Budi dio naše mreže

Gostujući u emisiji Aktualno u ponedjeljak 1. veljače Josip Matezović, magistar teologije, najavio je teme o kojima će biti riječi tijekom sljedeća tri studentska vjeronauka u organizaciji udruge Duhos. Na tragu promišljanja sv. Ivana Pavla II. na vjeronaučnim susretima obrađivat će se teme ljepote ljudske tjelesnosti, ljubavi i spolnosti. Prvi susret započinje već sutra pod naslovom teme: "Crkva mi ništa ne brani!- Spolnost za moderne katolike". Kako je došlo do ideje da se ove važne teme obrade na studentskim vjeronaucima donosimo u nastavku teksta.

/ Dario Zürchauer, Diana Tikvić

O ideji za pokretanje održavanja studentskog vjeronauka u organizaciji udruge Duhos Josip Matezović rekao je da je to ideje o tim važnim temama došlo “na poziv vlč. Marija Žigmana, povjerenika za Pastoral mladih đakovačko-osječke nadbiskupije i studentskog kapelana koji vodi i duhovno prati studente u Osijeku. Obzirom na sve okolnosti nismo to mogli ostvariti do sada. Tako smo se dogovorili da ćemo napraviti tri utorka zaredom jedno gostovanje”, istaknuo je.

Posljednjih desetak godina pitanje predbračne čistoće i daje drugačiji pogled na spolnost i seksualnost među mladima, no još uvijek postoje mnoga pitanja.

Mladi jako cijene otvorenost, iskrenost, jednostavnost i jasnoću. To je najbolji put da se dođe do njihovih srdaca!

“Meni osobno nije teško razgovarati s mladima o temama vezanim uz spolnost i čistoću. Više od deset godina teme poput teologije tijela, predbračne i  bračne čistoće i općenito krjeposti čistoće u Crkvi je rezultat povećanog interes pogotovo među mladima i bračnim parova. Meni je to drago jer sam i ja sa svojom suprugom krenuo u te vode i kada smo hodali bilo nam je jako teško pronaći bilo koga za razgovor o tome, bilo da su to duhovni autoriteti ili laici. Tada sam jednostavno osjetio u srcu poziv da trebam krenuti tim putem. Mnogo smo istraživali, molili i rasli u tome. Što se tiče mladih i razgovora s njima, s njima je uvijek zanimljivo. Barem meni. Uvijek su inovativni i zanimljivi, traže korak više. U radu s njima trebamo biti otvoreni i jasni”, naglasio je Matezović.

Potrebno je dati svoje srce Isusu i u Njega se zaljubiti.

Brojni mladi kada upoznaju Isusa i žele živjeti kršćanske vrjednote imaju često bojazan da neće pronaći osobu s kojom će moći dijeliti iste vrijednosti.

“Čuo sam to već ranije mnogo puta. Možda je u toj priči problem što ponekad stavljamo previsoke kriterije i očekivanja, čak i veće od onoga što sami ispunjavamo. Više smo koncentrirani na mane tog ‘pravoga’ nego na ono dobro koje u sebi krije. Često zbog nekih prijašnjih odnosa nosimo rane u sebi koji nam priječe da se otvorimo u povjerenju drugome. Dati svoje srce i povjerenje Isusu je najpotrebnije i zaljubiti se u Isusa, a tek onda, ako je to Njegova volja, moliti i čekati onoga pravoga koga će Gospodin poslati u život”, kaže naš sugovornik.

Uz studentski vjeronauk bit će prilika za molitvu u klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom utorkom u župi sv. Ćirila i Metoda u 20 sati. Često se odgovori na ta neodgovorena pitanja i traženja mogu pronaći pred Njim u skrovitosti i tišini srca.

“U početku su mladi pomalo zatvoreni, no nakon pokojeg susreta polagano se počinju otvarati jer osjete povjerenje. Zatim mi prilaze i traže pitanja. Kada vide da stvari koje prolaze poput kušnji i izazova dijele i s drugima, onda se otvaraju i vide da nisu sami i izopćeni u tim problemima”.

U ponudi je i novo izdanje knjige Krunica i litanije za život u pred(bračnoj) čistoći.

“Knjiga je plod osobne molitve, iskustva i rada s mladima, ali i kroz iskustvo rada u apostolatu za nerođene. Knjiga sadrži molitvene obrasce koji su prvi takvog tipa u Katoličkoj crkvi. Ovo je krunica i litanije koje sam osobno dobio u razmatranju još za vrijeme fakulteta, ali ti su molitveni obrasci čekali svoje vrijeme da sazriju. Rekao sam Gospodinu da želim da to bude vani kada On to bude htio. Zahvalan sam i svojoj đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i nadbiskupu Đuri Hraniću koji je vidio i prepoznao tu vrijednost tako da se ti obrasci mogu dijeliti drugima, onima koji žele rasti u krjeposti čistoće”, rekao je autor knjige Josip Matezović.

Sve zainteresirane za ovu temu, a koji nisu u mogućnosti prisustvovati spomenutim studentskim vjeronaucima upućujemo na Youtube kanal Prava ljubav čeka.

Cijeli razgovor s Josipom Matezovićem poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja