Budi dio naše mreže

Drugi Antunovski hod od Sesvetskih Sela do Svetoga Duha - evangelizacija na ulici

Drugi Antunovski hod mladih održat će se ove subote, 6. lipnja. Tim povodom u programu HKR-a govorili su promicatelj za duhovna zvanja Hrvatske provincije franjevaca konventualaca fra Stjepan Brčina sa Svetoga Duha i župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima vlč. Antun Sente stariji. U emisiju se telefonski uključio i nogometaš Mateo Kovačić te prošlogodišnja šezdesetpetogodišnja sudionica Snježana iz Franjevačkog svjetovnog reda.

/ bg

Prošle godine je bio prvi Antunovski hod. Fra Stjepan Brčina ispričao je kako je došao na ideju da se taj hod održi. “Kako sam radio s mladima, na srcu mi je ulična evangelizacija. Razmišljao sam kako možemo na ulici svjedočiti vjeru, a da ne budemo napadni. Zapravo, na neki način sam bio isprovociran zbog naglašavanja negativnog trenda mladih u Crkvi, da ih nema. Moja slika i svjedočanstvo je drugačije. Želim pokazati da nas ima”, rekao je fra Stjepan. Uzor mu je bio i Antunovski hod u Italiji te se zapitao zašto isto ili slično ne organizirati u Hrvatskoj.

“Dva su svetišta u Zagrebu. Otišao sam do župnika u Sesvetskim Selima i brzo smo se dogovorili. Dogodio se klik. Rekli smo: To je to. Idemo u realizaciju. Da nije bilo podrške s druge strane, danas se ne bismo pripremali za drugi Antunovski hod”, istaknuo je fra Stjepan.

Vlč. Antun Sente stariji

“Hod će započeti u subotu, 6. lipnja u 15 sati misnim slavljem. U 16 sati kreće hod. Hodat će se od Sesveta, Dubravom, Maksimirskom, Ilicom do Svetoga Duha”, kazao je župnik u Sesvetskim Selima vlč. Sente koji je istaknuo da je ovaj hod nešto novo, lijepo i dobro te da vjeruje da će njegovi mladi župljani i ove godine sudjelovati u Antunovskom hodu.

Gosti HKR-ove emisije Aktulano prisjetili su se prošlogodišnjega hoda koji je potrajao duže od očekivanoga, ali i veselije i raspoloženije bez obzira na udaljenost, umor i sl.

“Strahovao sam prošle godine da će se mladi raspršiti na Trgu, ali broj se povećao putem. Spontano se počelo pjevati i mladi su imali puno snage”, rekao je fra Stjepan te podsjetio na zvonjavu zvona u Sesvetama koja su mladima iskazala dobrodošlicu te ih razbudila i pripremila za klanjanje.

U emisiju se telefonski uključio i hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić koji je istaknuo da je jako vezan za župu u Sesvetskim Selima u koju je došao kad je imao 12 godina. “Tu sam upoznao svoju suprugu i dobre prijatelje”, poručio je Kovačić svjedočeći da moli devetnicu sv. Antunu.

Kovačić je pozvao mlade na Antunovski hod i poručio im da se skrušeno pomole za dobrobit ovoga svijeta te da se okrenemo Bogu. “Odrasao sam uz molitvu, zahvaljujući obitelji. A pomoglo mi je i u karijeri. Bog je uvijek prisutan, i u dobrim i u lošim trenucima”, svjedočio je Kovačić.

Fra Stjepan Brčina

Fra Stjepan Brčina rekao je kako se mladi doista utječu sv. Antunu, a da njegov zagovor najviše mole za vrijeme ispita. “Ne kaže se bez veze da je sv. Antun svetac svega svijeta. On dopire do svih”, poručio je fra Stjepan.

Da Antunovski hod nije namijenjen samo mladima, svjedoči i šezdesetpetogodišnja Snježana iz Franjevačkog svetovnog reda. U njezinoj obitelji lik sv. Antuna štuje se već desetljećima. Iz pobožnosti javila joj se želja za sudjelovanjem u noćnom hodu u Padovu, a taj ju je hod doveo i do Antunovskog hoda mladih.

“Odlučila sam bez obzira na svoju dobu sudjelovati u hodu jer sam duhom stvarno mlada. I ove godine ću sudjelovati jer me prošlogodišnji oduševio. Bilo je toliko mladih, ali bilo je i starijih. Bilo smo puni zanosa, ljubavi i u molitvenom duhu. Potreban nam je taj duh i to zajedništvo. Ne bojim se ja za mlade. Mogu oni otići van, ali vratit će se jednog dana jer ovo što mi imamo u Hrvatskoj, drugdje nema”, svjedoči Snježana.

S obzirom na potreban oprez zbog epidemije koronavirusa, fra Stjepan Brčina je rekao da se čuo sa strukom i nadležnima, te da hod neće imati nikakvih ograničenja. “Hod se održava vani i možemo hodati koliko god ljudi došlo. Ali mjera ćemo se držati”, poručio je.

Pozivaju se svi mladi i koji se tako osjećaju na sudjelovanje, prijave nisu potrebne. Najavljeni su dolasci mladih iz gotovo cijele Hrvatske. Preporuka je za hod uzeti i neku nakanu ili učiniti zavjet sv. Antunu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja