Budi dio naše mreže

"Mladost je zaista razdoblje kad možemo najviše učiniti. Značajna su i druga razdoblja u životu, ali smatramo da u mladosti imaš najviše vremena uopće i najviše vremena za žrtvu, da se daruješ drugima", poručili su iz organizacije "72 sata bez kompromisa".

/ HKM

Zadarski mladi iz organizacije inicijatori su crtanja velikog murala s logotipom i porukom toga projekta na pročelju stambene zgrade u ulici Stjepana Radića u Zadru. Autor murala čije je stvaranje u tijeku je umjetnik Jure Lisak, poznati zadarski muralist. Značenje i pozadinu te zanimljive ideje koja već nailazi na zanimanje, pitanje i zaustavljanje građana u prolazu tom ulicom, pojašnjava Marijana Mašić, koordinatorica  za Zadarsku nadbiskupiju.

Foto: “72 sata bez kompromisa”

„Zadar je grad murala, uglavnom sportskih murala, košarkaških. Ali Zadar nema mural koji naviješta neku poruku, koji promiče volonterstvo. Nama je toliko bitan projekt, pet godina se provodi
u Zadru. Mi se beskompromisno dajemo i žrtvujemo da taj projekt uspije u Zadru. Htjeli smo da mladi imaju neki trajni podsjetnik, kada budu prolazili tom ulicom, kada vide mural, da se zapitaju što je to. Mural je ujedno i velika reklama za projekt  sata bez kompromisa“, ističe Mašić.

Foto: “72 sata bez kompromisa”

Kada su u organizacijskom timu razmišljali o skici, što bi mural predstavljao, htjeli su da to budu ruke iz kojih izlazi stablo. „Taj prizor može svatko interpretirati na svoj način. Netko može reći: To su ruke volontera koji nekome pomažu, koji njeguju okoliš. Netko može reći: To su ruke Isusa Krista koji drži ovu planetu Zemlju. Iznad toga su u kružnom obliku napisane riječi sv. Filipa Nerija: „Blago vama mladi, jer imate vremena činiti dobro“. Smatramo da je je mladost zaista razdoblje kad možemo najviše učiniti. Značajna su i druga razdoblja u životu, ali smatramo da u mladosti imaš najviše vremena uopće i najviše vremena za žrtvu, da se daruješ drugima.

Foto: “72 sata bez kompromisa”

Desni dio murala prikazuje simbole 14 gradova koji sudjeluju u akciji u Hrvatskoj, to su konture katedrala, crkava. U dnu murala će biti logo. Htjeli smo da to bude zid uz koji će prolaziti puno ljudi, gdje će mural biti na udaru pogleda“ ističe Mašić razlog odabira te lokacije koja je među najfrekventnijim ulicama u Zadru. Ideja za izradom murala je od volonterke Ene Klepić, članice zadarske organizacije zadužene za internetsku promociju. „Na to sam pomislila još prije dvije godine. Htjela sam da dugotrajno nešto ostane, da nešto obilježi Zadar i akciju 72 sata bez kompromisa, da obilježi naše zajedništvo. Htjela sam da postoji nešto što će ljudi pamtiti. Mural je za to odlična ideja i jedinstvena mogućnost.

Foto: “72 sata bez kompromisa”

“Željeli smo da znak toga što radimo ostane dugotrajno“ ističe Ena Klepić i ohrabruje: „Poručujem mladima da se ne srame, da se odvaže na volonterski maraton, jer stvarno vrijedi pomoći nekome. Vrijedi biti ta promjena u društvu, jer mogu promijeniti život sebi i drugima. Bitno je da mladi i na ovaj način nešto promijene u svojoj zajednici, u svome gradu, ali i da učine nešto dobro za Hrvatsku“.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja