te vodimo projekt igraonice gdje se okupljaju petogodišnjaci. Danas je moja asistentica Kristina koja je i sama Romkinja, a koja je moje duhovno dijete”, istaknula je Čačić.

S. Karolina Miljak i Kristina Čačić

Kristina Čačić je naglasila kako su je kao vjeroučiteljicu odlično primili u romskoj zajednici.

“Kada ste u školi jedan dio susreta događa se ondje, ali ako sam htjela voditi konkretnije razgovore morala sam ići k njima u selo. Romi su me prihvatili i to mi je drago. Od jeseni prošle godine kad nisam u školsku sustavu vodim pastoralni centar. Naravno postoje izazovi. Romska zajednica koja živi u Gornjem i Donjem Vratno je specifična jer nema komunalnog sustava pa to ostavlja traga na obitelji.”

Prema riječima Kristine Čačić, nikad ne prestajete biti vjeroučitelj.

“Moj put s Romima je prekrasan i strpljiv. Uvijek sam se jednako davala svoj dječici. U službi sam koju volim i na tome sam zahvalna Bogu. Danas je moja asistentica Kristina koju poznajem od prvog razreda osnovne škole. Završila je za kuharica pa je radila sezonu dvije godine, a danas je moja asistentica. Želim vjerovati da sam u službi promicanja dostojanstva specifične zajednice”, poručila je Čačić.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja