Budi dio naše mreže

Hrvati volontiraju u Češkoj i poručuju: Mladi u srcu žude za volontiranjem, samo ih treba na to i potaknuti

Volonterski projekt “72 sata bez kompromisa” koji se šeste godine održava u Hrvatskoj, i to od 17. do 20. listopada u 11 mjesta, obuhvatit će više od 4000 volontera koji će beskompromisno staviti svoje vrijeme, znanja, vještine i talente na raspolaganje te sudjelovati u više od 350 radnih, ekoloških i socijalnih akcija organiziranim u dječjim domovima, domovima za starije, udrugama, školama i drugim raznim institucijama. Taj projekt zaživio je i u drugim europskim zemljama, pa su našu zemlju u sklopu tog projekta posjetili i mladi iz drugih država.

/ Diana Tikvić, Marija Pandžić

Međutim, Hrvatica Ana Albin iz Zadra je zajedno s četvero mladih iz zagrebačkog SKAC-a otišla u Češku volontirati u sklopu njihovog projekta “72 sata bez kompromisa”.

“Nas petero otišli smo u Češku s ciljem kako bi upoznali kako se provodi projekt ondje. Doznali smo od njih da su organizatori zapravo posrednici između insititucija kojima je potrebna pomoć u nekom segmentu te ih organizatori spajaju s potrebnim volonterima. Mi primjerice volontiramo u češkom samostanu u Černé Budy u akciji čišćenja okoliša koja je započela u petak. U Hrvatskoj je situacija drugačija. Mi sami zovemo institucije za koje smatramo da im treba pomoć te im osiguravamo volontere. Njima je svakako olakšan posao, no postignuti su isti ciljevi – solidarnost, zajedništvo i ljubav se ostvaruju u okviru ovog projekta”, naglasila je naša sugovornica koja je zajedno s Marijanom Čiklić, koordinatorica “72 sata bez kompromisa” u Zadru.

“72 sata bez kompromisa” u Češkoj

Kako je naglasila Albin, mladi u Češkoj su spremni, ali mladi u Hrvatskoj iako u srcu žude za volontiranjem, treba ih na to i potaknuti.

Mladi vide da je zapravo okrenutost drugome ono što im donosi duhovni mir i zadovoljstvo

“Smatram da projekt ’72 sata’ nije još dovoljno poznat mladima, ali Hrvati su svakako voljni sudjelovati u takvom projektu. Budući da živimo u svijetu kojem je imperativ živjeti život koji je usmjeren prema nama samima, mladi ipak prepoznaju vrijednost volontiranja i svake se godine sve više njih uključuje u taj projekt. Vide da je zapravo okrenutost drugome ono što im donosi duhovni mir i zadovoljstvo”, nadodala je.

Prema riječima Ane Albin, iz Češke će u Hrvatsku ponijeti osjećaj otvorenosti za drugoga i drugačijega.

“U Češkoj se osim nas nalaze i volonteri iz Mađarske pa smo tako na jednom mjestu okupljeni iz tri države i pomažemo čistiti okoliš. Htjela bih da se taj duh otvorenosti i pomaganja drugome širi cijelu godinu”, poručila je naša sugovornica.

Ključne riječi:
72 sata bez kompromisa Ana Albin

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja