Budi dio naše mreže

Ljudskom dostojanstvu i dobru druge osobe mladi se mogu posvetiti u okviru djelovanja udruge Svjetski savez mladih Hrvatska. Njihova aktivna zauzetost oko promicanja navedenih problematika bila je tema Argumenata HKR-a 20. rujna.

/ hjb

Potpredsjednik Svjetskoga saveza mladih Hrvatska Domagoj Dalbello uvodno je podsjetio da je svjetski Savez osnovan 1999. pri Ujedinjenim narodima, ponajprije zbog zanemarivanja istinskih potreba mladih i ljudskog dostojanstva. Hrvatski pak ogranak Saveza u Hrvatskoj djeluje od 2012. i to u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Specifični smo po tome što svoje djelovanje temeljimo na prepoznavanju dostojanstva i vrijednosti svakog čovjeka te na prepoznavanju važnosti cjelovitog (fizičkog, psihičkog, socijalnog, emocionalnog i duhovnog) razvoja te cjelovitog gledanja na čovjeka”, dodao je Dalbello.

Ističemo važnost prepoznavanja vrijednosti ljudskog života od njegovog začetka te vrijednost i važnost obitelji za cjeloviti razvoj osobe.

Predsjednica Svjetskoga saveza mladih Hrvatska Matija Boras predstavila je samu strukturu Saveza: “Djelovanjem svojih timova pokrivamo mnoga područja, tako imamo pravno zagovarački tim, bioetički tim edukacijski i kulturni tim, tim za društvene mreže i grafički dizajn kao i tim za ljudske potencijale. U timovima su volonteri koji nam dolaze iz cijele Hrvatske. Mogu nam pristupiti mladi od 18 do 30 godina, a preduvjet za primanje u Svjetski savez mladih je slaganje s Poveljom Saveza i završetak edukacije ‘Mladi za dostojanstvo i ljudska prava'”, naglasila je Boras.

Povelja ističe ljudsko dostojanstvo kao temelj svih drugih ljudskih prava, ali i vrijednost kulture života te važnost obitelji za cijelo društvo.

Savez se obraća i mladima i institucijama

Specijalist Svjetskog saveza mladih za javne politike u Europi Mislav Barišić prošao je sve edukaciju, kasnije mentorirao nove suradnike i vodio hrvatski ogranak Saveza, a sada surađuje sa središnjicom u New Yorku. Dodao je da od samoga početka Savez zagovara mlade pri međunarodnim i europskim institucijama, obraćajući se i mladima i institucijama koje donose odluke o mladima. “Reagirali smo tako na pitanje zapošljavanje mladih, prava na rad, različita bioetička pitanja, tzv. seksualna i reproduktivna prava…”, dodao je Barišić, ističući da se u Ujedinjenim narodima jako pazi na konsenzus, dok se u Europskom parlamentu puno lakše manipulira.

Načela Svjetskog saveza mladih su proaktivnost, stručnost, inovativnost, otvorenost dijalogu te solidarnost, supsidijarnost i mladenački pristup.

“Zalažemo se za cjelovit razvoj ljudske osobe, temeljen na ljudskom dostojanstvu, i naglašavamo da ljudska prava proizlaze iz dostojanstva svake ljudske osobe, odnosno da nisu čovjeku dana nijednim aktom ili odlukom državne vlasti. Smatramo da uvijek ima prostora za napredak i zato naša udruga nudi različite zagovaračke, kulturne i edukacijske aktivnosti, naglašavajući vrijednost svake ljudske osobe i toliko puta spomenuto dostojanstvo. Ujedno se trudimo zaštititi pogled na svakog pojedinca i njegova prava od začeća do prirodne smrti, pri čemu je potrebno dodatno raditi na zaštiti prava na život. Naime, pri odlučivanju o svakom ljudskom pravu treba uzeti u obzir činjenicu da je pravo na život temelj iz kojega sve proizlazi”, zaključila je Boras.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja