Budi dio naše mreže

Sedamnaesti put vojnici vjernici su se u organizaciji vojne kapelanije „Sveti Ilija prorok“ iz Petrinjske vojarne zaputili pješice na trodnevno hodočašće u Mariju Bistricu gdje su sudjelovali na 31. hodočašću pripadnika oružanih snaga, redarstvenih službi i hrvatskih branitelja Majci Božjoj Bistričkoj koje je održano u nedjelju 1. listopada 2023. godine.

/ im

Na putu dugom stotinjak kilometra sudjelovalo je 35 pripadnika 1. mb. „Tigrovi“ i 2. mb. „Gromovi“, te pripadnici CIMIC-a koji su u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“. U petak 29. rujna hodočasnici su prije polaska sudjelovali na misi koju je predvodio vojni kapelan iz Petrinje don Branko Čagelj. Pod misom je don Branko blagoslovio hodočasnike, nabožne predmete i zaželio sretan put, te se i sam zaputio sa hodočasnicima koji su i ove godine ponijeli zavjetni hodočasnički križ i zastavu kapelanije.

Ove godine prvo su se zaustavili na mjestu pogibije kod spomenika pokojnom pk. Predragu Matanoviću po kome se zove Petrinjska vojarna. Tu su se kratko pomolili za njegovu dušu, kao i za sve poginule branitelje. Nakon toga su stali u sisačkoj Župi Pohoda Blažene Djevice Marije gdje ih je dočekao župnik i dekan vlč. Ivan Faletar. Nakon kratke okrjepe ispričao im je o povijesti crkve i župe, te su se svi zajedno išli pomoliti u crkvu. Iduća postaja je bila bazilika Sv. Kvirina u Sisku. Tu je hodočasnike uz svečanu zvonjavu zvona dočekao rektor i župnik bazilike vlč. Robert Jakica. Poslije ugodnog druženja rektor je u samoj bazilici govorio o značenju sv. Kvirina za biskupiju čiji je i zaštitnik, te o bazilici i župi gdje su hodočasnici svratili. Na kraju je zaželio sretan put i izrazio želju da će ovo ubuduće postati redovita postaja hodočasnika na njihovom putu za Mariju Bistricu.

Hodočasnici su kao i svake godine ručali u Tišini Kaptolskoj u društvenom domu koji im ustupi svoje prostore. Ove godine hodočasnici su prenoćili u društvenom domu u Posavskim Bregima, te se u zoru uputili prema Dugom Selu. I ove godine su posjetili Župu svetog Martina biskupa gdje su u župnoj crkvi imali priliku za sakrament ispovjedi i sudjelovali na misi koju je predvodio don Branko. Poslije odmora, ručka i okrijepe vojnici su se zaputili prema Kašini gdje su prenoćili u prostorijama dobrovoljnog vatrogasnog doma koje im je dalo svoje prostorije na korištenje.

Trećeg dana svoga hodočašća u nedjelju 1. listopada hodočasnici su se u ranim jutarnjim satima uputili prema Mariji Bistrici i nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Hodočasnici su se nakon okrjepe, uređenja i osvježenja u prostorijama NK „Mladost“ uputili prema prostoru crkve kako bi se priključili svečanom ešalonu i s njima u procesiji ušli na prostor Crkve na otvorenom u svetištu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja