Budi dio naše mreže

Susret hrvatske katoličke mladeži održava se već 22 godine, a idući u Zagrebu bit će marijanski

Svaki Susret hrvatske katoličke mladeži nosi svoje; doživi se puno zvanja, lijepih iskustava, novih ljubavi, inicijativa, brakova, povezivanja župa, biskupija i zajednica. Stoga, organizatori vjeruje da će i zagrebački susret 2020. godine ostati mnogima u lijepom sjećanju kao nezaboravno iskustvo.

/ Ante Novak

U smiraju stare i podosta umorne 2018. – u zadnjem danu takve godine – mi otvaramo temu koja će obilježiti čitavu 2019 godinu, gotovo polovicu 2020. godine, a eho tog događaja trajat će još godinama; sve do idućeg 12. SHKM-a. Pogađate, HKM-ova tema je 11. Susret hrvatske katoličke mladeži čiji je domaćin – za točno 494 dana – glavni grad svih Hrvata.

Termin zagrebačkog SHKM-a se zna: subota i nedjelja, 9. i 10. svibnja, 2020. godine. No, sve ostalo? Geslo? Logo? Himna? Program? Lokacije? Pripremne kateheze? Odgovor smo potražili na jedinome mogućemu ispravnom mjestu; u Povjerenstvu za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i u Uredu za mlade Hrvatske bisupske konferencije kod vlč. Ivana Valentića, povjerenika, i Ivane Čogelje, voditeljice Ureda.

„To će te godine biti 5. Vazmena nedjelja”, najavljuje vlč. Valentić i poručuje: „Logo ne može biti bez teme, a tema od koje krećemo – ideja je za sada i vjerujemo da će tako i ostati – jest marijanska, usmjerena uvijek na Krista, povezana s Ivanom evanđeljem, onim trenutkom kad na svadbi u Kani Galilejskoj Marija Isusu daje do znanja što se događa s mladencima koji vina nemaju.”

Na kraju kaže Marija: Što god vam rekne učinite.

„Vjerujem da ćemo od toga krenuti i mi, to jest već smo krenuli u advenstkoj pripremi u našoj nadbiskupiji, a onda ćemo tako graditi i sve ostale stvari (pripremne kateheze npr.) – baš od toga – od slušanja Božje riječi, slušajući što nam Marija govori. Znači, stavljajući Krista u središte, a onda konkretizirajući to u svim životnim situacijama”, objašnjava zagrebački povjerenik za mlade.

Što se tiče himne SHKM-a u Zagrebu, sigurno je da će čitav glazbeni program tih dana voditi Nadbiskupijski zbor mladih, ali želja je Zagrebačke nadbiskupije da se što više mladih uključi. Dobar primjer im je i poticaj ‘Blagoslovljeni milosrdni’, himna Svjetskog dana mladih u Krakowu u Poljskoj.

„Mislim da je ona stvarno predivna, vrlo poticajna, zanimljivo je napravljena i vjerujem da bi se takvo nešto moglo onda i u Zagrebu osmisliti”, smatra HKM-ov sugovornik.

Iz ‘ministarstva mladih’ Crkve u Hrvatskoj, odnosno iz središnjeg Ureda HBK-a, o svemu nam je svoje razmišljanje iznijela i njegova voditeljica Ivana Čogelja. Ona, pak, napominje:

Ured svaki SHKM koordinira. Prije svega, u Odboru za mlade Hrvatske biskupske konferencije mi se dogovorimo na našim sastancima biskupijskih i nadbiskupijskih povjerenika za mlade o svemu, kako će izgledati susret do u najmanje sitnice.

Naravno, uvijek su dobrodošli svi prijedlozi jer ovo će sada u Zagrebu već biti 11. susret, otkako je prvi bio u Splitu. Vidjeli smo kako su izgledali prijašnji susreti. Mnoge himne su ostale upamćene i dan danas se pjevaju, pogotovo šibenska ‘Na tvoju riječ, Kapetane’ iz 2004. godine.

Događanje u velikome gradu, glavnome gradu Hrvatske, traži svoje specifičnosti i u Odboru HBK-a za mlade i Povjerenstvu za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije već razmišljaju i o tome, no dovoljno je vremena ispred njih tako da će sve na vrijeme pripremiti i objaviti .

Svaki susret nosi svoje, smatra Čogelja te vjeruje da svi mladi, sada već i stari-mladi, koji su sudjelovali na tim susretima sigurno imaju jedno lijepo sjećanje. Isto tako, na nacionalnim susretima se doživi i puno zvanja, lijepih iskustava, novih ljubavi, inicijativa, brakova, povezivanja župa, biskupija i zajednica. Stoga, vjeruje da će i zagrebački susret ostati mnogima u lijepom sjećanju kao nezaboravno iskustvo.

Zadnji susret održao se u Vukovaru 29. i 30. travnja, 2017. pod geslom „Krist, nada naša”. Zaključno još vas podsjećamo i na sve druge prethodne susrete, a vjerujemo da će mnogima to biti puno više od samo jedne riječi, imena grada, te godine kada se održao, jer su svi ti susreti (SHKM) okupili desetke tisuća mladih iz svih krajeva Hrvatske i svijeta i rodili nama možda nepoznate, ali vama poštovani čitatelji Hrvatske katoličke mreže nezaboravne plodove koje i danas zalijevate i izvlačite iz svojih spomenara i sjećanja.

Domaćini su još bili: Split (1996.), Rijeka (2000.), Osijek (2002.), Šibenik (2004.), Pula (2006.), Varaždin (2008.), Zadar (2010.), Sisak (2012.) i Dubrovnik (2014.)

Ključne riječi:
SHKM Zagreb

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja