Budi dio naše mreže

U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u nedjelju 11. listopada uvečer slavljena je sveta misa zaziva Duha Svetoga „Veni Sancte Spiritus“ uz početak nove, 2020./21., školske i akademske godine.

/ im

U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u nedjelju 11. listopada uvečer slavljena je sveta misa zaziva Duha Svetoga „Veni Sancte Spiritus“ uz početak nove, 2020./21., školske i akademske godine.

Euharistijsko slavlje, koje je okupilo velik broj učenika, studenata, nastavnika, profesora te ostalih članova akademske zajednice, predslavio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, u zajedništvu s preč. Josipom Koprekom, kanonikom Stolnog kaptola, preč. Anđelkom Košćakom, biskupskim vikarom za kler i povjerenikom za kulturnu baštinu, zatim vlč. Tihomirom Kosecom, povjerenikom za mlade Varaždinske biskupije, i vlč. Hrvojem Damišem, nedavno imenovanim studentskim kapelanom.

Foto: Misa zaziva Duha Svetog

U uvodu misnoga slavlja biskup Radoš je poručio kako na početku nove školske i akademske godine želimo zazvati Duha Svetoga da nas vodi. “U pjesmi smo već zapjevali da Duh ide ispred nas i da nas vodi prema cilju, da ova godina bude dobra i ispunjena dobrim, slatkim i zrelim ocjenama. Neka nas Gospodin prati kako bismo mogli u svemu uvijek odgovarati na ona životna pitanja koja će Gospodin u ovoj godini staviti pred nas”, poručio je biskup.

U svojoj homiliji biskup Bože Radoš razmatrao je nad biblijskim odlomkom iz Matejeva evanđelja, a posebno je naglasio kako Isus, u ovom izvještaju, svećeničkim glavarima i starješinama naroda govori u prispodobama.

U homiliji biskup Radoš je rekao: “Nema zapreke da u zajednicu vjernika uđe onaj tko je loš. Svi su pozvani da budu na ovoj gozbi. Ući može svatko, ali treba imati pozivnicu koju šalje Kralj. Tu pozivnicu Bog često po nama šalje u svijet; po različitim trgovima i kućama da pozivamo ljude na gozbu”.

“Danas molimo Gospodina da bude naš jedini “stilist”, da njegov stil života nasljedujemo i iz dana u dan oblačimo ruho koje nam je on ostavio; ruho radosti, Evanđelja, ljubavi, otvorenosti prema ljudima i Bogu, otvorenosti za danas, sutra i za vječnosti. Molimo Boga da u ovoj godini, sve što budemo čitali i naučavali, uvijek oblačimo Kristovo ruho”, poručio je biskup Radoš.

Foto: Misa zaziva Duha Svetog

Na kraju svete mise okupljenima se obratio vlč. Tihomir Kosec koji se zahvalio biskupu i svim prisutnim svećenicima i vjernicima. Pritom je sve zainteresirane podsjetio i potaknuo na duhovne
sadržaje i buduće aktivnosti Ureda za pastoral mladih. Također, vjernicima se prije završnog biskupovog blagoslova predstavio i dr. sc. vlč. Hrvoje Damiš, koji odnedavno uz službu župnog upravitelja u Župi Majke Božje Snježne u Trnovcu, vrši službu povjerenika za pastoral studenata Varaždinske biskupije.

Foto: Misa zaziva Duha Svetog

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja