Budi dio naše mreže

U prvoj emisiji Dvoboj, emitiranoj 17. rujna, predsjednik Odbojkaškog kluba Don Bosco Luka Hudinčec predstavio je povijest i sadašnjost kluba, ali i govorio o vrijednostima na kojima klub počiva te čemu najviše žele poučiti svoje igračice.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Pozivam vas da uđete u igru, u životu i u sportu, da uđete u igru u traženju dobra u Crkvi i društvu, bez straha, da odvažno i oduševljeno uđete u igru s drugima i s Bogom. Ne zadovoljavajte se osrednjim, neriješenim rezultatom, nego dajte najbolje od sebe, ulažući život za ono što doista vrijedi i što traje zauvijek.

Tim riječima pape Franje, objavljenima i na početku dokumenta “Dati najbolje od sebe” koji je o kršćanskoj viziji sporta i ljudske osobe pripremio Dikasterij za laike, obitelji i život, 17. rujna započela je prva emisija “Dvoboj” HKR-a, u kojoj je gostovao predsjednik Odbojkaškog kluba Don Bosco Luka Hudinčec.

Don Bosco odbojkaš

Povod njegovom gostovanju je ovogodišnji plasman seniorki OK Don Bosco u Superligu, odnosno najviši rang hrvatske odbojke.

Klub sljedeće godine slavi 25. obljetnicu djelovanja

Luka je na početku podsjetio da je više godina bio navijač i pratitelj kluba, ali je premještajem jednog salezijanca na drugu službu zamoljen preuzeti tajničku, a kasnije i predsjedničku ulogu u klubu. “Klub je službeno osnovan u prosincu 1999. godine. Naime, hrvatski salezijanci više su godina okupljali djevojke koje su igrale u drugim klubovima, i dva-tri puta godišnje odlazili na turnire u Italiju. Brzo su uvidjeli da nema smisla okupljati djevojke par puta godišnje, pa je formirana ekipa petnaestak djevojaka koje su počele organizirano trenirati. To se vrlo brzo pročulo, pa su počele dolaziti i mlađe djevojke.”

Detalj s utakmice OK Don Bosco / Facebook

Polako smo se uključili u službena natjecanja Zagrebačkoga odbojkaškog saveza i tako, malo-pomalo, od najniže lige došli do najvišeg ranga, iako to nije primarni cilj kluba.

“Ali uz to posebno ozračje koje krasi Odbojkaški klub Don Bosco i naporan rad, osobito ovih zadnjih godina, stiglo se do tog uspjeha i zahvalni smo na tom daru, a kako će biti u Superligi – vidjet ćemo”, podsjetio je na povijest i sadašnjost kluba Luka Hudinčec.

Paze na svaki novčić

Kako je pojasnio, klub se prvenstveno financira članarinama, uz određena sredstava Zagrebačkoga i Hrvatskoga odbojkaškog saveza. “Situacija jest nešto bolja zadnjih godina, ali mi smo klub koji ima daleko manje prihode od drugih klubova i stvarno gledamo  na svaki detalj na putovanjima i kod smještaja. Kao klub koji nosi ime don Bosca, novac trošimo samo na najosnovnije potrebe. Rekao bih da smo uvijek na nekom rubu, baš poput don Bosca koji je često imao prazne džepove, ali veliko povjerenje u Boga”, naglasio je Hudinčec i potaknuo na konkretnu pomoć klubu koji puno čini u odgoju djevojaka i mladih.

OK Don Bosco na turniru / Facebook

“Naravno, što je razina profesionalnosti viša, i letvica se podiže. Mislim da čovjeku sport jako puno može pomoći, osobito mladom čovjeku. Onaj tko se dobro organizira, tko u školi sve posloži, on će imati vremena i za sportske aktivnosti, ali i za štošta drugo. A onaj tko ne može posložiti stvari ni u školi, on će se mučiti i na svim drugim poljima. Zato nastojimo potaknuti mlade djecu da se organiziraju. Na treningu im pokazujemo kada moraju doći u dvoranu i kako se trebaju u njoj ponašati, kako trebaju slušati trenera i da trebaju vježbati najbolje što mogu”, rekao je Hudinčec.

Govoreći pak o središnjoj temi emisije, čemu sport može poučiti čovjeka, spomenuo je  da svako bavljenje sportom, čak i ono najrekreativnije, podrazumijeva disciplinu, puno odricanja i dobru organizaciju vremena.

Tada netko tko je trenirao samo koju godinu, i možda neće biti vrhunski sportaš, ali će mu to iskustvo puno značiti u životu. A netko tko bude dugo u sportu, tako nauči živjeti i to mu koristi, ne samo za tjelesno zdravlje. Dodao bih da sportašima jako puno pomaže vjera, osobito ako joj netko pristupa malo dublje i pozornije. Za samoga čovjeka je u sportu, kao i u životu, puno bolje koračati s Bogom”, zaključio je Hudinčec.

Ljepota odbojke

U većini sportova s loptom najbolji pojedinac može uzeti loptu, proći cijeli teren i postići poen. U odbojci eventualno možeš servirati as ili napraviti blok, ali u principu sve ide u tri poteza i svaki potez odigrava druga igračica. Zato ekipa treba jako puno vježbati, i ako netko pogriješi, drugi ga treba pokušati ‘izvući’. Tehnički je vrlo zahtjevan sport u kojemu se mora brzo misliti i puno trenirati.

S obzirom da je riječ o odbojci, koja zahtijeva da svaki od tri poteza odigra druga igračica, taj prelijepi sport je vrhunski primjer nužnosti suradnje i timske igre.

“Što se tiče naših djevojaka, mislim da dosta dobro prihvaćaju i pobjede i poraze, niti se uzvisuju u pobjedi, niti u porazima očajavaju. Jednostavno, ide se korak po korak i tamo gdje pogriješiš, naučiš ispraviti pogrešku pa sljedeći put nastojiš pobijediti”, kratak je i jasan bio Hudinčec.

OK Don Bosco i Luka Hudinčec ( drugi zdesna) / Facebook

Spominjući don Boscov odgojni sustav, sugovornik HKR-a je naglasio da, uz sav posao oko kluba, nije nimalo jednostavno implementirati i to, ali je dodao da je jako sretan kad vidi bivše ili sadašnje igračice kao sretno udane, da žive obiteljski život ili da su, kao trenutno jedna od njih, kandidatice za Družbu Kćeri Marije Pomoćnice. Siguran sam da mnoge nose vrlo lijepe uspomene iz kluba, a ako nose i ono najbitnije što im je don Bosco želio – da misle na spas svoje duše i da tako žive i djeluju, onda smo napravili ono najvažnije”, zaključio je predsjednik OK Don Bosco Luka Hudinčec.

Članice OK Don Bosco na Europskom sveučilišnom prvenstvu / Facebook

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja