Budi dio naše mreže

Svjetski savez mladih poručuje kako tzv. Matićevo izvješće nije opsežan izvještaj o stanju zdravlja žena u Europskoj uniji, kako bi to sugerirao sam naziv, već tekst kojim se nastoje promicati ideje i želje određene grupacije, i to neznanstvenim pristupom i pristranim pogledom na tzv. seksualna i reproduktivna prava. 

/ ps

Naime, uoči glasovanja Europskog parlamenta o Prijedlogu Rezolucije 24. lipnja, Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) je u srijedu, 23. lipnja na konferenciji za medije istaknuo sporne točke Rezolucije. Time su se priključili i među ostalim Vijeću HBK za život i Komisiji HBK „Iustitia et pax”, koji su isto tako ovih dana upozorili na problematiku u izvješću europarlamentarca Predraga Freda Matića , tj. o Prijedlogu Rezolucije o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena izvjestitelja Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost EP-a (FEMM).

Kako poručuju iz SSMH u službenoj izjavi, Rezolucija se miješa u područje nacionalne zdravstvene politike te poziva države članice da dekriminaliziraju pobačaj i uklone “prepreke” legalnom pobačaju. Nadalje, ističu da Rezolucija pogrešno predstavlja temeljna ljudska prava te se njome poziva na smanjenje i ukidane dosege međunarodno priznatih prava poput priziva savjesti. “Posebno opasnim smatramo poziv iz Obrazloženja Rezolucije: ‘Kako bi se ostvario napredak, to bi pitanje trebalo rješavati kao uskraćivanje liječničke skrbi, a ne kao takozvani prigovor savjesti’”, stoji u Izjavi SSMH.

Opasnost su prepoznala i stručna tijela

Njihovu je Izjavu podržalo 117 članova akademske zajednice i organizacija civilnoga društva te je ona poslana hrvatskim i drugim europarlamentarcima. Među onima koji su podržali Izjavu, 49 je doktora znanosti – uključujući i profesori pravnih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Splitu i Osijeku te Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Predsjednica SSMH Ivana Grahovac istaknula je i kako su Izjavu potpisali i predstavnici Povjerenstva medicinsku etiku i deontologiju Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, kao i 42 zastupnika u Hrvatskom saboru.

“Drago nam je što su stručna tijela prepoznala opasnost koja stoji iza prihvaćanja javnog diskursa kojim se profesionalizam nastoji odvojiti od etičkih normi nauštrb poštivanja moralnog integriteta svakog pojedinca”, istaknula je Grahovac.

Nije riječ o opsežnom izvještaju o stanju zdravlja žena u Europskoj uniji, kako bi to sugerirao sam naziv, već tekstu kojim se nastoje promicati ideje i želje određene grupacije

Dijana Kovačević, voditeljica zagovaranja u SSMH, izložila i obrazložila je na Konferenciji za medije i najproblematičnije dijelove Prijedloga Rezolucije, upozoravajući kako nije riječ o opsežnom izvještaju o stanju zdravlja žena u Europskoj uniji, kako bi to sugerirao sam naziv, već tekstu kojim se nastoje promicati ideje i želje određene grupacije, i to neznanstvenim pristupom i pristranim pogledom na tzv. seksualna i reproduktivna prava.

Nositelji inicijative – Svjetski savez mladih Hrvatska, udruga su mladih koji prepoznaju važnost zaštite neotuđivog ljudskog dostojanstva i temeljnih ljudskih prava te su predani izgradnji pravednog i slobodnog društva kroz kontinuiranu društvenu angažiranost i kulturu demokratskog dijaloga.

Civilizacijski neodgovorno i nemoralno

Svoje su stavove iznijeli i dr. Morana Brkljačić, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatskog liječničkog zbora te dr. Boris Ujević, ginekolog i dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Riječ je o tome da se u samom segmentu namjernog prekida zdrave trudnoće stavlja pravo jednog života iznad prava drugog.

Dr. Brkljačić je u ime Povjerenstva izrazila neslaganje s tzv. Matićevim izvješćem. Naglasila je kako pravo na priziv savjesti predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava te je zaštićeno Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, Rezolucijom 1763 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o liječništvu Republike Hrvatske prema kojem se radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja liječnik ima pravo pozvati na priziv savjesti. Zaključuje kako je riječ o zaštićenom pravu liječnika i poručuje da to pravo ne može nitko prozivati kao nešto na što se poziva kada se ne želi pomoći očuvanju ljudskog zdravlja.

Kako je među ostalim kazala, u Izvješću se govori kako u svakom trenutku žena ima pravo na pobačaj. “Riječ je o tome da se u samom segmentu namjernog prekida zdrave trudnoće stavlja pravo jednog života iznad prava drugog”, poručila je te izrazila žaljenje što smo se civilizacijski ponijeli vrlo neodgovorno i nemoralno jer se nije zaštitilo nerođeno dijete.

Krajnji cilj – kriminalizacija priziva savjesti?

Dr. Ujević je istaknuo kako je Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika najspornije prikazivanje priziva savjesti kao postupka koji ugrožava život i zdravlje. Naglasio je kako priziv savjesti ne ugrožava ni zdravlje ni život žena te je istaknuo kako Izvješće ne nudi dokaze za izrečeno, stoga zaključuje da je riječ o lažnom prikazivanju priziva savjesti. Nazivanje priziva savjesti takozvanim prizivom savjesti pogrešno je i zlonamjerno te mu je, smatra ginekolog Ujević, krajnji cilj kriminalizacija priziva savjesti.

Konferencija je, u ime potpisnika Izjave predstavnika akademske zajednice i civilnoga društva o tzv. Matićevom izvješću, zaključena pozivom zastupnicima u Europskom parlamentu da sutra glasuju protiv spornog Prijedloga Rezolucije kako bi zaštitili suverenitet država čiji su predstavnici i kako bi očuvali civilizacijsku stečevinu kakva institut priziva savjesti jest i čije je očuvanje pitanje očuvanja ljudskih prava, zaštite dostojanstva ljudske osobe te slobodnog društva koje poštuje temeljne slobode svojih građana.

Tekst Izajve Svjetskog saveza mladih možete pronaći ovdje, a konferenciju možete pratiti ovdje:

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja