Budi dio naše mreže

Nadbiskup Barišić: "Gospodin se ne umara kucajući na vrata našega srca"

"Često u životu nismo spremni na susret s Gospodinom, zatvoreni smo u zabrinutosti za naše svakodnevne brige. Iako ne znamo vrijeme Njegova dolaska, u trenutku kada svoj život budemo spremni oblikovati po Njegovoj volji, kada budemo spremni odgovoriti na Njegov poziv, postat ćemo oslobođeni od vlastite zabrinutosti", rekao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u propovijedi tijekom misnog slavlja na početku tradicionalnog 37. hodočašća u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije "Od Gospe do Gospe".

/ hk/IKA

Tradicionalno 37. hodočašće u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije “Od Gospe do Gospe” okupilo je i ove godine, 10. i 11. kolovoza, nekoliko tisuća mladih vjernika. Hodočasnički je put započeo u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavom Vidovićem, predstojnikom Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Mihaelom Provićem, župnikom župe Gospe od Otoka don Rankom Vidovićem, župnim vikarom župe sv. Stjepana pod Borovima fra Josipom Ivanovićem i nadbiskupovim tajnikom don Gabrijelom Kamberom.

Hodočašće “Od Gospe do Gospe” / Foto: Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

“Dragi hodočasnici, riječ Božja i naše hodočašće povezani su s riječju noć. Noć je simbol tame, odsustva svjetla. Kako bismo vidjeli i razumjeli put koji je pred nama, potrebno nam je svjetlo. Večeras ćete na putu svi sa sobom imati baterije kako biste vidjeli cestu kojom idete do Sinja. No, osim baterije, potrebno nam je i svjetlo nebesko, svjetlo srca i duše”, rekao je nadbiskup Barišić.

U nastavku je istaknuo kako su svi oni koji su pristupili sakramentu pomirenja osudili tamu u sebi i priznali se grešnikom. Govoreći o Isusovom pozivu na budnost, pojasnio je kako se Gospodin ne umara kucajući na vrata našega srca.

Hodočašće “Od Gospe do Gospe” / Foto: Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

“Često u životu nismo spremni na susret s Gospodinom, zatvoreni smo u zabrinutosti za naše svakodnevne brige. Iako ne znamo vrijeme Njegova dolaska, u trenutku kada svoj život budemo spremni oblikovati po Njegovoj volji, kada budemo spremni odgovoriti na Njegov poziv, postat ćemo oslobođeni od vlastite zabrinutosti. On tada dolazi u naše srce te ga oblikuje i otvara za služenje drugima. Suprotno od logike ovoga svijeta, Gospodin dolazi kao onaj koji služi”, istaknuo je.

Hodočašće “Od Gospe do Gospe” / Foto: Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Zaključujući, poželio je hodočasnicima sretan put do Sinja izrazivši nadu kako će Gospodin rasvijetliti put pred njima i njihove živote svojom ljubavlju i milošću. Hodočasnicima se obratio i don Mihael Prović koji je zaželio da im ova noć tišine, molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju te da nakane koje nose u srcima budu uslišane od Gospe koja je naša najmoćnija zagovornica.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao glazbeni sastav “Papa band” iz Solina, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 35 kilometara kako bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme. Na putu su imali policijsku i medicinsku pratnju, a župljani iz Dicma su, uz pomoć Ureda za mlade, kao i svake godine kod crkve sv. Jakova za hodočasnike pripremili okrepu.

Hodočašće “Od Gospe do Gospe” / Foto: Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Po dolasku u svetište Gospe Sinjske hodočasnici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja, a ranu jutarnju misu u dvorištu svetišta Gospe Sinjske predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. Euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem uzveličao vokalno-instrumentalni sastav zajednice mladih Čudotvorne Gospe Sinjske.

Hodočašće “Od Gospe do Gospe” / Foto: Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja