Budi dio naše mreže

Vlada li u Hrvatskoj takva poduzetnička klima koja mladima omogućuje da ovdje žive i rade? Kako i zašto biti poduzetnik ili obrtnik? Kako doći i opstati na tržištu? Postoje li rizici? Koliko je važna podrška države? Je li obrazovanje nužan preduvjet za pokretanje vlastitoga posla? Prelijeva li se vlastito iskustvo vjere i na posao i koliko je važno živjeti vjeru u svakodnevici? To su neka od pitanja na koja su odgovarali gosti u emisiji Argumenti HKR-a: vlasnik „OPG-a Kalić” Zvonimir Kalić, osnivač „Lazarus Coffee” branda Marko Matijašević te voditelj proizvodnje „Vrsna Chocolates” Fran Reizl.

/ Branimir Gubić

Zvonimir Kalić, vlasnik OPG-a Kalić prisjetio se samih početaka pokretanja OPG-a te spomenuo djeda koji je bio inicijator priče s konopljom koja ih je na kraju i zadržala u Slavoniji. „Djed i baka su nam ostavili imanje koje nam je bilo odskočna daska da upravo tu otvorimo proizvodnju. Kao nasljednik OPG-a proizvodim konoplju i usmjeravamo se na finalnu proizvodnju.”

Zvonimir Kalić

Da je konoplja poznata od davnina, svjedoči ovaj mladi poljoprivrednik koji je 2018. proglašen najboljim mladim hrvatskim poljoprivrednikom. „Konopljina stabljika koristila se za preradu u određenim industrijama. Moja baka ima platna, ručnike, tkanine od konoplje. Pa i nošnja se radila od niti konopljine stabljike. Želja mi je ljude informirati o velikim mogućnostima i prednostima konoplje, posebice kada govorimo o zdravoj hrani.”

Marko Matijašević, osnivač brenda Lazarus Coffee kaže kako je u priču s kavom Lazarus upao s nekoliko prijatelja i to ljetos. Njegov se, naime, prijatelj bavi prženjem kave. „Meni je to bilo zanimljivo. I započeo sam s tom pričom kao hobi. Imao sam pomoć trećeg prijatelja koji nam je dao svoje znane, kontakte. U roku mjesec dana posložili smo se i krenuli u tu priču. Ideja je bila stvoriti svoj brand, i htjeli smo ga povezati s vjerom. U molitvenim zajednicama jaka kava se naziva Lazaruša. To mi se svidjelo. Kava diže ujutro, Lazar se digao iz mrtvih… I eto naziva: Lazarus Coffee.”

Marko Matijašević

Tražeći polako svoj put, Fran Reizl, voditelj proizvodnje Vrsna chocolates je kontaktirao proizvođače čokolade u Belgiji i Švicarskoj. „S njima smo se povezali i polako se to zakuhalo. Prijavili smo se na EU poticaje koji su nam olakšali poslovanje. Najteži put je bilo otkrivanje tržišta. Mi nismo mainstream čokolada. Naša čokolada je posebna. Bilo je uspona i padova, posebice u vremenu koronakrize, no zadovoljstvo je kad znaš da radiš nešto dobro”, svjedoči Reizl.

Kalić je istaknuo da je važno imati dobru ideju i kasnije je provesti u realizaciju, pa i bez pomoći države. „Mi smo imali neke prepreke i nismo mogli računati na EU fondove. Pomogla nam je Osječko-baranjska županija koja iz proračuna nudi potpore mladim poljoprivrednicima. Time smo si olakšali naše prezentiranje na određenim sajmovima jer smo se kao obitelj usmjerili na prodaju putem sajmova, kućnih pragova te u novije vrijeme putem interneta. U našem poslovanju Božja providnost je zaista bila na djelu. I danas se prepuštamo u Njegove ruke da nas vodi”, rekao je Kalić.

Fran Reizl

Da je obrazovanje od velike pomoći u pokretanju posla, svjedoče sva trojica sugovornika, ali i ističu kako veliku ulogu imaju i talenti. „Mnoge stvari danas se mogu naučiti usput”, kaže Matijašević, s čime su se složili i ostali gosti. Istaknuli su kako je važan rad na sebi te cjeloživotno usavršavanje.

Gosti su posvjedočili iskustvo vjere u privatnom i poslovnom životu, istaknuli moralna načela i vrednote kojima se vode kroz život pa tako i posao te naglasili pouzdanje u Božju providnost.

O plaćanju poreza, inspekcijama i socijalnoj osviještenosti poslušajte i pogledajte u priloženom videu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja