Budi dio naše mreže

U emisiji Novi valovi dobrote urednika i voditelja Borne Marinića, u ponedjeljak, 20. prosinca gostovala je liječnica i humanitarka dr. Marica Topić, dragovoljka Domovinskog rata kasnije uključena u obnovu Lipika i obnovu ljudskih duša teško ranjenih u ratu.

/ vbb

Rođena je u Hercegovini i za sebe kaže da je Hercegovka u slavonskoj nošnji.  U Lipik je došla prije rata i u bolnici upoznala dr. Ivana Šretera, kojeg opisuje kao čovjeka toplog srca i blagog osmijeha koji je plijenio pažnju svojom dobrotom.

Prisjetila se ratnih dana i njegove otmice i nestanka. “Otmica dr. Šretera dogodila se u selu Kukunjevac, pored Lipika.”Uhićen je dr. Šreter – Nevjerica, milijun pitanja zašto? Zašto čovjeka mirotvorca koji je svima pomagao, humanistu, ravnatelja bolnice u Lipiku, zapovjednika Stožera zapadne Slavonije, koji se je davao 100 % svima… Muk…” Prisjetila se tih dana 18. i  19. kolovoza 1991. kada prve granate u rano jutro padaju na uspavani grad Lipik i Pakrac, na bolnicu, crkvu, Dječji dom… Prisjetila se i uhićenja dr. Solara, kada u Medicinski centar  Pakrac ulazi JNA tražeći hrvatske policajce.

Lipik je pretrpio tih dana strašna razaranja, a nakon Lipika i pakla Pakraca, dr. Topić odlazi u Vukovar s kolegom dr. Husarom. Kao doktorica opće medicine nije mogla puno napraviti u ratnoj bolnici gdje su kirurzi i anesteziolozi bili suho zlato, ali spremno je dr. Bosanac rekla da će obavljati sve što može i smije. U podrumu s ranjenim braniteljima, skrivajući vlastiti strah, ispunjavala je svoju zadaću. Susreti s malim Tomom, Crvenim, Dedaković Jastrebom, Sinišom Glavaševićem i drugim ranjenicima davali su joj snagu da izdrži.

Kasnije, takvu snagu daje joj obnova Dječjeg Doma u Lipiku. Zahvaljujući pukovniku Marku Cook-u, zapovjedniku britanskog kontingenta UNPROFOR-a za RH i pomoći iz cijelog svijeta. Počinje obnova Dječjeg doma još dok je Lipik na prvoj crti. U tom je pomogao i princ iz Jordana, prisjetila se.

Dr. Topić bila je na prvoj crti i na ruševinama domova, ali i duša. Nakon rata počela je biti potpora braniteljima oboljelima od PTSP-a i njihovim obiteljima. Radi u UHBOLPTSP Pakrac Lipik kao predsjednica stručnog tima, a danas i kao predsjednica udruge, nastojeći ih liječiti razgovorom, ljubavlju, razumijevanjem i potporom.

Svatko od njih ima svoju priču  koja je vrijedna pažnje, vrijedna pomoći. Posebno sam ponosna što u 20 godina djelovanja naše Udruge nije zabilježen ni jedan suicid članova naše Udruge, ni jedan slučaj nasilja u obitelji, niti remećenja javnog reda i mira. I zbog toga sam posebno ponosna na branitelje Pakraca i Lipika. To su ljudi koji su proživjeli maksimum i daju maksimum.”

Na kraju je dr. Topić svoj put opisala ovim riječima: “Gospodin mi je davao snagu maksimalno. Uz sve silne strahote, dao mi je i ljepote duša oko mene.”

Emisiju Novi valovi dobrote u kojoj je gostovala dr. Marica Topić možete poslušati ovdje:

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja