Budi dio naše mreže

Hrvatsko nadzemlje će u srijedu, 15. lipnja, održati susret mladih pod nazivom "Život na vagi". Program će se održati u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u 20:30. Gost predavač bit će doc. dr. sc. prim. Tomislav Franić, dr. med., profesor na Medicinskom fakultetu i ugledni splitski dječji psihijatar. U svome će predavanju mladima približiti fenomen hrane s emocionalnog, psihološkog psihijatrijskog i sociološkog aspekta, a progovorit će i o poremećajima u prehrani koji su sve češći. Na susretu će biti prikazani i dramski uratci iz radionice Hrvatskoga nadzemlja, a za glazbenu animaciju susreta zadužen je SKAC Bend.

/ dt

Prenosimo poziv Hrvatskog nadzemlja za posljednji susret.

NAŠA POSLJEDNJA TEMA ZA OVU GODINU JE HRANA I SVE VEZANO UZ NJU! U redu, sad kad smo ti sve ovo otkrili, ostani čitati ovaj tekst jer te možda zaintrigira…

Jesi li znao da se svijet danas ne vrti oko hrane? Da ulja, brašna, soli i šećera u svakom kutku Zemlje ima napretek? Jesi li znao da svi ljudi na svijetu imaju idealnu tjelesnu težinu i da nitko nije gladan? Da svi prema hrani imaju normalan i uravnotežen odnos? Naime, služi im za održavanje života, a nikome nije nagrada, kazna ili poticaj. Nitko na svijetu nema poremećaj u prehrani i problemi kao što su anoreksija, bulimija, pretilost tiču se Marsovaca. U redu, sad kad si shvatio ironiju, krenimo s ozbiljnim stvarima.

Uvidom u hranidbene navike naših članova, došli smo do različitih zaključaka: Duje ne voli ciklu, Šusta kupuje samo Hajdukove hranidbene proizvode, Mlađo i Dane ne biraju, a Bana sabotira kupnju nezdravoga. Sukladno statistikama, svaki domjenak Hrvatskoga nadzemlja sadrži upravo nezdrave grickalice, pizze i litre gaziranoga. Kako bismo doskočili kontradiktornostima, odlučili smo u mjesecu kada velika većina prvi put posjećuje plaže progovoriti o hrani i poremećajima u prehrani.
Kakva je bila prehrana nekad, a kakva je danas? Vrti li se naš današnji svijet oko hrane i zašto je avokado dobar, a maslac loš? Zašto su Hrvati najdeblja nacija u Europi? Koji su uzroci i prvi simptomi poremećaja u prehrani? Postoje li anoreksija i bulimija van svijeta filma i, ako postoje, gdje tražiti pomoći? Na ova i brojna druga pitanja odgovarat će nam Garfield. Neće. Znate da je on eklatantan primjer lošega odnosa prema hrani. U goste smo pozvali doc. dr. sc. prim. Tomislava Franića, doktora medicine, specijalista dječje psihijatrije i subspecijalista forenzične psihijatrije. Čovjek toliko stručan za ovu temu da će, ne samo moći odgovoriti na naša, već i na vaša pitanja, publiko draga.

Možda ne bi bilo loše da sa sobom na susret povedeš onu prijateljicu koja je već dva mjeseca na dijeti jer ti ne želi praviti hladovinu na plaži, ali i onoga prijatelja koji cijelu godinu ustrajno trenira i jede posni sir. Prema starom normalnom, mjesto i vrijeme svima nam je dobro poznato: treća srijeda 15. lipnja u 20:30 sati u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Vidim ose u što većem broju, a šuška se da će i domjenak biti sačinjen od badema, lješnjaka, čipsa od jabuke, zdravih granola i svega onoga što vidite po Instagramu. LP.

Vaše,
Hrvatsko nadzemlje

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja