Budi dio naše mreže

Nakon što su posjetili Pelješki most ostali su, kažu, oduševljeni pogledom. "Poput mosta, povezali smo naša srca molitvom krunice i tako sabrani nastavili put prema našem odredištu. Dolaskom u Dubrovnik srdačno su nas primile i ugostile redovnice službenice milosrđa u svom učeničkom domu Paola di Rosa. Da bi naša radost i povezanost bila potpuna, prije zajedničkog ručka, slavili smo svetu misu koju je predslavio don Jure Paponja u koncelebraciji s don Ivanom Zovkom", istaknuli su vjeroučenici i vjeroučitelji nakon izleta

/ dp

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je jednodnevni nagradni izlet u Dubrovnik za deset najbolje plasiranih ekipa na Nadbiskupijskom natjecanju iz Vjeronauka, održanog 16. ožujka u OŠ Žnjan-Pazdigrad u Splitu. Šest osnovnoškolskih i četiri srednjoškolske ekipe sa svojim mentorima i članovima povjerenstva, pod vodstvom predstojnice Katehetskog ureda Jadranke Garmaz, posjetile su Biser Jadrana u subotu 27. svibnja.

Nakon što su posjetili Pelješki most ostali su, kažu, oduševljeni pogledom. “Poput mosta, povezali smo naša srca molitvom krunice i tako sabrani nastavili put prema našem odredištu. Dolaskom u Dubrovnik srdačno su nas primile i ugostile redovnice službenice milosrđa u svom učeničkom domu Paola di Rosa. Da bi naša radost i povezanost bila potpuna, prije zajedničkog ručka, slavili smo svetu misu koju je predslavio don Jure Paponja u koncelebraciji s don Ivanom Zovkom”, istaknuli su vjeroučenici i vjeroučitelji nakon izleta.

FOTO: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije

FOTO: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije

FOTO: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije

U prigodnoj homiliji, don Jure je istaknuo da Bog ima drugačiji plan za svakog čovjeka koji vodi do istog zajedničkog cilja, sjedinjenja s Kristom. “Da bismo postigli cilj kršćanskog života vjere, poput sv. Pavla pozvani smo ostvarivati poslanje zadobiveno krštenjem, naviještati i svjedočiti Krista u snazi Duha Svetoga”, zaključio je don Jure.

 Poput sv. Pavla pozvani smo ostvarivati poslanje zadobiveno krštenjem, naviještati i svjedočiti Krista u snazi Duha Svetoga

Duhovno i tjelesno okrjepljeni, zahvalili su redovnicama na gostoprimstvu i ručku pa prošetali do obale s koje se pruža pogled na tvrđavu Lovrijenac. Dolaskom na Stradun, zastali su pred crkvom sv. Spasa i Onofrijevom česmom kako bi ponešto saznali o povijesti staroga grada, a zatim posjetili muzej u sklopu franjevačkog samostana s prekrasnim klaustrom u središtu. U šetnji Stradunom, zastali su i pred crkvom sv. Vlaha. “Srca su nam tiho zamolila Parca Grada da nas blagoslovi i štiti od bolesti grla i svakog drugog zla”, istaknuli su izletnici.

FOTO: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije

Razgledavanje su nastavili posjetom muzeju u sklopu dominikanskog samostana, šetnjom uz porat i palaču Sponza do katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije. “Katedrala čuva bogatu riznicu u kojoj smo vidjeli relikvije za koje se vjeruje da su bile u dodiru s Isusom, Isusovu pelenicu kao i relikvije mnogih svetaca i blaženika. Na kraju našeg obilaska, posjetili smo baroknu crkvu sv. Ignacija koja nas je zadivila svojom ljepotom. Sakralni prostor koji komunicira svetost ispunio nam je duše svetim divljenjem i potaknuo nas na sabranost i molitvu, na uzdizanje duše Bogu”, rekli su izletnici.

FOTO: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije

FOTO: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije

Slobodno vrijeme iskoristili su za kupnju suvenira, okrjepu i šetnju. Za to vrijeme, vjeroučitelje je u vrtu Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića ugostio ravnatelj gimnazije don Josip Lebo. “Ispunjeni i zahvalni za viđeno, za nova znanja, iskustva i prijateljstva, radosni smo se vratili našim domovima sa željom da nam ‘Naša draga svetišta’, kako glasi naslov ovogodišnje teme Vjeronaučne olimpijade, ostanu trajan izvor i nadahnuće kršćanskog djelovanja”, istaknuli su učenici nakon nagradnog izleta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja