Budi dio naše mreže

Multimedijalna izložba 'Starohrvatska baština u novome svjetlu', održava se svake večeri iza 21 sati u crkvi sv. Donata u Zadru.

/ mb

Izložba kroz medij svjetla i putem projekcija velikog formata, predstavlja vrijednu i bogatu starohrvatsku kulturnu baštinu koja je publici inače nedostupna jer se nalazi u čuvaonici Arheološkog muzeja u Zadru. Nastala je 2015. godine u suradnji zadarskog muzeja s poznatim hrvatskim svjetlosnim umjetnicima Gordanom i Zorislavom Šojat, koji su je posvetili ‘nepoznatim umjetnicima hrvatskoga srednjeg vijeka’.

Na ideju da ostvare izložbu Gordana i Zorislav Šojat došli su 2013. godine kada su radili bijelu rasvjetu za Arheološki muzej u Zadru. Oduševljeni ljepotom njihova fundusa, osobito srednjovjekovnih kamenih ulomaka, željeli su ih predstaviti široj javnosti. Tako je nastala izložba ‘Starohrvatska baština u novome svjetlu’ koja već četvrtu godinu zaredom privlači domaće i strane posjetitelje u najvrijedniji spomenik ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj – crkvu sv. Donata.

Izložba donosi uglavnom projekcije kamenih ulomaka crkvenog namještaja od 9. do 13. stoljeća koji se uvećani i svjetlosno obojani projiciraju na zidovima crkve sv. Donata. Zahvaljujući također projekciji freske sv. Donata, koja se inače nalazi iza orgulja u crkvi sv. Stošije u Zadru, biskup Donat vratio se na drugi kat svoje crkve.

Osim sv. Donat, kroz izložbu su se svi vrijedni spomenici ponovno našli u crkvi gdje su nekad i bili izloženi te tako posjetitelje vraćaju u prošlost na moderan i suvremen način.

Izložba ‘Starohrvatska baština u novome svjetlu’ se od 2015. prikazuje od polovice kolovoza do rujna, svake večeri od 21 do 1 sat iza ponoći. Svake je godine odlično prihvaćena od publike, jer, svjedoče, dira dušu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja