Budi dio naše mreže

Mladima iz Hrvatske koji se nalaze na Svjetskom danu mladih u Lisabonu, u četvrtak 3. kolovoza katehezu je održao studentski kapelan Sveučilišta u Zagrebu don David Leskovar, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za laike Roko Glasnović.

/ IKA

Mladima iz Hrvatske koji se nalaze na Svjetskom danu mladih u Lisabonu, u četvrtak 3. kolovoza katehezu je održao studentski kapelan Sveučilišta u Zagrebu don David Leskovar, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za laike Roko Glasnović.

Don David mladima je govorio da je za vrijeme studija živio s braćom iz različitih zemalja, uključujući i Siriju te se prisjetio teškog ratnog razdoblja kada su njegova subraća za ljeto odlazila svome domu kako bi se „među projektilima i bombama družili s mladima“, dok je on s mladima boravio u Postirama na Braču.

Foto: IKA

Kazao je da je, nakon što mu je subrat iz Sirije javio da su teroristi ubili nekoliko njihovih mladih, išao prikazati misu za ubijene te je vidio da neki mladi tijekom euharistijskog slavlja koriste mobitele. “Zapitao sam se je li moguće da tri tisuće kilometara dalje netko drugi riskira život da bi išao na misu, a ovdje kod nas na Zapadu, misa zna biti dosadna. Prilika za surfanje i igranje igrica”, rekao je.

Dodao je da je misa postala navika, nešto na što se ide, ali se ne razumije. “Mnogi od nas sudjeluju na misi kao publika, a svećenike promatraju kao glumce i zavisno o propovijedi, ocjenjuju kakav je bio šou”, upozorio je studentski kapelan.

Euharistijsko slavlje

Biskup Glasnović na početku mise, koju je predslavio u zajedništvu sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem i 30-ak svećenika, pozdravio je sve okupljene. Podsjetio ih je da Krist prikazuje žrtvu za njih, ali i da oni žele prikazati svoju žrtvu.

U homiliji je potaknuo mlade da im ništa ne bude važnije od Krista te je naglasio važnost slušanja. „Mi slušamo ono što govori netko. Nekad je važno slušati i ono što ne govori“, istaknuo je dubrovački biskup.

Kazao je da naviješteno Evanđelje, koje govori o Kraljevstvu nebeskom, govori o spasenju i pravdi. “Pravda je svakome dati ono što mu treba. Svima nam treba Božje ljubavi, to iskustvo, a onda i znanje da nas Bog voli”, poručio je mladima dodavši da ljubav nije samo osjećaj, nego odluka i žrtva.

Govoreći o „prestanku ljubavi“ među supružnicima, postavio je pitanje je li bilo žrtve. “Pogledaj samo je li netko spreman žrtvovati se pa ćeš vidjeti voli li”, istaknuo je mons. Glasnović.

Osvrćući se na spomenuti evanđeoski tekst, rekao je da bi bilo loše kada bi „promašili život“ te je potaknuo mlade da ustanu i pohite poput Marije znajući da su već spašeni.

„Ne gledati sebe, nego kao Marija ustati i pohititi u gorje, u grad Judin – ići drugima, jer radost, slava, dobrota ne mogu ostati samo za mene. Ne možeš bit radostan, moraš to podijeliti, onda je to cjelina“, rekao je propovjednik.

Na kraju je naglasio da je važno prepoznati Božju volju te mladima poručio da se ne boje.

Foto: IKA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja