Budi dio naše mreže

O tome da je osobama s invaliditetom iz Koprivnice i Čakovca moguće naći posao u Argumentima HKR-a u utorak, 14. studenog govorili su Marija Mraz, predsjednica udruge osoba s invaliditetom "Bolje sutra" grada Koprivnice, Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije te Ivan Vuk, član udruge "Bolje sutra".

/ dp

Koprivnica je grad koji je osobama s invaliditetom prilagođen do 70 posto. Za to su, između ostalog, zaslužni i članovi udruge „Bolje sutra“. Udruga postoji 20 godina, a nastala je, kaže nam njezina predsjednica, iz ljutnje.

“Ljutilo nas je što ne možemo u javne ustanove, što se ne možemo kretati na javnim prostorima. Oko nas su bile barijere i zaključili smo da se moramo udružiti jer kao pojedinci nismo mogli ništa. Nas trideset i troje odlučilo je osnovati Udrugu i skrenuti pozornost na probleme poput arhitektonskih i urbanističkih barijera”, objasnila je Mraz.

Prisjeća se 2003. i priznaje da nije bilo lako donositeljima odluka dokazati da pravo na uključenost u zajednicu imaju svi. “Željeli smo izgraditi društvo jednakosti. Krenuli smo hrabro. Pomalo smo lobirali kod drugih predsjednika udruga, skupilo nas se stotinjak i na gradskom trgu upozorili smo gradsku vlast da mislimo ozbiljno, a mediji su u tome imali važnu ulogu, prenijeli su naše zahtjeve i inicijative i pratili što će kasnije gradska vlas učiniti”, objasnila je Mraz.

Koprivnica je osobama s invaliditetom danas mnogo prilagođenija, no prostora za napredak, kaže Mraz, uvijek postoji. “Još ima ustanova koje nisu riješene poput gradske knjižnice. Rekla sam: ‘Neću valjda umrijeti pa da ne doživim da samostalno mogu doći u gradsku knjižnicu’. Tu je i zgrada naše županije. Nedavno sam čula da se u njoj radi lift”, rekla je Mraz.

Suradnja s lokalnim vlastima danas je neusporedivo bolja, a udruga “Bolje sutra” za osobe s poteškoćama u kretanju može se pohvaliti i pokretanjem društvenog poduzetništva. Imaju 109 članova i deset zaposlenih.

Jedan od uspješnih projekata Udruge je i KopriVITA, društveno poduzeće koje proizvodi prehrambene i druge proizvode s dodatkom koprive, a za cilj ima zapošljavati osobe s invaliditetom i pripadnike drugih marginaliziranih društvenih skupina.

Od samog početka osnivanja Udruge pa do KopriVITE dragi me Bog vodi i daje mi snagu.

“KopriVITA je nastala jer smo vidjeli da naše članove ne možemo zaposliti na otvoreno tržište rada koje je počesto nemilosrdno jer poslodavci nemaju preveliko razumijevanje za osobe s invaliditetom kao zaposlenike. U inozemstvu sam vidjela da je osobe s invaliditetom moguće zaposliti i da rade izvrsne poslove. Putem Europskih fondova dobili smo sredstva da bismo pokrenuli poduzeće koje sada zapošljava četiri osobe s invaliditetom i jednu bez invaliditeta”, objasnila je Mraz.

Na uspješnom vođenju udruge KopriVITA Mraz zahvaljuje Božjoj providnosti. “Od samog početka osnivanja Udruge pa do KopriVITE dragi me Bog vodi i daje mi snagu. Od 200 prijavljenih na natječaju Lidla ušli smo u 35 odabranih i dobili priliku kupcima predstaviti naše proizvode u predbožićnom i božićnom vremenu, od 7. do 10. prosinca”, istaknula je Mraz.

Foto: HKM // Marija Mraz, Ivan Vuk, Marija Ciglar i Branimir Gubić.

Ivan Vuk član je udruge “Bolje sutra” od 2018. “Bio sam na Zavodu za zapošljavanje kada sam saznao za udrugu “Bolje sutra”. Javio sam se gospođi Mraz i otad se za mene sve promijenilo. Član sam stegovne komisije, brinem o članovima da se ne svađaju, pomažem ako je nekome teško. Ove sam godine pobijedio u gastronatjecanju u Novom Marofu, a za nagradu sam dobio priliku susresti papu Franju u Vatikanu”, rekao je.

Nije lako kada nema projekata, ali vjerujem da ćemo uz Božju pomoć dobiti priliku zaposliti još jednu osobu.

Predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar govorila je o tome što Udruga čini još od 1951. kada je nastala. “Do osamdesetih je glavni cilj Udruge bio školovanje djece u institucijama za slijepe. Nakon školovanja vraćali bi se u lokalne sredine pa je podrška Udruge i lokalne zajednice bila važna. Tim ljudima trebalo je osigurati posao i stan kako bi samostalno mogli krenuti u život i živjeti u zajednici kao i ostali bez hendikepa”, objasnila je.

Uz KopriVITU, i Centar za masažu Lumbago u Čakovcu primjer je uspješnog upošljavanja osoba s invaliditetom. “Dobili smo mogućnost upošljavanja dvije osobe s invaliditetom. Riječ je o visokoslabovidnim osobama. Trenutno smo na otvorenom tržištu rada. Nije lako kada nema projekata, ali vjerujem da ćemo uz Božju pomoć dobiti priliku zaposliti još jednu osobu. Masaža koju visokoslabovidne osobe daju je jedinstvena. Slijepa osoba ima sasvim drukčiji dodir i to je nešto što svakom preporučujem probati”, rekla je Ciglar te pozvala zainteresirane neka u čakovečki Lumbago dođu isprobati terapijsku masažu.

Udruga trenutno broji 140 članova, provodi pet projekata, u njezin rad uključene su 22 općine u Međimurju kao i gradovi međimurske županije. Prije početka korone, tumači Ciglar, Udruga je sudjelovala u provedbi projekta “Korak prema uspjehu” gdje su članovi Udruge dobili mogućnost prekvalificirati se jer u svojoj struci odnosno nisu mogli dobiti posao.

Cijelu emisiju “Argumenti” pogledajte ispod članka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja