Budi dio naše mreže

Studenti, pobijedite sumnju u uspjeh, malodušnost i strah pred ispitom

Pouke – Kako učiti, savjeti za bolje učenje iz iskustva i stručne literature koje je priredio fra Bonaventura Duda, održavaju se u tri dijela. Treći i posljednji dio održava se u ponedjeljak 29. travnja u 19.30 sati u prolaznoj dvorani uz samostansku crkvu sv. Franje Asiškog na Kaptolu 9 (Opatovina-Zagreb).

/ dt

Pouke na temelju savjeta franjevačkim bogoslovima za bolje učenje, iz iskustva i stručne literature, pomno je pripremio fra Bonaventura Duda, OFM. Pouke se održavaju pod vodstvom fra Mate Bašića.

Podsjetimo, u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, a nadahnut plodovima prošlogodišnjeg ciklusa, fra Mate Bašić je rekao da je cilj ovih predavanja naučiti ljude kako provoditi što manje vremena u učenju, na kvalitetan način koristiti svoje vrijeme i da znaju birati pravi trenutak za učenje. “Dugo učiti nije učinkovito jer umara i gubi se slobodno vrijeme. Može se dobro učiti i u kraćem vremenu, samo se mora znati kako učiti i što treba poduzeti da se u tome i uspije”, rekao je fra Mate.

Učenje je opisao kao psihički proces i voljni napor koji, uz koncentraciju, rezultira boljim učinkom tijekom kraćeg vremena provedenog za knjigom. “Koliko tko teži stjecanju znanja, ovisi i o temperamentu osobe. Najvažnije je steći naviku koncentracije kroz voljnu vježbu. Od velike važnosti je i interes prema predmetu učenja jer on smanjuje zamor voljnog napora”, kaže voditelj Pouka i ističe da problem predstavljaju: sumnja u uspjeh, malodušnost i strah pred ispitom.

Kako bi se nadišao takav način razmišljanja, fra Mate savjetuje da se krene u proces stjecanja samopouzdanja i sigurnosti. “Samopouzdanje i sigurnost stječemo samo radom. Moramo misliti na cilj i posvijestiti si da je to što učim bitno za moj život, a ne samo za ocjenu. Postavimo si pitanje: Zašto učim?”, naglasio je.

Na predavanjima “Pouke – kako učiti” polaznici uče o procesima mišljenja i memoriranja, kako isplanirati učenje i takozvanim vanjskim faktorima kod učenja.

A kome su Pouke namijenjene? “Svima koji žele učiti, a strah ih je. Onima koji jedanput nauče dobro, a drugi puta ne. Vama koji ste lijeni i nezainteresirani. Želim vam prenijeti fra Bonaventurin savjet o divljenju kod učenja: ‘Valja se diviti onomu što se uči’. Tako dobivaš drugu perspektivu prema onome što učiš i odmah si u prednosti jer ti učenje nije odbojno. Jer mu se diviš, brže učiš i bolje pamtiš”, zaključio je fra Mate Bašić.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja