Budi dio naše mreže

"Mladi vs Crkva" bila je tema susreta Hrvatskoga nadzemlja, održanoga u srijedu, 15. svibnja, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Gost predavač bio je fra Stjepan Brčina koji je svoje predavanje započeo jednim uočenim i očitim problemom.

/ hjb

“Dokle god mi vjernici glumimo pobožnost, dotad će Crkva biti neprivlačna mladima. Umjesto da mlade pridobijemo u crkvu, mi ih istjeramo iz nje. Nama danas trebaju istiniti i autentični svjedoci, oni koji daju plodove Duha Svetoga. Onaj koji je upoznao Krista, neće Ga ostaviti ni da mu glavu s ramena skidaju”, ističe fra Stjepan.

“Na mlade utječe čak i vremenska prognoza, mladi su danas vremenski meteoropati. Ne pokreće nas ljubav prema Kristu, nego nešto drugo. Jako je bitno da mladi imaju osobno iskustvo živoga Boga. Mi smo, kao Crkva, dosta podbacili time što im nismo naučili dati iskustvo Boga. Mladima u vjeri bude dosadno zato što nisu otvoreni milostima Duha Svetoga. Mladi koji imaju iskustvo Boga stavljaju se na služenje. Mnogi stoje sa strane, kritiziraju i savjetuju, a ništa ne poduzimaju. Kad imaš iskustvo Boga, služiš i slijediš Krista”, naglašava predavač.

Fra Stjepan Brčina / Foto: Hrvatsko nadzemlje

“Mi smo vjernici sakupljači iskustava. Tvrdi smo kao lubenica, ništa ne može doći u naše srce. Daj to što imaš, umnoži talente i darove, tako Crkva postaje živa. Zatvoreni smo i egocentrični, a to je najveći problem. Što se više daješ, više primaš. Kad se neprestano vrtimo oko sebe, ne ozdravljamo. S druge strane, postoje mladi koji imaju iskustvo Boga, koji su angažirani i svjedoče”, tvrdi fra Stjepan i dodaje:

“Trebamo mjesta na kojima će mladi dobiti iskustvo Boga. Imamo disfunkcionalne i ranjene obitelji koje su zaboravile na Boga. Nema smisla organizirati pobožne družine, od njih nema revolucije u Crkvi, nego se stvaraju razdori i tračevi.

Bitno je da u srcu imamo istinski odnos s Bogom, to je i više nego dovoljno iskustvo živoga Boga. Ako svećenicima srce ne gori, odrađivat će sve po svojoj službi, ali ne sa srcem.

Kad istinski nešto obavljaš, onda to Bog deset puta više blagoslivlja. Svjedočenjem Boga ne inatimo se nikome, nego izgaramo za Boga. Svi se trebamo angažirati i probuditi, jer žetva je velika, a radnika malo. Bog traži radnike i nadahnut će nas, samo se potrebno odvažiti. Milosti koje imamo, i koje smo dobili, trebamo umnažati. U nama treba vatra gorjeti, ali ne smijemo biti ‘duhovne posvuduše’. Redovnici su, kao i mladi i svi vjernici, pozvani probuditi svijet”, upozorio je fra Stjepan.

Predavač ističe kako svi trebamo biti kritični: “Ne vjerujte svemu što piše na portalima. Mediji jako utječu na formiranje stava kod mladih, pogotovo po pitanju Crkve. Mi, kao Crkva, ne smijemo biti zatvoreni za druge koji nisu vjernici. Ako ostajemo zatvoreni, čini se kao da nas nema. Nema bježanja – mi smo drugima putokaz do Boga.

Možda smo baš mi jedino Evanđelje koje će netko pročitati.

Kad si normalan, nenametljiv, svjedočiš – tada ćeš najviše napraviti. Mladi su dovoljno odvažni poduzeti korake, uz pomoć molitve koja sve rješava. Onima koji nisu u vjeri najbolje se pristupa svjedočanstvom. Ljudi inače imaju predrasude o vjernicima, smatraju ih ‘šmokljanima’.”

Za kraj svoga gostovanja, fra Stjepan Brčina mladima je poslao poruku: “Držite se Isusa. Ne bojte se otvoriti svoje srce Isusu i stvoriti svoj odnos s Bogom. Ako želite promjenu, radost, mir, sreću i blagoslov, otvorite se Bogu.”

Foto: Hrvatsko nadzemlje

Susret je glazbeno animirao Papa bend iz Solina, a organizaciju i dramske uratke potpisuje Hrvatsko nadzemlje. Sljedeći susret Hrvatskoga nadzemlja bit će održan 19. lipnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Tema susreta bit će mlakost, a gost predavač p. Stjepan Ivan Horvat.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja