Budi dio naše mreže

"Divlja Guska" produbila duhovnost Osječana i Dubrovčana

Početkom ove akademske godine u Osijeku i Dubrovniku započeli su molitveno – katehetski ciklusi o Duhu Svetom. Za portal Hrvatska katolička mreža ciklus su predstavili pater Sebastijan Šujević, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku i don Marin Lučić, rektor biskupijskog sjemeništa u Dubrovniku.

/ Filip Ećimović

Prvi susret s intimnim upoznavanjem Duha Svetoga

Kako nam je otkrio, pater Šujević je 2017. godine na internet pronašao materijale pod nazivom “The Wild Goose” koje je priredio fra Dave Pivonka s braćom fratrima, a oduševili su ga u kratkom roku. Počeo je razmišljati kako ih prevesti i s njima katehizirati ljude u svojoj nadbiskupiji. Potvrdu da se radi o nečemu posebnom prepoznao je u činjenici da su u projekt – intimnog upoznavanja Duha Svetog – uključeni biskupi, redovnici, redovnice i laici.

Don Lučić je prevedene materijale preuzeo od patra Šujevića koji je u tom trenutku imao već godinu dana iskustva s karizmatskom katehizacijom. Tijekom osvrta na pripremne materijale rekao je:

 “Zanimljivo je što je fra Dave emotivan i otvoren. Prepoznaje se karizmatska dimenzija koja mi govori da je to o čemu se govori sasvim normalno, da je to dio Crkve. Ponovno mi je posvješćeno da nam je Duh Sveti potreban jer on sve pokreće. Bitno je jedino da se upozna Duha Svetog kroz sve ono što je Crkva.”

Ciklus od 14 susreta

Molitveno – katehetski ciklus je zamišljen kao niz od 14 susreta prema broju video uradaka koji su pripremili američki fratri. Naglasak je stavljen na redovitom, ustrajnom i velikodušnom sudjelovanju.
Pater Sebastijan je istaknuo da je biblijsko utemeljenje ciklusa u Ivanovom evanđelju (Iv 3,8):

“Vjetar puše gdje hoće;
čuješ mu šum,
a ne znaš odakle dolazi i kamo ide.
Tako je sa svakim
koji je rođen od Duha.”

Cilj ciklusa je otkriti život Crkve kao život Duha i uspostaviti dublji, osobni odnos s Duhom Svetim.

Karizmatski katolički pokret – katolička stvarnost

“Jedna od katoličkih stvarnosti kroz koju Gospodin privlači ljude k sebi jest upravo ovaj ciklus koji predstavljamo. Doživio sam poziv na novo obraćenje. Kada sam susreo mlade ljude koji žive to, vidio sam da su to normalni i odgovorni ljudi. Ljudi koji imaju poslove i obitelji, a izgaraju za Krista. Malo je reći da sam se osjećao posramljen”, poručio je pater Šujević.

A don Lučić nadopunjuje: “Tu stvarnost treba doživjeti, jer to je nešto za čime moja unutrašnjost i moje srce čezne. Budimo otvoreni Duhu Svetom, jer On uvijek pronalazi načine kako da dođe do nas. Vjerujem da je ‘Vjetar Božji’ kanal kojim je Duh Sveti zapuhao. I mi moramo tražiti njega.”

“Dopustite Gospodinu da vas Duh Sveti obdari. Dopustite da vam pokaže što je prava vjera, tko je živa vjera, da otkrijemo sami sebe”, zaključio je pater Šujević.

Projekt “Vjetar Božji” (eng. The ministry of Wild Goose)

Začetnik službe “Vjetar Božji”  sa svojom subraćom je američki fratar Dave Pivonka.

Prema riječima fra Pivonke, projekt “Vjetar Božji” jednostavan je pokušaj pozivanja katolika kršćana u dublji životni odnos sa Svetim Duhom. To je odnos označen ljubavlju Božjom koja udiše život u naše svakodnevno postojanje. Duh Sveti nije samo nešto odbačeno na svetoj potvrdi, nego Duh koji s nama želi odnos koji će nas odvesti na najveću pustolovinu koju je moguće zamisliti; put do samoga Srca Božjeg. Duh Sveti želi biti prisutan na način koji donosi svjetlost iz tame, slobodu iz ropstva, red iz kaosa i život iz smrti. Takva je snaga Vjetra Božjeg.

“Ovo je jedinstveno vrijeme u Crkvi. Vrijeme u kojem trebamo govoriti više o Duhu Svetom. Stari Kelti, Duha Svetoga zvali su ‘Wild Goose’ (Divlja Guska), jer Duh Sveti predstavlja nepredvidljivost i slobodu. Ono što svatko od nas treba jest Duh Sveti koji udahnjuje život u nas”, zaključio je fra Dave Pivonka.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja