Budi dio naše mreže

Četvrta Duhos brucošijada održana je u subotu, 6. studenog u u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda, pod geslom „Sva moja snaga u Tebi je!“ (sv. Faustina). Nakon upoznavanja uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio studentski kapelan, vlč. Mario Žigman.

/ md/IKA

Program je započeo u 10 sati okupljanjem mladih gdje su se kroz kreativne igre sudionici bolje upoznali te podijelili u grupe u kojima su kasnije obrađivali određenu temu, izvijestila je IKA.

Pitanje s kojim je započela propovijed glasilo je: „Jeste li ikada za nekoga rekli da on ili ona ima dobro srce?  Ili možda jeste li nekome rekli: srce si! Kada nekome kažemo te riječi, zapravo time želimo izraziti ono što ne vidimo niti čujemo, ali znamo da je unutar te osobe, znamo da je to nešto dobro. Znamo da Bog djeluje kroz njega i da želi da svatko od nas ima dobro srce“, rekao je vlč. Žigman.

Ne smijemo dopustiti da u našem životu zavlada nered i kaos, da živimo od danas do sutra

Drugo što je istaknuto jest tajna uspjeha na primjeru sv. Pavla koji u svojoj poslanici Filipljanima govori kako je zadovoljan svojim životom. Naučio je gladovati i biti sit, obilovati i oskudijevati i u svim tim situacijama bio je zadovoljan jer je živio, disao i kretao se za Kristom. U tome se krije tajna i našega uspjeha, da u svim okolnostima života živimo za Krista, da ne životarimo, već da živimo u punini. Da bi živjeli tu puninu naš život treba biti utemeljen na Kristu, a za to je potrebna disciplina kojom dovodimo red u život, a s time dolazi i uspjeh. Ne smijemo dopustiti da u našem životu zavlada nered i kaos, da živimo od danas do sutra. Također, ne smijemo se predati samo svojim osjećajima i emocijama i samo po njima živjeti, jer one su prolazne i čine nas nepouzdanim za druge, posebno za Boga.

Ako želimo ići naprijed i biti uspješni, ne smijemo se samo oslanjati na sebe i na druge, već na Boga

Možda si postavljamo pitanje zašto neke tvrtke propadaju, a neke su uspješne, ili zašto su neki ljudi uspješni, a neki nisu? Vlč. Žigman pojasnio je sljedeća tri razloga za to. Prvi je taj što pojedinci svoj uspjeh grade na drugima, dok sami ništa ne rade. Drugi razlog je taj što nikada nisu zadovoljni s onim što posjeduju te uvijek žele više, a posljednji je taj što poriču rizik i opasnost. Tako je i u duhovnom životu. Često negiramo prisutnost zloga, negiramo vlastiti grijeh, dok ćemo druge u istoj situaciji spremno optužiti. Na kraju, čovjek ne može takvim načinom dugo živjeti, jer ga to ne ispunjava. Zbog toga se predaje i odustaje. Ako želimo ići naprijed i biti uspješni, ne smijemo se samo oslanjati na sebe i na druge, već na Boga, trebamo težiti tome da s Njim postanemo jedno.

Četvrta Duhos brucošijada / Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Nakon misnog slavlja uslijedio je ručak, a potom su sudionici uputili na radionicu na kojoj su obrađivali jednu od tema iz Dnevnika svete Faustine. Podijeljeni u 6 grupa skupa s voditeljem radionice raspravljali su i dijelili svoja iskustva na osnovu citata iz Dnevnika povezanih uz zadanu temu. Nakon razgovora za svaku grupu uslijedio je kreativni zadatak izrade stripa kojim su drugim grupama predstavili ono o čemu su razgovarali tijekom radionice.

Prva grupa imala je temu Božjeg milosrđa, druga je zajednički prošla crkveni nauk o Sotoni, treća je razgovarala je o temi ispovijedi, četvrtoj grupi tema radionice bila je Majka Marija, peta grupa promišljala je o trpljenju, a šesta je s temom Božje volje promišljala prvo o načinima donošenja nekih bitnih životnih odluka te poteškoćama u traženju Božje volje. Nakon izlaganja svih grupa vlč. Mario Žigman iznio je kratku biografiju sv. Faustine i pojasnio malo više pobožnost Božjeg Milosrđa.

Četvrta Duhos brucošijada / Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Po završetku radionica i kateheze o svetoj Faustini, uslijedila je okrijepa uz čaj i kavu. Za to je vrijeme studentica Sandra Naletilić predstavila djelovanje udruge Duhos, timova koji djeluju te navela neke posebne susrete koji se održavaju tijekom godine. Oko 15 sati mladi su se uputili u kapelicu Božjeg milosrđa u župi gdje je započela krunica Božanskom milosrđu te odmah iza toga i klanjanje pred Presvetim. Tijekom klanjanja svaki je sudionik na papir u obliku ribice ispisao svoje molitvene nakane te kasnije imao priliku doći pred Presveto koje je bilo položeno u drvenu barku te ribicu postaviti na mrežu koja se nalazila ispod barke.

Na samom kraju sudionici su se ponovno okupili u dvorani gdje su pisali dojmove toga dana, a nakon čega je uslijedio nagradni kviz znanja o svemu što se kroz dan spominjalo i naučilo. Za prvih troje natjecatelja koji su najbolje riješili kviz dodijeljene su nagrade, slika Milosrdnog Isusa, Dnevnik sestre Faustine te zidni sat i krunica koje je darovao upravitelj duhovnog centra Božjeg Milosrđa na Ovčari, vlč. Miro Tomas

Četvrta Duhos brucošijada / Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja