Budi dio naše mreže

Katoličke influencerice na Ultri: Uistinu je bilo dirljivo pomoliti se s partijanerima

Više od sto tisuća partijanera kroz tri dana posjetilo je najveći festival elektroničke glazbe Ultra Europe festival u Splitu. Njima su se već četvrtu godinu pridružili i mladi evangelizatori i bogoslovi i svećenici kako bi mladima pružili bilo pomoć u vidu vode, ali i u duhovnom vidu u smislu razgovora ili što god im je trebalo u tom trenutku. Uz 60-ak volontera u Splitu bile su prisutne i Marijeta Martić i Emina Dabo Hunjak koje su također bile na raspolaganju mladima za pomoć.

/ Marija Pandžić

Naše simpatične katoličke influencerice su se dva mjeseca pripremale kako bi mladima u Splitu bile na raspolaganju.

“Nas nekoliko volontera, bogoslova i svećenika iz Zagreba pripremali smo se na školi evangelizacije pod vodstvom Maroja Buruma i don Damira Stojića koja je trajala dva mjeseca. Uistinu smo se pripremali za evangelizaciju u Splitu. Usvajali smo teorijski dio evangelizacije koje je uključivalo teološko znanje o vjeri i Katoličkoj Crkvi, ali i praktično, kako se obratiti mladima te na koji način stupiti s njima u kontakt. Evangelizatori u Splitu imali su kratku radionicu. Kroz školu i molitvu smo se pripremali za susret s mladima”, pojasnila je Emina Dabo Hunjak.

Marijeta Martić i Emina Dabo Hunjak

Sudjelujući u ovoj akciji evangelizacije na najvećem festivalu elektroničke glazbe htjele su pomoći mladima kako bi poslušale njihovu životnu priču i pomogle im u rješavaju njihovih problema.

“Mi volonteri svaki dan smo imali misu i molili časoslov da bi se oko 19 sati uputili prema festivalu i ostajali tamo do ponoći, jedan sat ujutro. Imali smo tri štanda s vodom koje smo dijelili partijanerima kako im ne bi pozlilo kasnije. Potom bi započeli razgovor s njima. Oni su bili oduševljeni što im netko nudi vodu.

Razgovarali smo s njima kao prijatelji pa ako ih je zanimalo više onda bi s njima pričali i o dubljim pitanjima. Pogotovo kad smo bili u pratnji svećenika ili bogoslova onda bi mladi krenuli sami u ispitivanje o vjeri i Katoličkoj Crkvi. Neki su mislili da je riječ o kostimu pa kad su shvatili da je to stvarno pravi svećenik ili bogoslov onda bi krenula bujica pitanja”, istaknula je Dabo Hunjak.

Nakon neobaveznog razgovora, volonteri bi se i pomolili zajedno s psojetiteljima festivala, a svećenik bi dao i svoj blagoslov.

“To je uistinu bilo jako. Neki su se i rasplakali radi tog čina. Uistinu je bilo dirljivo”, poručila je naša influencerica.

Mladi evangelizatori na Ultra Europe festivalu

Marijeta Martić nam je objasnila kako je uistinu bilo važno proći školu evangelizacije kako bi što bolje odgovorale na pitanja zainteresiranih vezano uz vjeru ili Katoličku Crkvu.

“U razgovoru s partijanerima nije bilo nikakvih problema. S nama su podijelili svoje priče. Mi smo im onda mogli reći da smo i mi prošli kroz slično. Neki od naših sugovornika su bili povrijeđeni u obitelji i vezama. Kad su oni shvatili da nismo došli moralizirati već im pomoći onda su nam se do kraja otvorili i ispričali svoje životne priče. Na kraju razgovora smo se s njima pomolili te bi od svećenika dobili blagoslov”, nadodala je naša sugovornica.

Prema riječima Martić, Emina Dabo Hunjak i ona svakodnevno pristupaju ljudima u šoping centrima ili na ulici kako bi evangelizirale tako da im razgovor s mladima nije predstavljao nikakav problem.

“Na festivalu je prosjek godina bio 18, a cure su tamo uglavnom bile zbog dečkiju te smo im uputile savjet da se paze te su one te savjete prihvatile”, poručila je Marijeta Martić.

Ključne riječi:
ultra europe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja