Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Željke Šemper u srijedu 15. rujna, gostovala je predsjednica udruge osoba s invaliditetom "Bolje sutra", Marija Mraz.

/ dz

Gospođa Marija Mraz voditeljica je emisije o osobama s invaliditetom na radiju Glas Podravine i Prigorja, ali i voditeljica brojnih projekata usmjerenih na podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom.

“Objavila sam situaciju koja mi se već odavno nije dogodila, još od djetinjstva i danas u 21. stoljeću nisam mogla vjerovati da je to moguće. Naime, bila sam pozvana na jedan stručni skup gdje sam trebala predstaviti važan europski projekt koji naša udruga provodi. Ipak, tamo sam se osjećala nepoželjna i to primjerice, sama zgrada hotela bila je nepristupačna iako je bila najavljena kao takva. Drugo, u konferencijskoj dvorani nije bilo mjesta za mene iako sam bila pozvana pa su se dvojica mladića podigla i ustupila mi mjesto. Dodatni šok bio je za mene što sam trebala doći na pozornicu do koje vodi šest stuba i tamo održati izlaganje. Meni je to moguće savladati, ali uz nečiju pomoć. Ipak, zastupam stav da svi koji djelujemo u javnom prostoru trebaju imati jednake uvjete da bih mogla ravnopravno izlagati s njima. Nitko nije razmišljao da će ta fizička barijera izazvati veliku oluju i evo, nešto se promijenilo,” istaknula je Mraz.

Željka Šemper i Marija Mraz

Onima koji donose važne odluke treba reći jezikom koji razumiju. To ponekad nisu uljepšane riječi, ali su potrebne!

Velike su teškoće za osobe s težom pokretljivošću mjesta za ulazak u more ili bazene u većini mjesta. Treba li to biti prepreka da većina plaža i dalje bude nedostupna za korištenje?

Vidljiv je nedostatak znanja i komunikacije s osobama s invaliditetom.

“Naši članovi su prošli tjedan boravili u Zadru na jednom programu koje je financiralo jedno od ministarstava i tamo je bio osiguran pristup u more, ali i spasitelji koji su osiguravali korisnike. Tako nije na većini plaža. Negativna je reklama našoj zemlji i strancima o tim uvjetima nepristupačnosti. Znamo da u čitavom svijetu žive mnogo osoba s invaliditetom koji su dobre platežne moći i trebalo bi one koji donose odluke potaknuti da ne mogu razmišljati samo o onima koji mogu tri stepenice preskočiti odjednom”, rekla je Marija Mraz.

Željka Šemper i Marija Mraz

“Mnogo je poruka koje bih željela reći, ali poruku koju posebno mladim osobama s invaliditetom dati jest da budu upornu i svojim znanjem i zalaganjem pokažu da su jednako važni, vrijedni i dragocjeni. Ja to znam jer sam odmalena bila na marginama, ali Bog je htio da to bude sasvim nešto drugo”, zaključila je naša današnja gošća, Marija Mraz.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja