Budi dio naše mreže

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice nalazi se spomenik "Slomljeni pejzaž" kojeg potpisuju kipar Petar Barišić i arhitektonski studio NFO. Riječ je o spomeniku našem snimatelju i novinaru Gordanu Ledereru, kojega je snajperski hitac pogodio 10. kolovoza 1991. godine, baš tu dok je snimao ratna zbivanja u Pounju.

/ Katarina Varenica

Velika skulptura predstavlja leću kamere koja je propucana na isti način kao što je ubijen i Gordan Lederer – snajperskim metkom. Spomen obilježje na Čukuru autorsko je djelo kipara prof. Petra Barišića, te arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića dok je voditelj projekta bio Milan Bešlić.

Foto: Nikola Ćutuk / PIXSELL

„Gordan je pogođen snajperskim metkom, kamera je tada pala, a staklo razbijeno. I mi smo se tako odlučili na spomenik s lećom koju smo propucali pravim snajperskim metkom na isti način. Time smo htjeli dobiti svjedočanstvo o tome što se dogodilo, a metak je napravio i paukovu mrežu koja se često vidi na njegovim snimkama”, rekao je kipar Petar Barišić na otkrivanju spomenika u kolovozu 2015. godine.

Foto: Nikola Ćutuk / PIXSELL

Smješteno unutar prekrasne prirode, spomen-obilježje „Slomljeni pejzaž“ zapravo počinje stazom koja vodi prema spomeniku i koja se sastoji od 33 betonske ploče koje predstavljaju broj godina poginulog Lederera odnosno 33 okvira role filma, s brojevima utisnutim u beton ploča. Kraj staze završava većom pločom na kojoj stoji klupa i pored nje napisana rečenica „… sada kad mirom dišu kolovoška jutra sja kroz banijska praskozorja svijetla sjeta u očima Gordana Lederera“. Na kraju te ploče, ali nešto dalje, na samoj je travi postavljen veliki fotografski objektiv odnosno propucana leća. Posebnost spomenika je i u tome što se njegovo zrcaljenje vidi i noću, a vidljiv je i iz samoga grada Hrvatske Kostajnice.

Foto: Nikola Ćutuk / PIXSELL

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja