Budi dio naše mreže

Tijekom četiri festivalska dana, posjetitelji će u dvorištu Matičine Palače (Strossmayerov trg, 4) moći uživati u koncertima klape Stine, Nikice Polegubića na gitari, a ove godine i večerima poezije uz nastup dramskih umjetnika i učenika Glazbene škole Pavla Markovca te u izložbi.

/ dp

U Matici hrvatskoj od 29. lipnja do 2. srpnja održava se Drugi festival knjige pod sloganom Matica dobrih knjiga.

Uz predstavljanja novih naslova dvadeset i jednog Matičina ogranka, na Festivalu će sudjelovati i ogranci iz BiH, kao i gosti: nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada.

Tijekom četiri festivalska dana, posjetitelji će u dvorištu Matičine Palače (Strossmayerov trg, 4) moći uživati u koncertima klape Stine, Nikice Polegubića na gitari, a ove godine i večerima poezije uz nastup dramskih umjetnika i učenika Glazbene škole Pavla Markovca te u izložbi.

Foto: Matica hrvatska

Svečano otvaranje Festivala predviđeno je u četvrtak, 29. lipnja u 19 sati kada će Matica hrvatska predstaviti Izabrana djela Vesne Parun I. i II. uz nastup dramske umjetnice Branke Cvitković.

Prigodne riječi uputit će predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek. Nakon predstavljanja uslijed će koncert Klape Stine.

Neposredno prije svečanog otvaranja u Galeriji Matice hrvatske u 18.30 sati otvara se skupna izložba „Književnici i književnost u karikaturi“.

Foto: Matica hrvatska

Riječ je o izložbi 24 umjetnika odabranih na natječaju kojim je Matica nastojala poduprijeti umjetničko stvaralaštvo i promovirati književnost i čitanje. Nagrađeni i ostali izabrani radovi bit će izloženi u Galeriji Matice hrvatske tijekom Drugog festivala knjige.

Ovogodišnji Festival okuplja različita izdanja ogranaka od kojih izdvajamo Fenomen glagoljice (OMH u Zadru), Lirski referendum: I stihovi dišu (OMH u Križevcima), Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka (II. dopunjeno izdanje) OMH u Gospiću, monografiju Drago Jančić (OMH u Zaprešiću) i dr.

Od naslova valja izdvojiti novu knjigu Nives Opačić Rakova djeca, Zbornik I. međunarodne znanstveno-stručne konferencije Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma Fakulteta hrvatskih studija, Književnost ili prosvjetiteljstvo –  komparatističke studije o književnosti i kulturi XVIII. stoljeća (Hrvatska sveučilišna naklada), zbirku Josipe Dragičević, One (Društvo hrvatskih književnika).

Foto: Matica hrvatska

Hrvatski institut za povijest predstavlja knjigu Za naše junake… Rad dobrotvornih društava grada Zagreba u Prvom svjetskom ratu dok će prijevod dva naslova Mihajla Mihajloviča Kocjubinskog Fatamorgana i Sjene zaboravljenih predaka predstaviti Matica hrvatska i Disput.

Na zatvaranju Festivala u nedjelju, 2. srpnja nakladnička kuća Alfa donosi knjigu Mate Marasa, Komedija od života, Matica hrvatska novu knjigu Pavla Pavličića Općinski pjesnik, a Festival završava koncertom Nikice Polegubića na gitari.

Promocije moderiraju Zrinka Turalija i Tamara Džebić Šaljan. Drugi festival knjige u Matici hrvatskoj poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, brojni sponzori i donatori, a medijski su pokrovitelji Večernji list, HKM i Vijenac.

Ulaz je na sva događanja besplatan! Više informacija i detaljan program dostupni su na mrežnim stranicama Matice hrvatske i društvenim mrežama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja