Budi dio naše mreže

Don Josip Dukić: "Ako je čovjek svjestan tko je i što je, nitko ga ne može pobijediti"

Susret mladih grada Splita na temu "Vjera i domoljublje" u organizaciji Hrvatskoga nadzemlja održao se treće srijede u studenome i okupio veliki broj mladih.

/ hk

Gost susreta bio je dr. don Josip Dukić, profesor s katedre Crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. U predavanju i odgovorima na pitanja voditelja i publike dao je širu sliku hrvatske stvarnosti u kojoj je, kako je rekao, podijeljenost društva očita.

Govorio je o razlikama između “lijevih” i “desnih”, između liberala i konzervativaca te ateističkog i religioznog društvenog tkiva, objektivno analizirajući njihove postupke u javnom diskursu i na društvenim mrežama.

Don Josip Dukić / Foto: Hrvatsko nadzemlje

Objašnjavajući kontekst naslovnica ljevičarskih i desničarskih tiskovina te analizirajući sadržaj njihovih portala i stranica na društvenim mrežama, ušao je u neku vrstu psihologije onoga što se zove, kako je rekao, javno razračunavanje bez pokušaja razumijevanja onog drugoga.

Istaknuo je kako bi za čovjeka bilo dobro da je ostvaren i kao vjernik, premda to nije preduvjet da bi netko bio domoljub. Ostvarenje na obje strane rezultira kvalitetnijim životom jer je čovjek, kako je don Josip naglasio, i naravno i nadnaravno biće.

Don Josip Dukić / Foto: Hrvatsko nadzemlje

Analizirajući hrvatsku povijesnu kronologiju doveo je okupljene do zaključka kako je domoljublje neka vrsta logičnosti – privrženost Domovini kao znak poštovanja svega što baštinimo od naših predaka. Rekao je kako kroz nacionalne i državne simbole – himnu i zastavu – iskazujemo sve one naše emocije koje nosimo u ljubavi za Domovinu i koje su iznad bilo kakve ideologije. Predavanje je zaključio riječima da je čovjek jači od ideologije i ako je čovjek svjestan tko je i što je, nitko ga ne može pobijediti.

Foto: Hrvatsko nadzemlje

Uz glazbenu animaciju VIS Veritas aeterna i sadržajan program dramske sekcije Hrvatskoga nadzemlja te meditaciju za koju je upotrijebljena pjesma “Duša Hrvata”, autora generala Ivana Tolja,  Hrvatsko je nadzemlje ovim susretom dostojanstveno obilježilo tjedan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ali i poslalo jasnu poruku da je domoljublje neophodno za zdravlje jednog naroda.

Foto: Hrvatsko nadzemlje

Foto: Hrvatsko nadzemlje

Foto: Hrvatsko nadzemlje

Foto: Hrvatsko nadzemlje

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se u srijedu 18. prosinca na temu “Božić u drugim kulturama” uz predavača don Jakoslava Banića, povjerenika za misije Splitsko-makarske nadbiskupije.

 

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja