Budi dio naše mreže

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira ciklus edukacija Mladi za dostojanstvo i ljudska prava na kojemu mladi od 18 do 30 godina imaju priliku kritički promišljati o temeljnim društvenim problemima i moralnim vrijednostima.

/ im

Mladi će na edukaciji imati priliku čitati filozofske tekstove raznih autora poput C. S. Lewisa, Karola Woytile, Viktora Frankla, Vaclava Havela, Georgea Weigela i mnogih drugih te raspravljati o temama kao što su ljudsko dostojanstvo, solidarnost, kultura, ljudska prava i sloboda. Rasprave će voditi posebno educirani mentori, a održavat će se u malim grupama, u ugodnoj i mladenačkoj atmosferi.

Edukacija će se održati u 7 susreta od listopada do siječnja. Svjetski Savez Mladih Hrvatska je podružnica međunarodne organizacije mladih World Youth Alliance koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj više od 150 članova u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Cilj edukacije je omogućiti bolje razumijevanje čovjeka i njegove vrijednosti, razvijanje istinske slobode i upoznavanje s osnovnim konceptima ljudskih prava i rječnikom koji se koristi u institucijama Ujedinjenih naroda.

Završetkom edukacije mladi će se imati priliku priključiti Svjetskom savezu mladih te im se otvara mogućnost dodatnog educiranja i sudjelovanja u organizaciji različitih projekata.
Evo što o ciklusima edukacija kažu sami edukatori Petar Šarić i Antonela Perić. “Svrha edukacije je da u prijateljskom okruženju produbite vlastito razumijevanje ključnih životnih pojmova i vrlina. Takav orijentir vam može poslužiti za utvrđivanje identiteta u ovoj kopiji svijeta koji velikodušno prodaje prozirna obećanja beskonačnih mogućnosti, dok dostavlja obrazac za štetne prakse na sveopću koristi upitnih struktura moći”, poručio je Petar.

“Lijepo je biti okružen ambicioznim, poduzetnim i pozitivnim ljudima u svijetu koji dovodi u pitanje temeljna ljudska prava i dostojanstvo. Cilj ove edukacije je pokazati kako su mladi
odvažni i motivirani svojim radom i znanjem pokrenuti strujanja koja će braniti dostojanstvo i unaprijediti naše društvo. Veselim se nadolazećem ciklusu, raspravama, druženjima iz kojih
uvijek izniknu divna prijateljstva i poznanstva.”, istaknula je Antonela.

 

Bivša polaznica Ana Božić je iznimno zadovoljna edukacijom. „Edukacija je ispunila sva moja očekivanja. Doživjela sam ju kao pravu priliku za učenje o slobodi čovjeka i njegovu dostojanstvu, no mini-rasprave, čitanje dobrih, povijesnih tekstova i bolje razumijevanje svijeta je također nešto što ću posebno pamtiti.“ navela je Ana te je dodala kako je „druženje s drugim mladima u ugodnoj atmosferi, gdje su teme ipak malo dublje od onih svakodnevnih, svakako osvježavajuće i korisno“.

Bivši polaznik Danijel Bačan je također podijelio svoje iskustvo. „Kroz niz predavanja stekao sam mnogo novih znanja o ljudskim pravima, dostojanstvu čovjeka, filozofskim pogledima na slobodu i život itd. Čitanjem zanimljivih tekstova i otvorenim debatiranjem aktivno sam s drugim sudionicima razmjenjivao mišljenja i učio ih artikulirati. Stekao sam mnoga nova poznanstva i prijateljstva i istinski svima preporučujem polaženje Edukacije s ciljem boljeg razumijevanja današnjice i pripreme za sutrašnjicu!“

Prijave traju do 15. listopada, a mladi se mogu prijaviti putem obrasca https://forms.gle/HjPbDsMm3oDTajtMA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja