Budi dio naše mreže

Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, kao i 290. zavjetno hodočašće vjernika Grada Zagreba, održat će se ove godine u subotu 18. i nedjelju 19. rujna pod geslom „Dom nam čuvaj, Božja Mati“, najavio je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek u emisiji "Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija.

/ mp/IKA

Ovogodišnje hodočašće odvija se pod geslom “Dom nam čuvaj, Božja Mati”.

“Geslo je preuzeto iz pjesme koja je obilježila devedesete godine, vrijeme Domovinskoga rata i pobožnost molitve krunice. Riječ je o pjesmi koja vapi za Marijinim zagovorom da čuva dom i Domovinu”, pojasnio je vlč. Tušek. Iako je riječ o pjesmi čiji je kontekst Domovinski rat, stradanje i sve ono što je tada bilo, danas kao da tog stradanja ne nedostaje, rekao je povjerenik za mlade te pojasnio o kakvom je domu danas riječ: “Promišljat ćemo o vrijednosti doma naše nadbiskupije, župe, obitelji, sveopće Crkve, doma stvorenoga svijeta. Sve to želimo staviti zbog epidemije, potresa i posljedica potresa pod Marijin zagovor, zahvaliti za sve dobro koje u svemu tome imamo te i ove godine moliti da bdije nad nama i čuva nas od još većeg zla”.

Ove godine fokus hodočašća je na liku sv. Josipa, čija se godina obilježava u Crkvi, te na zajedništvu Svete Obitelji kao primjeru kršćanske izgradnje obiteljskog doma, a sve pod geslom „Ljubav usprkos svemu“, preuzetim iz apostolske pobudnice pape Franje Amoris laetitia.

“S jedne strane zbog spomenute godine sv. Josipa, ali i zbog nacionalnog svetišta sv. Josipa koje je na području naše nadbiskupije, a s druge pak strane i zbog toga jer je papa Franjo izrazio želju da se mladi cijeloga svijeta fokusiraju na lik tog šutljivog sveca kako bismo u svom životu mogli usvojiti neke njegove kreposti. Ove godine stavljamo ga pred mlade da budemo baš kao Josip. Da usprkos svemu, strahovima, pitanjima, neizvjesnostima, ljubimo Gospodina. Pred nama je i Sveta Obitelj. Među tim mladima ima i onih koji su u braku ili koji se za brak pripremaju. Lijepo je čuti svjedočanstva obitelji koji brak žive sveto i radosno u vremenu kada se brak sve više relativizira”, rekao je.

Povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije poziva sve mlade, obitelji i vjernike Zagrebačke nadbiskupije da zajedno hodočaste u Mariju Bistricu 18. i 19. rujna.

“Pozivam sve mlade da se prijave. Ako se i ne prijave, dođite u Zlatar Bistricu i zajedno ćemo hodočastiti. Možete krenuti iz Čučerja, Sesveta, ispred katedrale. Nađimo se zajedno na Bistrici, utječimo se Marijinu zagovoru i molimo da nam čuva dom”.

Ovogodišnje hodočašće ide rutom iz Zlatar Bistrice do Marije Bistrice. Za mlade će u subotu 18. rujna biti organiziran prijevoz izvanrednim autobusima do Zlatar Bistrice, s polaskom u 7.00 sati, sa četiri polazne postaje: istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma (iza INA-ine zgrade), ZET-ov terminal kod Glavnog kolodvora, okretište Dubec i autobusni terminal Zaprešić.
Za mlade karlovačkog i zagorskog kraja potaknuti su župnici da organiziraju prijevoz do mjesta odakle će se pješačiti. Mladi koji će vlastitim prijevozom doći iz različitih dijelova Nadbiskupije, okupit će se u 8.00 sati u Zlatar Bistrici (kod željezničke stanice), odakle će zajedno pješačeći krenuti prema Mariji Bistrici.

Zbog epidemološke situacije ove godine nije predviđen smještaj i spavanje u šatoru i školi, nego je planiran povratak autobusima nakon Službe svjetla.

Program hodočašća:
Subota, 18. rujna
7.00 sati – polazak autobusa prema Zlatar Bistrici s polazišta: istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma (iza INA-e zgrade), ZET-ov terminal kod Glavnog kolodvora, okretište Dubec, autobusni terminal Zaprešić
8.30 sati – polazak hodočasnika iz Zlatar Bistrice kreću prema Mariji Bistrici
*po dolasku u Mariju Bistricu, misa u Svetištu
– nakon mise vrijeme za odmor i ručak
15.00 sati – početak programa u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca (kateheza – don Mihovil Kurkut)
17.00 sati – pokorničko bogoslužje –vlč. Marko Čolić
17.30 sati – početak klanjanja u crkvi na otvorenom – vlč. Branimir Jagodić
19.00 sati – blagoslov s Presvetim
20.00 sati – služba svjetla
22.30 sati – povratak prema Zagrebu

Nedjelja, 19.rujna
9.00 sati – Križni put
11.00 sati – središnje misno slavlje s hodočasnicima iz Zagreba, koje predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Foto: IKA // Branimir Gubić i vlč. Kristijan Tušek

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja