Budi dio naše mreže

Putovanje je realizirano pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije, a u organizaciji Nacionalnoga katehetskog ureda i suradnji s turističko-hodočasničkom agencijom "Kraljica mira". Prepuni dojmova koje Vječni grad, sa svojom bogatom povijesti (posebno za nas kršćane) ostavlja u svakom hodočasniku, teško je izdvojiti nešto posebno.

/ HKM

Pobjednici kviza “Pametna pitanja za pametne glave” HKR -a, ekipa OŠ Mertojak iz Splita (Ema Zubak, Anđela Vuković i Paško Mudnić) s vjeroučiteljicom Milenom Budimir ove je godine, po prvi put, bila sudionik nagradnog putovanja, zajedno s pobjednicima prve tri ekipe osnovne i srednje škole Vjeronaučne olimpijade.

Ema Zubak je rekla da je putovanje u Rim za nju bilo posebno iskustvo koje će pamtiti cijeli život: “Najviše su me se dojmile prekrasne crkve s puno umjetničkih detalja, a posebno bazilika svetog Petra. Njena veličina i ljepota me oduševila. Zanimljive su mi bile i Katakombe svetog Kalista. Hodati 11 metara ispod zemlje među grobnicama kršćana iz prvih vremena bilo je neopisivo!!! Nikada neću zaboraviti ni Svete stube po kojima se Isus na dan svoje muke penjao do Poncija Pilata. Razmišljala sam o tom događaju dok sam se na koljenima penjala moleći se. Sve je bilo jedno predivno iskustvo.”

Pametne glavice u Rimu / Foto: Milena Budimir

Anđela je istaknula da je sve bilo prelijepo. “Ipak, izdvojila bih penjanje na kupolu bazilike svetog Petra, odakle se pruža veličanstven pogled na cijeli Rim. Sigurna sam da ću ovo iskustvo pamtiti cijeli život. Rado bih ga ponovila.”

Paško je naglasio da su ga se najviše dojmile katakombe svetog Kalista. “Ti labirinti, dubina od pet katova ispod zemlje, tisuće grobnica kršćana iz prva tri stoljeća, očuvanost, način na koji su pokapani…sve me to fasciniralo. Drago mi je i da sam vidio grobnicu našeg Solinjanina svetog Kaja, te grob svete Cecilije, zaštitnice glazbe. Pamtit ću i penjanje stubama (551 ukupno) do vrha kupole bazilike svetog Petra kao i pogled na Rim, koji me očarao. Naporno je bilo, ali je vrijedilo. To ću sigurno pamtiti cijeli život.”

Pametne glavice u Rimu / Foto: Nataša Ćurić

Kroz vrlo zanimljivo izlaganje vodiča Slave, posebno smo bili pozorni kad je govorio o događajima i osobama (Solinski mučenici, papa Ivan IV. Dalmatinac, Ivan VIII., Siksto V., Ivan Pavao II.) koji su na poseban način bili povezani s krajevima koji su danas dio naše domovine i koji su imali utjecaj našu povijest i naš hrvatski narod.

Hvala ti, Gospodine, što je naš hrvatski narod dio Tvoga velikog naroda. Neka ova hrvatska mladost, koja ovdje stoji pred Tobom, ostane vjerna korijenima i vjeri svojih predaka.

Milena Budimir, vjeroučiteljica pobjedničke ekipe OŠ Mertojak iz Splita u kvizu HKR-a “Pametna pitanja za pametne glave”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja