Budi dio naše mreže

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu i ove godine organizira zavjetno hodočašće, ali u izmijenjenom obliku. Naime, zbog koronavirusa ove godine neće moći sudjelovati hodočasnici, nego će samo duhovnici Bratovštine od 5. do 14. kolovoza 2020. istovremeno, u osam ruta, proći svih 1700 kilometara, čime će i ove godine biti obuhvaćena gotovo sva marijanska svetišta u Hrvatskoj i Međugorje u BiH. Ovogodišnje hodočašće su u Aktualnom HKR-a predstavili jedan od duhovnika Bratovštine i župnik župe Srca Isusova u Zagrebu p. Ivan Matić i koordinatorica hodočašća Terezija Klaić.

/ Hrvoje Josip Bišćan

P. Matić je poručio da je takva odluka donešena da se ne prekine zavjet i da se ‘spasi’ hodočašće. “Mi ćemo biti predstavnici svih koji bi ove godine htjeli biti sudionici. Oni će nam svim mogućim kanalima, pismima, elektroničkom poštom, društvenim mrežama… slati svoje nakane koje primamo bez ikakvih uvjeta. Nakane mogu biti osobne, obiteljske, narodne, crkvene…”, naglasio je p. Matić.

Koordinatorica hodočašća Terezija Klaić dodala je da je želja organizatora bila da narod, unatoč pandemiji, ostane u molitvenom zajedništvu. Tako se dvadesetak, od gotovo stotinjak, duhovnika iz cijele Hrvatske dogovorilo da će sami proći svoj dio rute te da će noćiti kod subraće svećenika.

Duhovnik Bratovštine p. Ivan Matić

Na pitanje zašto je potrebno, osim molitve, učiniti i napor za nekoga tko je u potrebi, p. Matić je podsjetio da je čovjek i duh i materija te da čitav čovjek treba sudjelovati u onome što se prinosi Bogu. “Hodočašće je iskazivanje hvale Bogu svojim hodom, svojom žrtvom. Preoteklih smo godina u istom danu znali podnijeti različite vremenske uvjete – od sunca koje je pržilo do pljuska koji nas je potpuno promočio. Sve se to prikazuje Bogu. Hodočastiti znači i duhom i tijelom slaviti Boga. Mi smo i tako ‘putujuća Crkva’, na putu prema vječnoj Domovini te je hodočašće slika tog života”, naglašava p. Matić.

Drugačije iskustvo hoda u samoći

P. Matić je istaknuo da duhovnike ove godine zasigurno očekuje posebno iskustvo, s obzirom na šutnju i samoću: “Međutim, prilika je to za biti s Bogom i učiniti svojevrsne duhovne vježbe u mini-obliku. za ulazak u sebe, ali i ono što nam ljudi preporučuju, sve njihove poteškoće. Pa i domovina je potrebna molitve. Osobno ću moliti za prestanak pandemije, za novu vlast i povjerenje naroda u njih, za poboljšanje standarda, zaustavljanje odlaska mladih iz Hrvatske, demografsku obnovu i sve probleme naših obitelji, župnih zajednica i Crkve.”

Terezija je podsjetila da članovi Bratovštine širom Hrvatske svakoga dana u 20 sati mole zajedničku krunicu – u Zagrebu je to četvrtkom na Kamenitim vratima – pa će od 5. do 14. kolovoza molitva u isto vrijeme biti organizirana na Youtube kanalu Bratovštine.

Prošlogodišnji hodočasnici MZD / Facebook Marijanski zavjet

Kako je rekla Klaić, prva reakcija na otkazivanje svim dosadašnjim hodočasnicima je velika tuga. Potom to, kao vjernici, prihvate, znajući za sve njih, i za sve nas, organizatori podmeću leđa. “Moram istaknuti veličinu naših svećenika. Ima ih i starijih i mlađih, ali svi su s oduševljenjem prihvatili tu ulogu. Nije li to dokaz da su naši pastiri spremni ginuti za nas? To je prilično snažna poruka i samim svećenicima, ali i našim vjernicima da je ova tradicija hrvatskoga naroda opstala i da u svakoj krizi nalazi novi način da bi se ponovno potvrdila”, naglasila je Klaić.

Obnova zajedništva hrvatskoga naroda

S obzirom da hodočašće od 5. do 14. kolovoza povezuje sva marijanska svetišta i dva marijanska blagdana, Gospu Snježnu (kada slavimo i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti) i svetkovinu Uznesenja BDM na nebo, p. Matić je sve potaknuo da se zapitamo i posvijestimo si u koje pobjede – ne ratne, nego duhovne – sada moramo ići? “Samo u zajedništvu hrvatskoga naroda možemo učiniti da domovina napreduje i da svakom Hrvatu ili građaninu ove zemlje bude bolje, da osjeti napredak i sigurnost te da svojim radom i zalaganjem i svome i općem dobru”, zaključio je p. Matić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja