Budi dio naše mreže

Phoenix institut poziva hrvatske studente ovoga ljeta u Beč i SAD

Cijene jesu možda za hrvatske prilike visoke, no našima u startu iz ovog američkog instituta daju 40 % popusta, a ostalo se pokrije donacijama. Studenti uglavnom budu oduševljeni seminarima i većina ih kaže da je to bilo iskustvo koje mijenja život.

/ anh

Američki Phoenix institute poziva baš mlade iz Hrvatske neka se prijave na njihove ljetne škole u SAD-u, na četiri tjedna, i posebno u Beču, na tri tjedna, jer su se naši mladi pokazali vrlo radišnima, zainteresiranima i pro-aktivnima na tim seminarima ‘edukacije’, ‘prijateljstva’ i ‘liderstva’ kako i stoji na samoj naslovnici njihove službene mrežne stranice.

Ovaj nam je poziv prenio član izvršnog Organizacijskog odbora Instituta Marin Periš, više ipak poznat hrvatskoj javnosti kroz svoj medijski rad i izdavaču djelatnost, a manje na ovome međunarodnom studentskom planu.

Foto: Phoenix Institute

Institut je nastao na inicijativu samih studenata koji su se htjeli natjecati za predstavnike na fakultetu, a nisu znali debatirati – htjeli su naučiti. Pozvali su profesore da ih preko ljeta tome nauče, trud je urodio plodom i htjeli su sve ponoviti. Tako je rođen The Phoenix Institute, službeno osnovan 1987. No, najprije su na čikaškome sveučilištu Notre Dame započeli sa seminarima, a riječ je o jednom od 50 najuglednijih američkih sveučilišta na kojem je neko vrijeme živio i predavao Ivan Meštrović, najveći hrvatski kipar čiji su radovi postavljeni uzduž kampusa.

U Europi su svoj rad započeli 1996. s ljetnim seminarom na Oxfordu te nakon par godina nastavili u Austriji, u Beču, gdje im je bilo zgodno zbog ogromnog kulturnog bogatstva. Institut proučava temelje zapadne kulture kroz filozofske, pravne/političke, umjetničke predmete ili neke druge. U Notre Dameu seminar traje četiri tjedna, a u bečkome Trumau tri tjedna. Studenti i profesori dolaze iz cijeloga svijeta.

„Pozivaju studente iz Hrvatske ne samo na ljetni seminar u našem susjedstvu, već i u SAD-u. Za Trumau je ostalo 5 slobodnih mjesta i čak me traže da barem četvorica budu muškarci jer se prijavilo dosta cura”, kaže za HKM naš sugovornik.

Foto: Phoenix Institute

Za Notre Dame ima dovoljno mjesta i voljeli bi da netko od naših dođe, a gdje je Periš baš bio prije otprilike mjesec dana da bi usuglasili program za ovo ljeto. Cijene jesu možda visoke, no našima u startu daju 40% popusta, a ostalo se pokrije dijelom u pravilu i donacijama.

„Studenti uglavnom budu oduševljeni seminarima. Većina ih nakon svega kaže da je to bilo iskustvo koje mijenja život. Ugodna atmosfera, predivna priroda, u Trumau se predavanja održavaju u dvorcu” kaže on i napominje da je sve skupa idealno za one koji žele učiti, raspravljati i sve to još u prijateljskom ozračju. Tu su nezaobilazna druženja s profesorima kojima je stalo podijeliti znanje, ali i životno iskustvo.

Foto: Phoenix Institute

Zna to biti stvarno predivno, uz nezaobilazne izvan-nastavne aktivnosti, izlete i zabave, pun je dojmova ovaj bivši splitski Nadzemljaš, a sada zagrebački zet i član uredništva kako laudatove ‘Božanstvene komedije’ tako salezijanske ‘Salezijane’. Uz jednu malu njegovu napomenu: „Ah da – službeni je jezik engleski.”

U Hrvatskoj je Institut prvi promovirao SKAC Palma, a njega je prvi put ‘Verbum’ poslao na seminar 2012. godine, prisjeća se i dalje iznenađuje: Otada sam dio izvršnog organizacijskog odbora sastavljenog od Meksikanaca, Kolumbijaca, Španjolaca i jednog Hrvata.

Zadnjih je godina dosta naših sudjelovalo i kao studenti i kao asistenti profesorima, a od znanijih imena izdvojio nam je ova: Tihanu Čuljak, Dominika Knezovića, Ivu Džebu, Hrvoja Vargića, Stanka Stojića, Anu Marčinko, Nikolu Bolšeca…

Katolički element je dosta važan, iako nije službeno katolički institut. Svakodnevno se slavi misa, Notre Dame je katoličko sveučilište, a kampus u Trumau je zapravo kampus međunarodnog teološkog instituta kojeg je osnovao bečki kardinal i Ivan Pavao II, zaključuje Marin Periš koji je za Republiku Hrvatsku kontakt osoba ovoga američkog instituta za one koji su zainteresirani.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja