Budi dio naše mreže

U emisiji "Duhovna i duhovita večer" namijenjenoj mladima u utorak, 7. listopada, a koju uređuje ju i vodi fra Stjepan Brčina iz zagrebačkog samostana na Svetom Duhu, gostovali su fra Željko Klarić i fra Milan Gelo koji su govorili o darivanju. Gosti fra Stjepana imaju bogato iskustvo u pastoralu u radu s mladima i obiteljima.

/ mp

Iako mnogi smatraju kako je svađa znak nevolje u braku, neki prakticiraju i tišinu. I kad se rastave, onda se to naziva “tiha rastava”.

“Šutnja je također komunikacija. Kad šutimo, to je ista jedne vrsta poruke. Ti koji se tako tiho rastave, a svi smatraju da skladno žive, da je to brak koji je temeljen na njihovim ljudskim snagama. Mi ovdje govorimo o katoličkom braku, a taj se ne bi trebao temeljiti samo na ljudskim snagama. U braku postoji i ono nešto božansko, Bog nam daje i kreposti. Meni se čini kad se imaju takav tihi brak da se on temelji samo na ljudskim snagama. To nije dovoljno”, istaknuo je fra Željko Klarić.

Fra Stjepan Brčina istaknuo je problem krize komunikacije u svim oblicima ljubavi, kako u braku, tako i prilikom hodanja djevojke i mladića.

“Općenito mislim da je kriza komunikacije na svim područjima ljudskih odnosa. Smatram kako bi nas se trebalo učiti kako međusobno komunicirati. Vjerujem kako nedostaje one istinske i duboke komunikacije, osobito kad se dotaknemo emocija. Zatvaramo se pred drugima i ne želimo da drugi zna što nas boli. Nije poanta da živimo u tišini i skladnosti već se problemi trebaju rješavati. Jer ako se ne rješavaju problemi onda se nezadovoljstvo akumulira i raste i nikad ne izrazimo svoju osobnost”, objasnio je.

Govoreći o svom iskustvu rada s mladima, fra Milan Gelo istaknuo je kako je važno iskomunicirati svoje viđenje situacije u određenom trenutku.

“Tako primjerice mi u samostanu osvrćemo se kako svatko od nas vidi određeno pitanje. Mislim da je to važno i u hodanju i u braku. Prvi problem dolazi onda čim netko ne govori kako se osjeća, a to su obični muškarci koji ne izražavaju svoje emocije jer se boje negativnih događaja koji bi mogli uslijediti. Mislim da je problem komunikacije mladih koji su u vezu jedan od ključnih problema danas”, nadodao je.

Kako je rekao fra Stjepan, mlade muče upravo loša ljubavna iskustva i mnogi govore da se zbog toga ne mogu ponovno zaljubiti.

Fra Željko je naglasio kako upravo zbog nedostatka komunikacije parovi i prekidaju jer ne razgovaraju o planovima za budućnost.

“Dok parovi zajedno putuju, odlaze na more i to traje pet-šest godina, dođe do dosade u vezi. A nije se iskomunicirao idući korak u vezi. A ta nekomunikacija dovodi do loših stvari u vezi, a potom i ostavljaju negativne posljedice dugoročno i ostaju ranjeni”, istaknuo je.

“Po meni su dvije stvari važne za svaki odnos, svećenički, život mladih bračni. Važno je da sve što činim mora imati svrhu. Drugo što treba imati na umu da je sve dobro, ali mi ga činimo lošim svojim nekim krivim odlukama. Sve je dobro, i mladenački život i bračni, ali kad smo iznevjereni. uvjereni smo da je to sve loše”, poručio je fra Milan.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja