Budi dio naše mreže

U emisiji Hrvatskoga katoličkog radija "Novi valovi dobrote" urednice Katarine Varenice u petak, 5. veljače, gostovala je Božica Brkan umirovljena novinarka i književnica, urednica i blogerica.

/ dz

Kao novinarka, kolumnistica i urednica radila je trideset godina u Vjesniku i Večernjem listu, a za uređivanje rubrike Vrt Večernjeg lista nagrađena je nagradom hrvatskog novinarskog društva Marija Jurić Zagorka. Osim što je književnica, autorica je i brojnih kuharica, kolumni i blogova koji su joj priskrbili naziv čuvarica baštine i gastrospisateljica. Iza nje je popriličan broj književnih djela, novinarska karijera, aktivna je na nekoliko blogova, a danas, iako u mirovini, ne miruje.

“Lijepa starost znači živjeti skromnije nego u vrijeme napona snage i drugačijem okružju, ali biti zadovoljan svojim izborom i onim što radim. Nisam ni planirala mirovinu. Ja sam od onih koji su otišli u mirovinu radije. Više od 11 godina sam u mirovini. Mislila sam da ću raditi isti posao kao u Večernjaku, ali na svoj način.

“Imam više vremena za pisanje i koncentraciju jer vrlo rijetko izlazim. Češća su sada, zbog situacije, online gostovanja. To su novi načini koji se mi malo stariji moramo prilagoditi. Ali, ako želite pisati morate malo samovati, pripremiti se za temu , biti koncentriran. Trudim se biti strpljiva.

Iz samovanja je izašlo i nešto dobro. Na gostovanje u emisiju Novi valovi dobrote naša gošća donijela je svoja dva uratka, roman Generalov sin – Srbin, a Hrvat vrlo intrigantnog naslova i Gastrolatrija u suatorstvu s poznatom književnicom Božicom Jelušić.

“Roman Generalov sin -Srbin, a Hrvat je roman o potrazi za vlastitim identitetom. To je poput onoga kada vam se izmakne tlo pod nogama i ono što ste mislili da ste cijeli život zapravo niste. Morate se na novi način preurediti iznutra i prema van. U ovom romanu se protežu teme poput razloga zašto ljudi imaju potrebu biti zločesti”, rekla je Božica Brkan.

Foto: Katarina Varenica i Božica Brkan

Božica Brkan blogerica je već dulje vrijeme. Na internetskom magazinu naziva Oblizeki Božica piše o hrani.

“Oblizek nije samo hrana, može biti i duhovni pojam. To mogu biti stvari koje vas vesele, možda ne znate ni sami zašto, ali i to može biti oblizek. Željela bih napraviti nacionalne oblizeke, da kažem ono što su izvorno hrvatsko. Rado bih da smo svjesni što je naše izvorno, dalje možemo raditi što hoćemo. Kod nas kuhamo svi u obitelji. Obično se dogovaramo. Ako ja trebam završiti neki tekst, onda suprug kuha, dok je sin baš jedan foodie i voli probati. Često gleda emisije na Youtube i onda nam prezentira svoje jelo. Svašta radi, zanimljive stvari,” podijelila je s nama Božica Brkan.

Božica je od 1993. do 2009. godine uređivala vrlo čitan Večernjakov prilog Vrt.

“Obično sam radila pripremu teksta na način da sam istraživala što čitatelje zanima. Nekada se obična dnevna novina čitala u velikim količinama. Imali smo vrhunske i stručne ljude koji su pisali o temama u vrtlarstvu, poljoprivrede, voćarstva, biljkama. Donosili smo trendove. Mislim da je to doprinosilo da ljudima obogatimo njihovu svakodnevnicu. Prije smo imali uključen telefon 24 sati dnevno. Mogli ste postaviti pitanje na tom telefonu. Svako jutro sam preslušavala ta pitanja. Neko pitanje koje ste mislili da je banalno za stručnjakinju je bilo od velike važnosti. Tako smo ljudima bili vjerodostojni i zbog toga su nas slušali”, zaključila je naša današnja sugovornica.

Novi valovi dobrote

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja