Budi dio naše mreže

Hrvatska matica iseljenika i ove zime organizira Zimsku školu hrvatskog folklora 2021. koja će se zbog pandemijskih mjera 30. i 31. siječnja i 6. i 7. veljače održati na daljinu putem Zoom platforme, a bit će u znaku dinarskog područja. Sve oni koji nisu odslušali Dinarsku zonu mogu to učiniti iz sigurnosti i topline svojeg doma. Prijave se primaju najkasnije do 18. siječnja 2021.

/ vbb

Na Zimskoj školi folklora podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskog područja, odnosno narodni plesovi podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih kotara i Bukovice, zadarskog priobalja, otok Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, šibensko-primoštenske Zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, a plesovi im pripadaju dinarskome području: sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa te zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja. Uz to, jedno posebno predavanje će biti posvećeno dječjem folkloru, učit će se i o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, plesnom pismu (kinetografija), o scenskoj primjeni folklora te o metodologiji rada s izvornim seoskim folklornim grupama te reproduktivnim ansamblima.

Ova je škola namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih  kulturno-umjetničkih društava, folklornih i tamburaških skupina.

Nijemo kolo KUD ‘Milan Begović’ / Foto: Facebook Međunarodna smotra folklora

Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. ) a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Predavanja će održati  hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Miroslav Šilić, Goran Knežević, Nenad Milin, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün te Vjekoslav Martinić.

Budući su predavanja online, polaznici mogu prema rasporedu nazočiti svim predavanjima, a radionice za glazbala se dogovaraju s voditeljem. Nazočnost se bilježi i temelj je za dobivanje potvrde.

Prijave: potrebno je popuniti prijavni listić i poslati ga na e-mail snjezana.jurisic@matis.hr  najkasnije do 18. siječnja 2021.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja