Budi dio naše mreže

Ovogodišnji međunarodni festival mladih u Međugorju koji započinje 1. kolovoza u 19 sati, obilježava 30 godina od nastanka. Prisjetimo se kako je zamisao o ovom molitvenom susretu nastala i kako je sprovedena u jedan od najljepših međunarodnih susreta katoličke mladeži i katolika uopće.

/ at

Međunarodni susret mladih katolika održava se svake godine u Međugorju, a ovogodišnji Mladifest po običaju traje od 1. do 6. kolovoza. Na otvaranju Mladifesta 1. kolovoza u 19 sati misu će slaviti kardinal Angelo De Donatis, Papin vikar rimske biskupije, a večernju misu svečanog zatvaranja predslavit će u ponedjeljak 5. kolovoza u 19 sati nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju.

Program 1. dana Festivala mladih / Foto: Facebook Radiopostaja MIR Međugorje

Posjetitelji sudjeluju u molitvi, procesijama, misama, molitvi krunice, klanjanjima i pjesmi te na koncertima domaćih i stranih glazbenika, a danas na susretu sudjeluje više od 50.000 mladih i oko 500 svećenika iz cijelog svijeta. Svake godine se broj sudionika povećava što dokazuje činjenica da je na prvom ovakvom susretu sudjelovalo tek oko 800 mladih kada je održan 1989. godine na inicijativu pokojnog fra Slavka Barbarića.

29. MLADIFEST Međugorje 2018. (1. dan) / Foto: Digital Foto Video Studio ĐANI

29. MLADIFEST Međugorje 2018. (3. dan) / Foto: Digital Foto Video Studio ĐANI

Zamisao o molitvenom susretu mladih rodila se krajem Marijanske godine 1988., u srcu jednog mladoga hodočasnika iz Engleske, a on ju je podijelio s fra Slavkom Barbarićem, piše Medjugorje-info. Fra Slavko Barbarić organizirao je i vodio Mladifest sve do svoje smrti 24. studenog 2000. godine.

Fra Slavko rođen je 11. ožujka 1946. u obitelji Marka i Luce r. Stojić u Dragićini (župa Čerin). Osmogodišnju školu pohađao je u Čerinu, a gimnaziju u Dubrovniku. U franjevački red stupio je na Humcu 14. srpnja 1965, a svečane zavjete položio 17. rujna 1971. te je za svećenika zaređen 19. prosinca 1971. Studirao je u Sarajevu, Grazu i Freiburgu, a magistrirao u Grazu. Nakon 5 godina pastoralnog djelovanja u župi Čapljina, 1978. otišao je na daljnje studije u Freiburg gdje je 1982. godine postigao doktorat iz područja religiozne pedagogije i titulu psihoterapeuta, piše u in memoriamu na fra Slavka na službenim stranicama župe Međugorje.

Tijekom njegova vjeroučiteljskog djelovanja u Mostaru od 1982. do 1984., ondašnja komunistička vlast počela je progoniti fra Slavka zbog njegova rada s mladima i molitvenih tečajeva koje su studenti izvanredno prihvatili. Tada ga je u djelovanju zaštitio uzoriti kardinal Franjo Kuharić. Počeo je djelovati i raditi s hodočasnicima u Međugorju već od 1982. godine gdje je službeno premješten 1983., a na usmeno odobrenje ondašnjeg provincijala fra Drage Tolja, fra Slavko je ostao u Međugorju i kada je počeo rat u BIH.

Od početka djelovanja u Međugorju pisao je knjige duhovnog sadržaja, uređivao bilten sv Franje u Čapljini, surađivao u Kršnom zavičaju, Glasu mira te na Radiopostaji “Mir” Međugorje. Utemeljio je i vodio ustanovu za odgoj i skrb “Majčino selo” u kojoj žive ratna siročad, djeca razorenih obitelji, djevojake, majke te stare nezbrinute osoba i bolesna djeca. U zajednici “Cenacolo” s. Elvire radio je s ovisnicima o drogi, a kroz “Fond djeci poginulih branitelja u Domovinskom ratu” i “Fond prijatelja talenata” nastojao je pomoći i mladim studentima.

Fra Slavko umro je na Križevcu gdje se danas nalazi spomen-ploča u njegovu čast.

Nakon što je mladi hodočasnik iz Engleske podijelio s fra Slavkom svoju ideju uspješno je održan prvi susret u šumici pokraj crkve u Međugorju, na brdu ukazanja na Križevcu. Predavanja za mlade držali su hercegovački franjevci, a pjevanje je vodio mladi svećenik iz Irske Liam Lotan, piše Medjugorje-info.

Glas o susretu mladih proširio se s glasom o Međugorju kao mjestu ukazanja. Molitveni susreti, dolazak mladih iz cijelog svijeta, sakrament ispovijedi te duhovna zvanja na koja su se mnogi mladi odlučili odazvati nakon iskustva u Međugorju najljepši su plodovi i dio čuda Međugorja.

Tijekom konferencije za novinare uoči početka ovogodišnjeg Mladifesta fra Marinko Šakota, međugorski župnik predstavio je program, a o značenju Međugorja i Mladifesta u Crkvi govorio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, piše na službenim stranicama radija Mir Međugorje.

“Svakako smo u jednoj novoj dinamici nove evangelizacije (..) U svibnju je objavljeno priopćenje Svete Stolice da je dopušteno službeno organizirati hodočašće od strane župa, biskupija, biskupa, kardinala i da oni mogu biti nazočni na svečanim slavljima, a ovih dana upravo smo tome svjedoci, a to znači da je Sveti Otac otvorio velika vrata za ulazak u Međugorje”, rekao je mons. Hoser.

Fra Marinko osvrnuo se na dosadašnja tri desetljeća održavanja festivala i na poruku Mladifesta koja je izražena u geslu “Idi za mnom”. Istaknuvši kako je upravo Isus rekao “Idi za mnom” naveo je da mladi dolaze na ovaj festival zbog čeznje za mirom, istinom i Isusom.

29. MLADIFEST Međugorje 2018. (3. dan) / Foto: Digital Foto Video Studio ĐANI

Festival Mladih 02. 08. 2018. / Foto: Digital Foto Video Studio ĐANI

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja