Budi dio naše mreže

Ključna riječ: fra-bonaventura-duda

Život posvećen Riječi Božjoj - fra Bonaventura Duda

Dana 3. kolovoza navršava se tri godine kako je za nebo rođen jedan od najpoznatijih franjevaca našega vremena, fra Bonaventura Duda. Na treću obljetnicu smrti našeg istaknutog teologa, bibličara fra Bonaventure Dude u ponedjeljak, 3. kolovoza misu u crkvi Sv. Križa u Sigetu 18:30 sati predvodi provincijal Hrvatske kapucinske provincije Sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević.

Čovjek s beskrajno iskrenim plavim očima, punima dobrote - fra Bonaventura Duda

Nakon nešto više od dvije godine otkako nas je napustio fra Bonaventura Duda, u srijedu, 6. studenog u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu predstavljena je knjiga "Vjeropoj Riječi: Roman esej o fra Bonaventuri Dudi". Riječ je o ispovjednom, razgovornom romanu i pjesničkom tekstu njegova dugogodišnjeg prijatelja fra Bernardina Škunce. Roman prati fra Bonaventurin život zaustavljajući se na važnim događajima i odrednicama - od dirljivih stranica o djetinjstvu u rodnom Krasu do potresnih u kojima se oprašta sa svijetom i predaje Bogu.

Donosimo zapise s nadgrobnih spomenika koje je na Mirogoju sabrao fra Bonaventura Duda

Na Dušni dan prisjećamo se naših bližnjih koju su nas napustili i posjećujemo njihove grobove. No, groblja nisu samo mjesta gdje se nalaze njihovi zemni ostaci, već i mjesta koja nas podsjećaju na vjeru u vječni život i u uskrsnuće mrtvih. Evanđelist Ivan tu vjeru donosi u Isusovim riječima: 'Doći ću i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.' (Iv 14, 3).

Fra Bonaventura Duda: "Hrvati pripadaju u velike narode koji štuju Blaženu Djevicu Mariju"

"Veleblagdan Marijina Uznesenja dušom i tijelom u nebo ne smijemo promatrati samo kao Marijin blagdan. Taj se blagdan slavi u krugu cijele crkvene godine. Ona spada među naše najveće svetkovine i značajno, vrlo značajno zrači u sav kršćaninov život. Marijin je život sav paralelan sa životom Isusa Krista. Tako treba biti i naš kršćanski život", govorio je 2006. godine fra Bonaventura Duda čiju smo drugu obljetnicu smrti obilježili početkom kolovoza.

Studenti, pobijedite sumnju u uspjeh, malodušnost i strah pred ispitom

Pouke – Kako učiti, savjeti za bolje učenje iz iskustva i stručne literature koje je priredio fra Bonaventura Duda, održavaju se u tri dijela. Treći i posljednji dio održava se u ponedjeljak 29. travnja u 19.30 sati u prolaznoj dvorani uz samostansku crkvu sv. Franje Asiškog na Kaptolu 9 (Opatovina-Zagreb).

Uči kraće i više uz savjete fra Bonaventure Dude

"Često ti se ono što ti se čini i teško i nezanimljivo, u životu može pokazati korisnim i važnim. Zato sve gradivo zaslužuje trud ako je na tvom učeničkom/studentskom putu", naglasio je za Hrvatsku katoličku mrežu voditelj ciklusa "Pouke - kako učiti", fra Mate Bašić.

FRANJEVAČKI ARHIV Ostavština fra Bonaventure Dude kakvog su malobrojni poznavali

Fra Bonaventura Duda rođen je 14. siječnja 1924. godine u Rijeci, a preminuo 3. kolovoza 2017. u Varaždinu. Donosimo uvid u duhovno bogatstvo ostavštine fra Bonaventure, koje je arhivirano u 101 kutiji nakon njegove smrti, a koje se čuva u franjevačkom samostanu na zagrebačkom Kaptolu. Naime, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je, uoči prve obljetnice smrti glasovitog bibličara, uputio pismo provincijalu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Iliji Vrdoljaku u kojem franjevce poziva da pristupe „sustavnom prikupljanju duhovne ostavštine i svjedočanstava o kreposnom životu fra Bonaventure Dude”. Franjevci su zadaći pristupili ozbiljno.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja