Budi dio naše mreže

Trećeg dana priprave za proslavu Nedjelje Dobrog Pastira u istoimenoj varaždinskoj crkvi, u subotu 20. travnja, mladi Varaždinske biskupije pripremili su i animirali molitveno bdjenje uoči 61. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja.

/ Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Misu u 19 sati predslavio je vlč. Marko Domiter, povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije, uz koncelebraciju domaćeg župnika, ujedno povjerenika za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije preč. Ivice Cujzeka. Misu je pjevanjem animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je polazeći od liturgijskih čitanja dana progovorio o ljepoti i važnosti svećenika u ovome svijetu. Započeo je propovijed događajem s jedne biskupove posjete župnoj zajednici u kojoj svećenik ne živi dvadesetak godina, već župnik iz susjedne župe upravlja tom župom. U susretu s pastoralnim vijećnicima jedna se žena požalila biskupu i tražila da njezinoj župi osigura svećenika da barem u posebne dane dođe i omogući im da slave blagdane kao nekad, da obnovi vjerske običaje u njihovoj župi. „U njezinoj molbi krije se iskrena vjera u dar svećeništva koji Gospodin povjerava pojedincima u zajednici Crkve kako bi po njima bio prisutan u svom narodu, kako bi svoj narod ohrabrivao za dobro i opominjao u grijehu te hranio jedinom istinskom hranom – Hranom vječnoga života. Njezino pitanje uime župe i sela u kojem živi vapaj je Crkve i svijeta za dobrim i svetim svećenicima“, kazao je vlč. Domiter.

Tumačeći odlomak iz Djela apostolskih u kojem je apostol Petar ozdravio Eneju koji bijaše uzet i oživio djevojku Tabitu vlč. Domiter je pojasnio kako Petar ne djeluje svojom snagom već u ime Isusa Krista. „On nema moć ozdravljati, on ne liječi svojom snagom, nego snagom Isusa Krista. Petar vjeruje da ono što čini, ne čini on nego Isus Krist koristeći se njime“, rekao je propovjednik i dodao kako svećenik nije samo znak Isusove prisutnosti, već sama prisutnost Isusa Krista u Crkvi, u zajednici vjernika, u svijetu.

Nadalje je vlč. Domiter izrazio svjesnost kako nisu svećenici uvijek na razini zadatka koji im Bog povjerava, ali Crkva, vjernici ne mogu bez svećenika. „Bez svećenika bit ćemo gladni, žedni i prljavi. Ne možeš biti duhovan, svet čovjek bez svećenika. Ne možeš graditi odnos s Bogom bez svećenika: on ima vlast nad zlim, on ima vlast upravljanja zajednicom, on ima vlast tumačiti Evanđelje u homiliji, on ima vlast slaviti euharistiji – po svećeniku, Isus dolazi u kruh i vino i snagom Duha Svetoga oni postaju Tijelo i Krv Kristova, svećenik ima vlast odriješiti te od grijeha. Isus se služi svećenikom – grešnim čovjekom, da on položi ruke i kaže „Uzmite i jedite, ovo je Tijelo moje“ ili „Uzmite i pijte, ovo je Krv moja“, na drugom mjestu „Ja te odrješujem od grijeha tvojih“. Isus nam dolazi po svećenicima. Bez obzira na njihovu svetost, i grešnost, i najgrešniji svećenik može slaviti svetu misu i u rukama držati Isusa. Anđeli ne mogu slaviti svetu misu, svećenik može“, istaknuo je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

U svakom svećeniku tražite Isusa. Nastojte otkrivati Isusov glas, čuti što vam Isus po njemu želi progovoriti. Nemojte posjećivati duhovne obnove, svete mise, seminare zbog svećenika koji predvodi, već zbog Isusa koji po njemu govori, živi i djeluje.

U nastavku je govorio o različitim vjerničkim iskustvima sa svećenicima rekavši: „Znam da je neke propovjednike lakše slušati i pratiti, znam da neki svećenici imaju više senzibiliteta za estetiku liturgije, svjestan sam da je s nekima lakše uspostaviti komunikaciju, nekima je lakše pristupiti, drugi su zanimljiviji i druželjubivi“, nabrojio je vlč. Domiter te poručio okupljenim vjernicima „ne slijedite Petra, Ivicu, Marka, Josipa…nego tražite Isusa. U svakom svećeniku tražite Isusa. Nastojte otkrivati Isusov glas, čuti što vam Isus po njemu želi progovoriti. Nemojte posjećivati duhovne obnove, svete mise, seminare zbog svećenika koji predvodi, već zbog Isusa koji po njemu govori, živi i djeluje.“

Tumačeći naviješteno evanđelje završetka 6. poglavlja Ivanova evanđelja u kojem Isus sebe predstavlja Kruhom života, nakon čega mnogi učenici odlaze jer Isusovu riječ nazivaju „tvrdom besjedom“ vlč. Domiter je rekao kako je svećenik u ime Isusovo, pozvan naviještati evanđelje – radosnu vijest iako će zbog toga biti neshvaćen, dijelit će Isusovu sudbinu – biti odbačen, prezren, ismijan – zato što naviješta i živi evanđelje. Spomenuo je nadalje kako je svijet često neprijateljski raspoložen prema svećenicima, te su zbog toga još više potrebni iskrene i molitvene podrške vjernika. „Dragi vjernici, imate pravo na svete svećenike! Ali kao što ne možete biti sveti bez svećenika, svećenici ne mogu biti sveti bez vas – po vama se posvećujemo, s vama rastemo i padamo, s vama molimo, vaše molitve trebamo, vaše svjedočenje, ljubav, razumijevanje i pomoć. Svećenik nije nadčovjek, svećenik je kao svaki čovjek – potreban svega što treba i svaki muškarac i žena“, poručio je okupljenima vlč Domiter završno se obrativši mladima s ohrabrenjem da se odazovu na Božji poziv ako ga u srcu osjećaju.

Na kraju mise preč. Ivica Cujzek zahvalio je vlč. Marku Domiteru, Zboru mladih Varaždinske biskupije, drugim mladima i svim okupljenim vjernicima na zajedništvu te predložio da ovakav molitveni susret mladih uoči Nedjelje Dobrog Pastira u crkvi Dobrog Pastir u Varaždinu postane tradicija.

Nakon mise mladi su pripremili scenski prikaz jednog svećeničkog puta, nakon čega su okupljenima prikazali video koji su izradili povodom 61. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja, a u kojem donose promišljanja i poticaje svećenika, redovnika i redovnica o duhovnom pozivu.

Molitveno bdjenje završilo je klanjanjem Isusu u Presveto Oltarskom Sakramentu.

Podsjetimo kako je prvog dana trodnevne priprave, u četvrtak 18. travnja, svetu misu u crkvi Dobrog Pastira predvodio vlč. Stjepan Mostečak, župnik u Sračincu, a drugi dan trodnevnice, u petak 19. travnja, vlč. Ivan Sakač, župnik u Petrijancu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja