Budi dio naše mreže

Stoljećima je udarana, ali stoljećima plovi. To je naša Crkva, svugdje je udarana i na mnogim mjestima “pušta”, ali i dalje plovi.”, rekla je s. Mirjam.

/ md/IKA

Redovan ciklus kateheza za studente i mlade s temom “Crkva” započeo je u četvrtak, 7. listopada u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” u Rijeci.  Kaeheze vodi zamjenica povjerenika za mlade Riječke nadbiskupije, s. Mirjam Jerković.

Katehezu je započela riječima kako bismo mi kao Crkva trebali poznavati ono u što vjerujemo, zajednicu u koju vjerujemo i čiji smo dio. “Mi smo dio nečega što postoji 2000 godina, to je stabilan temelj. Ali lađa u kojoj plovimo je udarana mnogim valovima i ima rupe sa svih strana preko kojih voda prodire u lađu. Stoljećima je udarana, ali stoljećima plovi. To je naša Crkva, svugdje je udarana i na mnogim mjestima “pušta”, ali i dalje plovi.”, rekla je s. Mirjam.

Istaknula je da će neke kateheze biti bolne, ali da nema potrebe za strahom “jer stojimo u Crkvi kojoj je dana punina istine”.  Dodala je da je Crkva mistično Tijelo Kristovo, a misterij je poput zida koji se ispred nas zapriječio pa u njemu možemo samo sudjelovati. “I ako trpi jedan ud, trpe zajedno svi udovi; ako li se slavi jedan ud, raduju se zajedno svi udovi. A vi ste tijelo Kristovo i, pojedinačno, udovi, a Krist, glava. (1 Kor, 12, 26-27). I najmanji čin koji vršimo u ljubavi mi kao katolici, to činimo u ime cijele Crkve i time utječemo na cijelu Crkvu. Ali isto tako, kada mi kao katolici učinimo grijeh, tada to činimo za cijelu Crkvu. Ono što boli Crkvu, boli i mene kao pojedinca. Ono što mene boli, boli i Crkvu, ono što mene raduje, raduje i Crkvu i obrnuto“, objasnila je voditeljica kateheza.

I najmanji čin koji vršimo u ljubavi mi kao katolici, to činimo u ime cijele Crkve i time utječemo na cijelu Crkvu. Ali isto tako, kada mi kao katolici učinimo grijeh, tada to činimo za cijelu Crkvu.

U prvom ciklusu osvrnula se na glavu Crkve – Papu. Dotakla se dviju važnih tema koje su ostavile velike rane na Crkvi: papinog primata i dogme papine nepogrešivosti. Papin primat, naglasila je, uzrokovao je najveću ranu u Crkvi, tj. u njezinom zajedništvu, iz koje je nastala i najveća podjela Crkve na pravoslavnu i katoličku. Spomenula je Martina Lutera, koji je htio napraviti veliku reformu Crkve, što je na kraju dovelo do te velike podjele. “Tko stoji, neka pazi da ne padne”, citirala je sv. Pavla i nadodala: “Martin Luter je stajao – i pao. ”Nije mu bila prva namjera podijeliti Crkvu, ali u jednom trenutku bio je povrijeđen njegov ponos. I zaista, odjeljenje nastaje u onom trenutku u Crkvi zbog nekih vlastitih interesa, jer nam se ne sviđa nauk Crkve koji ona nudi, ne sviđa nam se nešto što je istinito, što je Krist postavio za svijet i zbog toga mi pokušavamo promijeniti svoju istinu, tj. Kristovu istinu i radije se odričemo te Crkve nego da žrtvujemo svoje interese i svoj ponos”.

Nije mu bila prva namjera podijeliti Crkvu, ali u jednom trenutku bio je povrijeđen njegov ponos. I zaista, odjeljenje nastaje u onom trenutku u Crkvi zbog nekih vlastitih interesa, jer nam se ne sviđa nauk Crkve koji ona nudi, ne sviđa nam se nešto što je istinito.

S. Mirjam je mladima naglasila da su pružili vrlo lijep dar Crkvi, ako ih je neka crkvena osoba povrijedila, a oni su i dalje ostali jer govori da im je istina važnija od vlastitog interesa ili povrijeđenog ponosa. “Zašto napustiti puninu istine poradi vlastitog ponosa? Ne želimo Crkvu koja će se mijenjati sa svijetom, želimo Crkvu koja će mijenjati svijet, rekao je Chesterton. Crkva se neće i ne smije prilagođavati interesima pojedinaca niti trendovima generacija. Oni se trebaju prilagoditi istini koju posjeduje Crkva na čelu sa Svetim Ocem”, kazala je s. Mirjam Jerković.

Spomenula je kako neke osobe nastoje osporiti istinu, ako im se ona ne sviđa. Objasnila je kako se to odnosi i na papu. “Tako se nekima nije sviđala istina o Papi, da on ima primat. To znači prvo mjesto, vodeći položaj. Papa nije u istom položaju kao svi ostali biskupi, on se po nečemu ipak razlikuje, ima nekakvu prednost pred njima. Od kud to dolazi? Od samoga osnutka Crkve, od apostola Petra i njegove vlasti koju mu je dao sam Krist, a koja se prelila na Papu kao njegovog nasljednika”, rekla je zamjenica povjerenika za mlade Riječke nadbiskupije.

S. Mirjam je izdvojila nekoliko situacija u Bibliji koje jasno to dokazuju i o tome govore. “Šimun je učenik kojemu Isus daje novo ime – Petar, Kefa, Stijena. Isus izabire neko ime koje do tada nije postojalo kod Židova. Dati nekome novo ime znači dati mu novo poslanje, dati mu novi status. Na drugom mjestu Isus izdvaja Petra i kazuje mu da će njemu dati ključeve Kraljevstva Nebeskoga. Obratio se samo Petru, a ne svim apostolima. Samo njemu je dao tu vlast”, opisala je.

U nastavku se osvrnula na dogmu papine nepogrešivosti, a koja je najčešće krivo tumačena. Istaknula je da Papa nije bezgrešan i nije nepogrešiv kada nešto govori u svom privatnom razgovoru ili na nekakvoj audijenciji, konferenciji za novinare i sl. “On je nepogrešiv kada nešto govori u zboru biskupa, na crkvenom saboru – ex catedra tj. sa stolice sv. Petra. Papa smije pogriješiti, i griješi, ali cjelokupna Crkva i njezin nauk ne može imati zabludu – to nam je Isus obećao, jer On stoji iza nje. Crkva je stara 2000 godina. Ta njezina neprolaznost je dokaz da ju vodi Duh Sveti”, zaključila je nositeljica kateheza za mlade, s. Mirjam Jerković.

Nakon kateheze slavljena je misa koju je predslavio pater Ivan Dominik Iličić, studentski kapelan. U propovijedi se osvrnuo na blagdan Kraljice Svete Krunice čiji spomendan je bio i potaknuo sve na moljenje krunice. “Gospa je ključna u teškim vremenima kada ona dođu. Učimo se njoj povjeravati i nju častiti. S Gospom pobjeđujemo i u duhovnom ratu, rekao je p. Ivan Dominik Iličić.

Poručio je mladima da nose Boga u svome srcu i poput Marije donose mir i radost drugima, da drugi osjete kako u nama kršćanima ima nešto posebno. Duša koja je radosna potiče druge na razmišljanje, koji bi u dubini duše htjeli također biti tako istinski radosni. Njima treba netko tko će im posvjedočiti svojim životom, netko tko će im doći u susret i u slobodi, bez nametanja, polako potaknuti na promjenu života, potaknuti da pokušaju nešto novo, drugačije, što im može promijeniti život i dovesti ih Kristu. “Njima trebaju radosni kršćani, poput vas ovdje” završio je homiliju pater Ivan Dominik.

Nakon svete Mise fra Ivan Dominik blagoslovio je novouređene prostore i sliku na zidu koju je oslikala studentica Miriam Volarić koja prikazuje Krista na križu s citatom blaženog Miroslava Bulešića: “Moja osveta je oprost”. Njome su htjeli poistovjetiti Isusovu muku s mukom bl. Bulešića, zaštitnika Centra za mlade.

Kateheze u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” održavat će se svakog četvrtka s početkom u 20 sati, a nakon kateheze slavit će se  misa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja