Budi dio naše mreže

„Oni koji poznaju situaciju na afričkom kontinentu znaju da je najveći problem upravo nedostatak pitke vode. Voda koju tamo koriste, ako je uopće imaju, prljava je, mutna i puna bakterija. Potrebna im je bila pomoć u prikupljanju sredstava za izgradnju vodoopskrbne mreže. Pokrenuli smo akciju i tijekom deset mjeseci prikupili potrebna sredstva - 30 900 eura", posvjedočio je o humanitarnoj akciji svojih župljana u župi svetog Mihajla u Dubrovniku župnik don Robert Ćibarić u emisiji "Na valovima dobrote" HKR-a.

/ Snježana Kirinić Grubić

Župljani župe svetog Mihajla u Dubrovniku pod vodstvom svojeg župnika don Roberta Ćibarića tijekom protekle godine provodili su humanitarni projekt. Prije tri godine mladi vjernik arhitekt Božo Benić došao je s prijedlogom i zamolbom za pomoć misionaru p. Tomislavu Mesiću koji se nalazi u Tanzaniji, posvjedočio je župnik Ćibarić.

p. Mesić i dobročinitelji-planiranje / Foto: don Robert Ćibarić

„Oni koji poznaju situaciju na afričkom kontinentu znaju da je najveći problem upravo nedostatak pitke vode. Voda koju tamo koriste, ako je uopće imaju, prljava je i mutna i puna bakterija. Potrebna im je bila pomoć u prikupljanju sredstava za izgradnju vodoopskrbne mreže. Pokrenuli smo ovu akciju i tijekom deset mjeseci prikupili 30 900 eura. Bilo je potrebno 30 000 eura a mi smo prikupili nešto više. Župljani su se rado odazvali akciji uz podršku Dubrovačke televizije i tadašnjeg gradonačelnika Andra Vlahušića, pomogao je i župan dubrovačko neretvanski zajedno s firmama koje su u sustavu županije. Uključila se u više navrata i Zračna luka Dubrovnik. Većinu sredstava prikupili su naši vjernici iz župe svetog Mihajla ali i vjernici izvan naše župe.

don Robert Ćibarić

Ono što bih posebno htio naglasiti je da su u svemu rado sudjelovali naši stari, bakice i djedovi, koji su u toj svojoj teškoj situaciji od srca dali prilog. Inače u župi svetog Mihajla u Dubrovniku postoji akcija „Kuna nedjeljom za Caritas” u kojoj mogu sudjelovati svi, tako da smo spojili sve generacije vjernika, pa već i mala djeca pri ulazu u crkvu ubacuju kunu za Caritas u za to predviđenu kutiju. I na taj način smo prikupljali sredstva.

Sva prikupljena sredstva proslijedili smo i ta vodoopskrbna mreža je već u funkciji i sigurno puno znači u životu, ne samo plemena Masai u župi svetog Franje Asiškog gdje djeluje vlč. Mesić, već i za druga susjedna mjesta.”

Tanzanija / Foto: don Robert Ćibarić

Kako je zadnja rata uplate za vodovod legla, vlč. Mesić im je poručio da svečano otvaranje vodovoda čeka njihov dolazak u Tanzaniju no to će, po riječima don Ćibarića, pričekati a može proći i bez svečanog otvorenja jer najvažnije je da je vodoopskrbni sistem napravljen.

p. Tomislav Mesić

„Ako imate malo ljubavi i dobre volje s malim iznosom možete učiniti velike stvari. Kad se malena ljubav i dobra volja spoje i povežu s drugima koji na taj način svjedoče te vrednote na kraju je rezultat veliko djelo. Nakon što akcija završi zadovoljstvo je daleko veće od onog koje smo imali kad smo krenuli u akciju. „Štogod učinili jednom od ove naše najmanje braće meni ste učinili”, kaže Isus. I upravo to je motiv i razlog na koji smo pozvani kao kršćani – iskazati tu solidarnost i u svakome vidjeti Božje lice”, rekao je na kraju razgovora don Ćibarić pojašnjavajući što je za njega dobrota.

„Dobrota je nešto što bi trebalo karakterizirati život svakog čovjeka na ovome svijetu. Kad bismo ovaj svijet u smislu dobrote učinili malo boljim zapravo bismo ostvarili smisao svoga postojanja ovdje na zemlji. Dobrota je vrlina koju ne bi trebalo biti problem ostvariti bilo kojem čovjeku. Ona je nešto prisutno u svakom čovjeku, s tom dobrotom bi se svaki čovjek trebao roditi. Ne trebamo se bojati kopirati dobrotu jer ona se i kroz kopiju povećava.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja