Budi dio naše mreže

Frama Međugorje: Da ne bude nikakvog incidenta na Mladifestu - to je čudo, naravno, Božje, a mi smo samo jedan djelić

Nije samo cijeli svijet uključen u organizaciju međugorskog Mladifesta, nego i Franjevačka mladež – Frama Međugorje. Koje su sve njihove zadaće, pogotovo one skrivene, ali i prva reakcija na prošlotjednu objavu njihovog župnika fra Marinka Šakote da će se 31. izdanje međunarodnog Mladifesta ipak održati za Hrvatski katolički radio govorio je Josip Pavlović, predsjednik Frame Međugorje.

/ Ante Novak

Tema 31. Mladifesta u Međugorju u susjednoj Bosni i Hercegovini bit će „Dođite i vidjet ćete“ (Iv 1, 39) i održat će se u standardnom terminu od 1. do 6. kolovoza, potvrdio je početkom prošlog tjedna međugorski župnik fra Marinko Šakota o čemu je HKM već izvijestio.

“Mladifest je događaj koji ne možemo samo tako opisati riječima, ali situacija s pandemijom i mjerama civilnog stožera ne daje toliku fleksibilnost ovogodišnjem održavanju. U svakom slučaju će se održati, ali u ovome trenutku se ne zna u kakvome obliku. Nitko to ne može znati do zadnjeg dana”, poručuje za HKR Josip Pavlović, predsjednik Frame Međugorje.

Najnovija zajednička fotografija međugorskih framaša (Foto: Frama Međugorje)

U ovakvim okolnostima možemo jedino nagađati, jer isključivo ovise o odredbama Stožera Bosne i Hercegovine.

“Ali, naravno da će Mladifest biti jednostavniji nego inače, sigurno i manje posječen, ako ga uopće bude moguće posjetiti”, rekao nam je, uz bojazan da bi se to moglo dogoditi u slučaju odluke o ograničenju maloga broja ljudi na jednom mjestu:

Framaši pomažu kao volonteri i svećenicima i hodočasnicima

“Vjerojatno će tada biti u nekom virtualnom obliku.”

Fra Serđo Ćavar, koji je do prije par godina, bio duhovni asistent Frame u zagrebačkom samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu, pojašnjava:

“Bio sam ovih dana u Hercegovini i koliko sam uspio saznati, dakle, ono što je negdje bila želja fratara jest da se nastavi tradicija Mladifesta. Možda da se vratimo u prošlost – kada je prije 31 godinu fra Slavko Barbarić, pokojni, organizirao prvi Mladifest – to nije bilo tako masovno, ni blizu.”

Sudjelovalo je za današnje prilike skromnih 200-tinjak mladih i dvojica gitarista, dok je samo prošle godine u 30. jubilarnom izdanju sudjelovalo oko 50.000 sudionika sa svih strana svijeta.

Proslava u župnoj dvorani nakon obećanja u siječnju 2020. (Foto: Frama Međugorje)

“Dakle, tako je fra Slavko krenuo, ali bio je veliki vizionar, proročki gotovo, i svi njegovi projekti su kasnije zaživjeli i narasli ogromno, tako i Mladifest. Hercegovački fratri žele nastaviti tradiciju zajedništva, molitve, pjesme i to uživo vjerojatno neće biti veliki broj jer će biti onemogućeno, ali Bogu hvala putem interneta sigurno će pratiti brojni”, poručuje ovaj hercegovački fratar koji je danas u Zagrebu odgojitelj braće s jednostavnim zavjetima i pomoćni meštar bogoslova kojih je na zagrebačkom sveučilištu na teološkim studijama ukupno 33 iz Hercegovačke franjevačke provincije.

(Foto: Frama Međugorje)

Frama Međugorje već na isti način godinama sudjeluje u festivalu.

Volontiraju, pomažu u realizaciji u svakom obliku kako bi sve u konačnici prošlo na jedan miran i jednostavan način, opisao je za emisiju ‘Budimo mladi’ Josip Pavlović koji je početkom ove pastoralne godine za službu mjesnog predsjednika izabran na jednogodišnji mandat, što je stalna praksa u hercegovačkoj Franjevačkoj mladeži i u svim drugim mjesnim bratstvima čiji je područni duhovni asistent, spomenimo usputno, fra Marin Karačić.

fra Marin Karačić i HKR-ov sugovornik Josip Pavlović (Foto: Frama Međugorje)

Josip nastavlja: “Pomažemo svećenicima što god treba jer tu u Međugorju imamo brojne ispovijedi, toliki mladi jednostavno moraju tražiti neko oproštenje, neki novi početak, brojni tu dožive i svoja obraćenja.”

Na usluzi su svećenicima sa svih kontinenata, tako da dobro dođe i znanje jezika u Frami, i da ispovijed protekne bez ikakvih problema – kako je Josip pojasnio – “da im omogućimo malo hlada, malo vode, da se ne ‘skuhaju’ na ovom našem hercegovačkom kamenu i suncu”.

Frama u akciji (Foto: Frama Međugorje)

“Što se tiče liturgije naši framaši najvažniju ulogu imaju za vrijeme pričesti kada treba održavati red među vjernicima i uglavnom smo tu za hodočasnike, prodajemo majice s logom festivala i na usluzi smo uz to za druge brojne sitnice kojih ima unedogled.”

Pitali smo ga i za one ‘nevidljive poslove’. O tome, pak, kaže:

“To su prije svega organizacija samih volontera i organizacija protoka tolikog svijeta na tako malo prostora župe. I da ne bude nikakvog incidenta, to je čudo, naravno, Božje, a mi smo samo jedan djelić u tome da to sve protekne tako glatko i spontano”, poručuje predsjednik Frame Međugorje koja inače u župi djeluje kroz razne sekcije, a on osobno još ima službu nacionalnog blagajnika Franjevačke mladeži Bosne i Hercegovine.

(Foto: Frama Međugorje)

“Pokušavam služiti našoj župnoj zajednici što je više moguće kroz ovaj jedan svjetski način za mlade i po primjeru sv. Franje, a Frama u Hercegovini je stvarno vrlo živa i aktivna. Ima nas 23 bratstva, tako da framaša u hercegovačkim župama ne manjka”, ističe s ponosom, a ponosni mogu biti još više jer Frama BiH se može i mora pohvaliti da je jedna među njima i najbrojnija u svijetu – ona iz Posušja – i ima 260 članova “Velike Frame” i 90 članova “Male Frame”.

Najbrojnia Frama na svijetu je u Posušju (Foto: Frama Posušje)

Frama Međugorje broji, pak, 104 člana. “Veliku Framu” čine učenici srednjih škola i fakulteta, a “Mala Frama” broji još dodatnih 70-tak članova i to su učenici osmog i devetog razareda. Naime, u BiH osnovnoškolsko obrazovanje ima jedan dodatni pripremi razred u koji se polazi sa šest godina.

Međugorska Frama je krajem siječnja imala i nova primanja i obećanja (čije smo fotografije upotrijebili za opremu ovog teksta) te je tada u njihovu zajednicu ušlo 25 novih mladih.

Druge mjesne Frame su trebale kasnije imati primanje i obećanja, no korona-kriza ih je u tome spriječila, tako da i dalje čekaju, pojasnio nam je Pavlović.

Primanje novih članova u međugorsku Framu krajem siječnja 2020. godine (Foto: Frama Međugorje)

“Najbitnije je možda da ne ovisimo o broju članova, a to se tiče i Frame i Mladifesta. Najljepše je kada se samo uživa u nečemu i totalno se preda”, osvrnuo se time i na ‘potrebu za statistikom’ koja u crkvenom zajedništvu u biti uvijek mora biti u drugome planu, dok se fra Serđo Ćavar spomenuio kako je nebrojeno puta bio u Međugorju i kao srednjoškolac i kao osnovnoškolac.

fra Serđo Ćavar na prvom Duhovnom kampu za mlade u Stobreču prošle godine (Foto: facebook)

Ali ne toliko izravno – kaže – već dok sam pomagao ocu u obiteljskom restoranu susretao sam hodočasnike iz čitavog svijeta.

“To mi je bilo zanimljivo i snažno svjedočanstvo te se sjećam da me je jednom fra Ljubo Kurtović, koji je tada organizirao Mladifest, pozvao da se uključim u jutarnju molitvu. Znam da sam imao veliku, veliku tremu.”

Danas je duhovni asisten Frame Međugorje – spomenimo i to – širokobriježanin fra Zvonimir Pavičić koji je mladu misu imao u kolovozu 2017. godine, a široj je javnosti bolje poznat svojim glazbenim izvedbama na našoj sestrinskoj LTV televiziji.

fra Zvonimir Pavičić, duhovni asistent Frame Međugorje

Tema 31. Mladifesta u Međugorju bit će „Dođite i vidjet ćete“ (Iv 1, 39) i održat će se u standardnom terminu od 1. do 6. kolovoza, vjerojatno i očekivano, u nekom ograničenijem formatu zbog znane epidemiološke situacije, a sugovornik Hrvatske katoličke mreže Josip Pavlović, predsjednik mjesne Frame, unatoč svemu sve poziva i zaključno poručuje:

(Foto: Frama Međugorje)

“Kad vidimo koliko je obraćenja, koliko promjenjenih života zahvaljujući Međugorju, a mi smo tu kao hrvatski narod samo par koraka udaljeni od tog svetog mjesta, morali bi ga ipak početi malo više cijeniti i shvaćati tu jednu posebnu duhovnost koja se može naći, ja vjerujem, samo u Međugorju.”

Širu priču za HKR poslušajte u priloženom linku:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja