Budi dio naše mreže

VIDEO Paralelni život na društvenim mrežama - stvarnost ili laž?

Jesmo li se izgubili u virtualnoj 'stvarnosti'? Kratki film 'A social life' koji je obišao brojne festivale i osvojio nekoliko nagrada predstavlja tužnu istinu o mnogim ljudima, posebice mladima, koji žive paralelni život društvenih mreža na kojima su stvorili lažnu sliku o sebi i postali ovisni o likeovima, kometarima, mnogim pratiteljima i 'prijateljima' koje nikad nisu sreli. Film je ujedno prilika za razmišljanje svakome od nas!

/ Tihana Semijalac

Društvene mreže zasigurno pružaju mnoge dobre mogućnosti, no velik je izazov za pojedinca ostati vjeran sebi, ponizan, neopterećen i imun na komentare i mišljenja pratitelja ili ‘prijatelja’ kad je u pitanju naš lik i djelo. I u stvarnom društvenom životu rado ćemo prikazati onaj bolji dio sebe, dok slabosti nesvjesno prikrivamo, a na društvenim mrežama gotovo u potpunosti kreiramo vlastitu sliku, ukrašavamo vlastitu stvarnost i postajemo zanimljivi čak i samima sebi. No, imamo li kontrolu nad virtualnom ‘stvarnošću’ ili je i nas najbezazlenije korisnike ‘uzelo’ pregledavanje likeova i komentara kako bismo se osjećali afirmiranima, cijenjenima, zanimljivima, željenima, i, najvažnije od svega, voljenima?!

O sebi je stvorila lažnu sliku među svojim prijateljima na društvenim mrežama. To shvati jednoga jutra kada se probudi, a njen odraz u ogledalu je zapravo kolekcija fotografija koje je objavila na društvenim mrežama.

Osmominutni film ‘A Social Life’ pokazuje što se dogodi kada osoba postane ovisna o društvenim mrežama, prenosi Srednja.hr.

Ovaj kratki film prikazuje dvije paralelne stvarnosti karijeristice Meredith koja živi život o kakvome je oduvijek sanjala – na društvenim mrežama. Ona nastoji živjeti uravnoteženim životom: ostati u tjelesnoj formi, puno raditi, družiti se s prijateljima. O sebi je stvorila lažnu sliku među svojim prijateljima na društvenim mrežama. To shvati jednoga jutra kada se probudi, a njen odraz u ogledalu je zapravo kolekcija fotografija koje je objavila na društvenim mrežama.

Producentica filma Kerith Lemon je spisateljica s bogatim iskustvom u kreativnom pripovijedanju. Vođena strašću prema emocionalno nabijenim pričama, često se bavi temama koje uzdižu žene, zrcale društvene komplikacije i stvaraju dijaloge među širokom publikom. Njezin redateljski debi ‘A social life’ premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Canberri gdje je dobio nagradu za najboljeg međunarodnog glumca, a obišao je i brojne festivale.

Lemon, međutim, kaže da joj je najvažnije bilo postaviti ga na internet kako bi ga što više ljudi vidjelo i posvijestilo si ovaj veliki problem. Ironično je što, da bi to postigla, video mora dijeliti upravo na društvenim mrežama.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja