Budi dio naše mreže

Uči kraće i više uz savjete fra Bonaventure Dude

"Često ti se ono što ti se čini i teško i nezanimljivo, u životu može pokazati korisnim i važnim. Zato sve gradivo zaslužuje trud ako je na tvom učeničkom/studentskom putu", naglasio je za Hrvatsku katoličku mrežu voditelj ciklusa "Pouke - kako učiti", fra Mate Bašić.

/ Filip Ećimović

Služeći se “savjetima franjevačkim bogoslovima” koje je tijekom svojeg života prikupljao fra Bonaventura Duda, fra Mate Bašić će tijekom travnja na zagrebačkoj Opatovini, Kaptol 9, održati tri predavanja na temu “Pouke – Kako učiti”. Predavanja će biti 1., 8. i 29. travnja u 19.30 u vjeronaučnoj dvorani uz kaptolsku crkvu.

U razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, a nadahnut plodovima prošlogodišnjeg ciklusa, fra Bašić je rekao da je cilj ovih predavanja naučiti ljude kako provoditi što manje vremena u učenju, na kvalitetan način koristiti svoje vrijeme i da znaju birati pravi trenutak za učenje.

“Dugo učiti nije učinkovito jer umara i gubi se slobodno vrijeme. Može se dobro učiti i u kraćem vremenu, samo se mora znati kako učiti i što treba poduzeti da se u tome i uspije”, naglasio je naš sugovornik.

“Prvo je potrebno uočiti sve faktore, pozitivne i negativne, koji utječu na učenje”, istaknuo je voditelj Pouka i dodao se u obzir uzimaju i zdravstveno stanje te nadarenost učenika.

Učenje je opisao kao psihički proces i voljni napor koji, uz koncentraciju, rezultira boljim učinkom tijekom kraćeg vremena provedenog za knjigom.

“Koliko tko teži stjecanju znanja, ovisi i o temperamentu osobe. Najvažnije je steći naviku koncentracije kroz voljnu vježbu. Od velike važnosti je i interes prema predmetu učenja jer on smanjuje zamor voljnog napora”, napomenuo je.

Cijeli proces i prije nego zaživi, mogu  osjećaji koji se protive učenju. Fra Mate Bašić istaknuo je da problem predstavljaju: sumnja u uspjeh, malodušnost i strah pred ispitom.

Kako bi nadišli takav način razmišljanja, naš sugovornik savjetuje da krenemo u proces stjecanja samopouzdanja i sigurnosti.

“Samopouzdanje i sigurnost stječemo samo radom. Moramo misliti na cilj i posvijestiti si da je to što učim bitno za moj život, a ne samo za ocjenu. Postavimo si pitanje: Zašto učim?”, rekao je.

U nizu Pouka fra Bonaventure naš sugovornik se prisjetio one o natjecanju i rekao: “U učenju se treba pomalo i natjecati, ponajprije sa samim sobom. To motivira napredak, kao što vidimo u riječima pape Pia X. ‘Uvijek više, uvijek bolje’.”

Na predavanjima “Pouke – kako učiti” polaznici će učiti o procesima mišljenja i memoriranja, kako isplanirati učenje i takozvanim vanjskim faktorima kod učenja.

A kome su Pouke namijenjene? “Svima koji žele učiti, a strah ih je. Onima koji jedanput nauče dobro, a drugi puta ne. Vama koji ste lijeni i nezainteresirani. Želim vam prenijeti fra Bonaventurin savjet o divljenju kod učenja: ‘Valja se diviti onomu što se uči’. Tako dobivaš drugu perspektivu prema onome što učiš i odmah si u prednosti jer ti učenje nije odbojno. Jer mu se diviš, brže učiš i bolje pamtiš”, zaključio je fra Mate Bašić.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja