Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Aktualno", u petak 29. listopada urednice i voditeljice Diane Tikvić gostovao je povjerenik za Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Kristijan Tušek. Tema emisije je poziv na svetost i molitveno bdijenje mladih 'Holywin – svetost pobjeđuje' uoči svetkovine Svih svetih i Dušnog dana.

/ md

Slavlje “Holywin – svetost pobjeđuje” započelo je 2006. godine s predstavom i bdijenjem kada bdijenja u župama nisu još bila toliko zastupljena. Posljednjih godina sve je više mladih u župama i sve se više organiziraju molitvena bdijenja.

“Mladi ne odustaju i svake godine se prijavi neka nova župa. Drago mi je vidjeti da je bdijenje sastavljeno od euharistije i zajedničke molitve pred Presvetim što je temeljno. Mladi ne odustaju jer su prepoznali vrijednost toga. Prepoznaju koliko njima znači zajedništvo te večeri ili noći, a onda s druge strane prepoznaju kolika je vrijednost svetosti i mogućnost svetosti u njihovom osobnom životima”, rekao je vlč. Kristijan Tušek.

Za mene je već to prvi korak prema svetosti, želja da ne budu jednaki, želja da žive drugačije…

Vlč. Tušek rekao je kako stvarnost Crkve pokazuje da ima mladih ljudi koji ne čine stvari samo radi obavljanja, već ulažu mnogo truda u formaciju vlastite vjere. “U zadnje vrijeme je prisutno jako puno kateheza, niz zajednica u koje su mladi uključeni i sve to iziskuje jako puno vremena uz sve njihove obveze. Mladi odvajaju puno vremena kako bi se izgradili, odnosno kako bi bolje upoznali Riječ Božju”, ističe vlč. Tušek i dodaje kako je upravo to prvi korak prema svetosti.

“Za mene je već to prvi korak prema svetosti, želja da ne budu jednaki, želja da žive drugačije, želja da tamo gdje jesu,  budu glas nekog drugačijeg. To onda oblikuje cijeli njihov život, pristup prema drugima, raspoloživost. To oblikuje njihovu želju za pomoć i za volontiranjem”, ističe vlč. Kristijan Tušek.

Nije mi svejedno kako ću živjeti, nije mi svejedno kakav ću biti vjernik. Mislim da je recept to, želja za biti svetim

Govoreći o mladima vlč. Tušek je naglasio, pozivajući se na papu Franju, da mladi nisu naša budućnost kako to često kažemo, nego naša sadašnjost. “Sadašnjost koja je sveta, sadašnjost koja u sebi nosi želju za svetošću i sadašnjost koja na koncu itekako može oblikovati budućnost. Mladi žive temeljnu povezanost s Gospodinom u molitvi i sakramentalnom životu. Ono divno zajedništvo koje oni iz toga grade, bilo prijateljstvo ili još ljepše obiteljsko zajedništvo, a često se brakovi rađaju i događaju upravo u takvim zajednicama i na takvim susretima”, istaknuo je vlč. Tušek.

…svi mi to možemo  imati u sebi, ako ćemo dozvoliti Gospodinu da nas On stvarno dotakne. Ako ćemo mu otvoriti srce sa željom da budemo sveti

Posebno je istaknuo da svetost nije rezervirana ni za koga. “Sigurno svetci o kojima čitamo imaju u sebi nešto više, ali svi mi to možemo  imati u sebi, ako ćemo dozvoliti Gospodinu da nas On stvarno dotakne. Ako ćemo mi otvoriti srce sa željom da budemo sveti. Nije mi svejedno kako ću živjeti, nije mi svejedno kakav ću biti vjernik. Mislim da je recept to, želja za biti svetim”, rekao je vlč. Tušek.

Vlč. Tušek rekao je kako ćemo mlade nagovoriti da krenu putem svetosti jednostavnošću našeg srca, spremnošću da budemo drugačiji bez potrebe za britkim i zlim jezikom, mogućnošću da u drugome vidimo i susrećemo Krista i da drugome u Kristu služimo.

Na kraju, vlč. Tušek naveo je mjesta održavanja bdijenja za Zagrebačku nadbiskupiju. “Župa Uzvišenja sv. Križa u Lukarišću pokraj Dugog Sela imat će noćno klanjanje, zatim Župa sv. Pavla apostola u Retkovcu i Župa sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkog Dubravi organiziraju bdijenje. Bdijenje za mlade organiziraju i franjevci na sv. Duhu i u Župi Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici, zatim Župa Krista Kralja u Domaslovcu, župe u Zaprešiću i Brdovcu, u zagorskome kraju Tuhelj te Jastrebarko i Karlovac”, naveo je vlč. Tušek.

Vlč. Kristijan Tušek pozvao je sve mlade da pronađu crkvu i vrijeme gdje će se odazvati na bdijenje i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom uoči svetkovine Svih Svetih i Dušnoga dana.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja